Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte lis 29, 2022 12:20 pm


3,96kWp Brno

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » pon dub 13, 2015 8:08 am

Tak tohle je jasný - právě řeším zesilovač k bočníku pro jednočip 75mV na 750A, tj 0,1mV na 1A - napěťový ofset OZ a nelinearita OZ při napětí vstupu okolo 0V je ten problém - mění se s teplotou, časem - a co tam dal číňan, těžko říct. Běžný OZ mají 2,5mV ofset, dá se koupit i s 8uV ofsetem.. Možná by stačilo trochu reverzního inženýrství, vyměnit OZ za max 50Kč a bude to ok, ale možná je to zprasený víc, měří to dobře aspoň to napětí?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6513
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod ota » pon dub 13, 2015 8:53 am

Mám podobnou zkušenost s tímhle čínským verkem:
AC měřák.jpg

U malých proudů ukazuje větší proud, u velkých proudů zase méně a navíc naprosto chaoticky, pokaždé jinak.
Soudruzi v ČLR udělali někde chybu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
50kWp + 10kW Infinity, 15kWh LiFe
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2268
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pon dub 13, 2015 10:28 am

kodl69 píše:Tak tohle je jasný - právě řeším zesilovač k bočníku pro jednočip 75mV na 750A, tj 0,1mV na 1A - napěťový ofset OZ a nelinearita OZ při napětí vstupu okolo 0V je ten problém - mění se s teplotou, časem - a co tam dal číňan, těžko říct. Běžný OZ mají 2,5mV ofset, dá se koupit i s 8uV ofsetem.. Možná by stačilo trochu reverzního inženýrství, vyměnit OZ za max 50Kč a bude to ok, ale možná je to zprasený víc, měří to dobře aspoň to napětí?

Zdravím ,

vedení od bočníku vede skrze pár rezistorů do tohoto švába :
BMM002.JPG


Elektronům zdar *sun*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » pon dub 13, 2015 11:55 am

jo, ofset 1,2 až 10mV, to je optimální zesilovač k bočníku :wall: - navíc max 0,3V do mínusu vstupy (stačí delší dráty k bočníku a je zle) . Změř napětí mezi vývody 4 a 8 toho OZ, a jestli je to 5V nebo méně, tak
doporučuju tam dát některý z těchto:http://www.tme.eu/cz/katalog/?idp=1&search=mcp6v&cleanParameters=1#search=mcp6v&s_field=accuracy&s_order=DESC&visible_params=2%2C367%2C2479%2C402%2C10%2C98%2C35%2C383%2C804&used_params=35%3A867%3B383%3A24741%3B
Chtělo by to ještě podobnou fotku z druhé strany a popis na který vývody je připojen bočník, možná z toho zkusím namalovat schéma. Pokud to drží nulu, tak s referenčním napětím by problém být neměl. 8 nožiček soic je snadná výměna, zkus to otestovat jak to je, a kdyžtak ti švábíka vyměním, mohlo by to pomoct. Přece do něčeho takovýho nemůžou dát OZ za 2 USD, to by jistě hukli, musí tam dát něco za 0,1USD.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6513
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pon dub 13, 2015 12:20 pm

Zdravím ,

napájení je tam 3,25V . Jinak napětí akumulátoru měří dobře (+/- 0,02V) .
To OZ co je uvnitř sem našel v GME : http://www.gme.cz/tlc272-so8-texas-instruments-p925-006 za 14,- Kč .
Jestli se povede měřák rozchodit výměnou toho OZ , tak by to bylo super :D páč jinak se mi zdá povedenej :yes: .

Elektronům zdar *sun* :arrow: *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pon dub 13, 2015 8:40 pm

Zdravím ,

... :sm1: už pár hodin si s tím měřákem hraju ... v GME sem koupil "lepší" OZ za 84,- Kč očekávajíc posun k lepšímu , ale vono se to taknějak celý sesra*o že proud odmítal měřit úplně a napětí totálně mimo :uh: . Vrátil sem zpět původní OZ ale furt dělal stejný nic :hell: . Před chvílí se nějak umoudřil a začal ukazovat normálnější čísla :fuuu: . Po seřízení 0,0A @ 0mV a 200A @ 75mV sem zkoušel různé mV od 5mV do 100mV a von ukazuje proud docela přesně :shock:
mV _ výpočet _ displej
0mV _ 0,0A _ 0,0A
75mV _ 200A _ 201A
23mV _ 61,3A _ 61.1A
45mV _ 120A _ 119,7A
98mV _ 261,3A _ 262A
... zítra jej vrátím do FVE a uvidím ... že by byl jen enormě háklivý na rušení v DC :dontknow: :| .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » pon dub 13, 2015 9:59 pm

ti píšu v sz, že ten OZ z gme na tohle není vůbec vhodnej... Rušení mě nějak nenapadlo, je fakt, že na té části zesílení pro měření proudu není vůbec žádná dolní propust, to by taky mohlo být příčinou chyby měření - tak to by bylo asi jednoduchý tam dobastlit kondenzátor cca 10nF přes odpor R8 pro omezení frekv. pásma zesilovače a příp. podniknout další odrušovací kroky, jako kondenzátor přes R16...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6513
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » úte dub 14, 2015 6:30 pm

Zdravím ,

... sem hledal OZ dle pár parametrů ... už sou v kýblu ::phocos-cx:: .

Navzdory mé "šikovnosti" v mikro-elektronice a díky osvědčené metodě "házení součástkami" (skoušením různých součástek na různých místech dokud to nezačne fungovat) se povedlo rozchodit měření na úroveň přesnosti BMV700 :shock: , teda během dněšního dne se choval stejně a ukazoval téměř shodně s BMV700 . Jsem zvědavej jak to bude po delším čase - třeba se mi jej ještě povede zlepšit na úroveň PowerLogu :arrow: což by byla fakt špica :mrgreen: .

Co sem s ním udělal ... po připájení elektrolitického kondenzátoru 100uF 100V na vstup napájení se podstatně sklidnilo šílené poskakování hodnot na displejích , a proud se více přiblížil skutečnosti , ale stále byl poněku mimo . Tak sem ještě dal druhý stejný kondr mezi +52V a výstup z bočníku (odvrácená strana od aku ... na ten modrý vodič :) ) , poté byly zobrazované hodnoty proudu téměř shodné s PowerLogem i BMV700 - teda +/- a navíc se proud ani na chvíli neuklidnil abych stihl porovnávat :? .

Budu jej pár dní pozorovat a dám vědět :write: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod pezizka » úte dub 14, 2015 9:23 pm

Na to napájení by asi pomohla tlumivka navíc. Prostě LC člen. I na vstupu není od věci, i feritové jádro dokáže pomoct ;) Nejlépe původ kmitání hledat osciloskopem, pokud je k mání :mrgreen:
?
pezizka
 
Příspěvky: 712
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » stř dub 15, 2015 7:08 am

Není potřeba nic hledat - měnič je pěkným zdrojem rušení na DC, stejně jako MPPT regulátor.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6513
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » úte dub 21, 2015 8:25 pm

Zdravím ,

tak mám pár dalších poznatků o výše zmíněném měřidle :
mé přidání elektrolitických kondenzátorů (100uF mělo stejný účinek jako 10uF :idea: ) dokázalo stabilizovat měření stejnou měrou jako návrh od Kodl69 - 10nF přes rezistor R8 (10nF přes R16 nic moc neovlivnil) . Tímto se podařilo parádně stabilizovat měření proudu :arrow: při pěčlivé kalibraci 75mV = 200A (dle hodnot bočníku) měřák dovedl měřit proud velice přesně (porovnávání s PowerLogem a BMV700) , jenže měření náboje bylo nadále dost nepřesné :? zjištěná odchilka se pohybuje okolo +8% :( . Upravil sem tedy kalidraci o -8% :arrow: náboj měří mnohem přesněji , ale zákonitě je tímto negativně ovlivněno měření proudu :( .
Došel sem k závěru , že není problém v měření produ , ani v kalibraci , ale pravděpodobně v přesnosti vnitřních hodin :arrow: toto ještě podrobím měření , zřejmě jdou o těch cca 8% rychleji :sm1: , což by to mohlo vysvětlit .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » ned kvě 03, 2015 8:33 pm

Zdravím ,

mám další informace z testování levného měřáku :
- čas měří kupodivu dost přesně , naměřil sem odchilku -0,092% :arrow: nevysvětluje odchilku v měření Ah
- vlastní spotřeba při svítícím displeji je kolem 0,3W , při zhasnutém displeji cca 0,14W :arrow: má v sobě DC/DC měnič :P
- výpočty ze záznamů měření napovídají , že je ve výpočtech kapacity aku zahrnut Peukertův exponent cca 1,15 .

Ale co sem fakt nechtěl ... při manipulaci v polorozebraném stavu povedlo vyskratovat a už je ::cry2:: :wall: .
Vyměnil sem tři posuvné registry ( http://www.gme.cz/74hc595-so16-nxp-p951-140 ) na plošňáku s LED displeji které měly uprostřed díru , ale bez ozdravného účinku :? ... zřejmě to odnesl i hlavní procesor :cry: .
Koupím další , ať si mám s čím hrát :D .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod hurvayz » ned kvě 03, 2015 8:56 pm

Ahoj.
Abramsi jestli se chceš hrát tak ti můžu věnovat ten můj ..Co dáš? :D Stál 11kil.
Je teda do 500A .
Tak dlouho sem hustil do čínana co to prodává za šity, že mi pošle za 10 doláčů nový,sice jen 200A ale to by mi mohlo stačit.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 952
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod mobilik » pon kvě 04, 2015 5:35 am

Abramsi, ako sa hovory, kto neroby, nic nepolame. Ale vela si zistil o tom a tak pripadna strata az tak neboli. Pri novom kuse uz budes vediet kde nesahat. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2586
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pon kvě 04, 2015 10:02 am

mobilik píše:Abramsi, ako sa hovory, kto neroby, nic nepolame. Ale vela si zistil o tom a tak pripadna strata az tak neboli. Pri novom kuse uz budes vediet kde nesahat. :wink:

Zdravím ,

přesně , ale i tak to naštve :uh: jen co se s ním seznámím jak a co tak ho zničím :? .

Jsem zvědavý na reakce až dodělám projekt v nímž bude tento měřák použit :mrgreen: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod brumlaj » pon kvě 04, 2015 10:05 am

projekt je kus papíru, nás zajímá hmatatelné zařízení ;-)
Držím pěsti.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kodl69 » pon kvě 04, 2015 10:36 am

to abrams: to je teda reverzní inženýrství :-)) jestli by nebylo jednodušší okopírovat jenom ten zesilovač k bočníku a zbytek za půldne stvořit z arduina, nebo zrovna microlog a máš to hotový i s webovým rozhraním...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6513
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pon kvě 04, 2015 11:12 am

kodl69 píše:to abrams: to je teda reverzní inženýrství :-)) jestli by nebylo jednodušší okopírovat jenom ten zesilovač k bočníku a zbytek za půldne stvořit z arduina, nebo zrovna microlog a máš to hotový i s webovým rozhraním...

Zdravím ,

... nechte se překvapit :idea:

Mimochodem , srdem onoho měřáku je naprogramovaný šváb , ty posuvný registry 74HC595 slouží k rozžínání ldek a segmentů displejů :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » čtv kvě 14, 2015 10:04 am

Zdravím ,

včerá mi přišel další měřák z ebaje - pokračoval sem v pokusech a došel k závěru , že chyba nebude v harwéru - teda krom přidání kondíku ke stabilizaci měření , ale v softwéru :( .
Vnitřní hodiny mají odchilku cca 0,03% - což je docela přijatelné ;) - rychlejší vnitřní hodiny by ale vysvětlovaly chybu v počítání Ah . Při konstantním proudu 20,0A při kalibraci na 100% za 60minut napočítal 22,0Ah :shock: po korekci kalibrace na 91% za stejných podmínek ukazoval proud 18,2A a za 60minut napočítal 20,0Ah ;) , jenže po zapojení do FVE se opět značně odchiloval od etalonu (PowerLog 6S) :evil: .

Holt to vypadá na klasicý čínský šlendrián ... 99% výrobku vyrobeno dobře , ale 1% odfláknuto - čímž je celek degradován na těžítko či munici k hodům do koše :uh: .

Ještě sem to úplně nezdal - třeba najdu správný místo kam fláknout kladivem aby přišel k rozumu :yes: :wood: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod mobilik » čtv kvě 14, 2015 10:12 am

Ej, skoda a tak slubne a dobre to vizeralo. Hmm, presne ako vravis, cina lacno funguje ale nie vzdy tak ako ma. :roll:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2586
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 5 návštevníků

Reputation System ©'