Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob zář 18, 2021 5:27 pm


3,96kWp Brno

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod Pan Taum » ned říj 06, 2013 12:02 pm

V případě PCMka nejde o teplotní kompenzaci, to je maličkost. Jde mi spíše o to, že podobně jako u Epsolar dochází k překročení nastavené hodnoty napětí při nabíjení, předpokládám, že to je velmi nízkým vnitřním odporem LiFePO4. Na olovu nebo Nicd se tady taková drobnost ztratí a nebo se nakonec ani vůbec nemusí projevit, jenže v případě lithia jde opravdu o desetiny voltu a je nutná naprostá přesnost pro zajištění dlouhé životnosti.


pcm8048.png

Nabíjení LiFePO4 pomocí PCM 8048, absorption nastaveno na 28,0V a float na 27,2V, logováno pomocí Tristar MPPT
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
Pan Taum
 
Příspěvky: 570
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod LIX » ned říj 06, 2013 12:38 pm

Ja to mám vyriešené že float mám na 14,2V a absorption na 14,3V a všetko šlape vynikajúco. Každopádne mám s ním len dobré skúsenosti, ešte ma v ničom nesklamal.
?
LIX
 
Příspěvky: 708
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod PavelR » ned říj 06, 2013 3:57 pm

Pravda toto jsem si neuvedomil PCM ko ma takovou malou nectnost jak pise Pan Taum. Me se to projevuje hlavne pri prudkych zmenach zateze. To jsem zaznamenal presah napeti i o vice jak volt. Me to teda neva na nicd.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2631
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod PavelR » ned říj 06, 2013 9:28 pm

Abramsi mrkni sem
http://sunelec.com/shop/charge-controll ... oller.html

ta cena toho outbacku nevypada spatne. otazka je zda posilaji do evropy
?
PavelR
 
Příspěvky: 2631
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pon říj 07, 2013 8:04 pm

Zdravím ,

závity zamotaný jako hrnec špaget :sm1: . V čem mám docela jasno :
1. dva 6kW měniče - master a slave :arrow: mastr jede furt a slejf jen když je potřeba ... trouba , mička , nebo časem doufejme Euto :D .
2. regl nejspíš Midnite classic 150 Lite - stačit bude jeden a dle proštudovaných informací slušná mašinka :yes: .
3. domeček pro celý ancábl se už také rýsuje :mrgreen:
4. FV panely ... furt mi vrtá hlavou co a jak s těmi dvema ... co by se stalo , pokud zapojím 5 panelů sériově a 6 panelů též do série a obě série paralerně do reglu ? Krom rozhozeného bodu MPP ? Mohl by být výsledný výkon větší než-li
5 + 5 ? Za zkoušku to stojí , né ?

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod vlkazajac » pon říj 07, 2013 8:31 pm

5 + 6 = dobrá myšlienka, zoradil by som ich tak a pri stabilnom osvite by som premeral napätia na každom paneli a podľa toho definitívne zoradil 6 "najslabších" a 5 "najsilnejších". Potom premerať pri rôznych úrovniach osvitu celé stringy. Alebo predať / dokúpiť 1 panel, ak je miesto.
810 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
2170 Wp, 3 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 3140
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod Lui » pon říj 07, 2013 8:46 pm

abrams píše:... co by se stalo , pokud zapojím 5 panelů sériově a 6 panelů též do série a obě série paralerně do reglu ? Krom rozhozeného bodu MPP ? Mohl by být výsledný výkon větší než-li
5 + 5 ? Za zkoušku to stojí , né ?


No...za pokus to možno stojí....ale výsledok podla mňa nebude uspokojivý.... :?
výkon bude ako by bolo len 5 panelov v sérií....
Cca 16kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 5xMPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1135
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod gupa » pon říj 07, 2013 9:19 pm

Mi to připadá kvůli tomu eutu a troubě málo dimenzované a vyšetřené na základním prvku čímž je kvalitní měnič. Trouba narozdíl od ostatních spíná v dlouhých intervalech a proto ji mám na DS. Má dva oddělené vstupy 230V, což by mohlo rozdělit ty zpravidla cca 3500W-4500W na půl, ale baterie je furt jedna. Pokud chci ždímat baterie na 100%, zapnu přesně takovou spotřebu, ale potom si ničím elektrody které nemají rády cykly domrtě. A buchty nebo maso se stejnak nedopečou.

Euto potřebuje cca 15 - 20kW, což je má přibližná denní úspora, takže vím, že potřebuji ještě jednou takovou plochu pro toto. Takže bych na troubu zapomněl, zapomněl bych na aušusměniče od Číňana co neví co má jestli LF nebo HF a myslel hlavou dobudoucna a začal počítat všechny příznaky, nejen to, že mám pár panelů co jsou v lichém počtu a nic krom malé hromádky šusťáků víc.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1746
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » úte říj 08, 2013 9:23 pm

Zdravím ,

co je špatného na silnějším systému ? Jasně že bych nejradši koupil měnič made in EU , ale když ti trotli za to chcou takovej balík ... že by bylo levnější se na to vyprdnout a dál ovčansky sosat z DS :uh: . Jo , a není číňan jako číňan ! Třeba PowerJack je použitelný až po Matejove tuningu , ale jsou i normálně fungující mašiny jako je má stávající 5kW která zvládá jakýkoli typ zátěže , včetně tohoto psaní :yes: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod PavelR » úte říj 08, 2013 9:55 pm

A co třebas tento měnič 2x tedy 8Kw

http://shop.mypower.cz/regulator-a-meni ... lRsCxA5A8k

edit na ebay za jinou cenu ...
?
PavelR
 
Příspěvky: 2631
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod SJM » úte říj 08, 2013 10:09 pm

abrams píše:Jasně že bych nejradši koupil měnič made in EU , ale když ti trotli za to chcou takovej balík ...


Existuje i možnost kombinace kvalitního měniče z EU (Studer) pro menší popř. trvalé odběry a relativně levnějšího výkonného měniče pro velké odběry (upravený Power Jack ap.)
?
SJM
 
Příspěvky: 607
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod mypower.cz » stř říj 09, 2013 3:32 am

SJM píše:Existuje i možnost kombinace kvalitního měniče z EU (Studer) pro menší popř. trvalé odběry a relativně levnějšího výkonného měniče pro velké odběry (upravený Power Jack ap.)


Ja to mam takhle jak je vyse napsano, akorat ze presne obracene. Laciny automenic 200W, mam i 300W a 600W v zaloze, ale 200W staci na uplne vse co tu mam a co je napajeno pres adaptery a trafa a ruzne takove veci, tedy napriklad trafopajka, insect killer, 2 PC monitory, usporky (uz mam ale cely barak osvetleny LED, takze usporky pomalu litaji do kose, jak jim konci zarucni (obvykle i funkcni) lhuta), nabijecky telefonu - nic vic do toho uz nemam co zapojit, vse ostatni jedu na DC a vykonne veci (pracku, pritapeni pri prebytcich, varic, rychlovarka, cerpadla) na velky kvalitni 3kW menic, ktery jede jen kdyz je takovy vykonny spotrebic v provozu a je dostatek energie, nebo kdyz je azuro, tak cely den.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4837
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod gupa » stř říj 09, 2013 7:11 am

abrams píše:Zdravím ,

co je špatného na silnějším systému ? Jasně že bych nejradši koupil měnič made in EU , ale když ti trotli za to chcou takovej balík ... že by bylo levnější se na to vyprdnout a dál ovčansky sosat z DS :uh: . Jo , a není číňan jako číňan ! Třeba PowerJack je použitelný až po Matejove tuningu , ale jsou i normálně fungující mašiny jako je má stávající 5kW která zvládá jakýkoli typ zátěže , včetně tohoto psaní :yes: .

Elektronům zdar *sun*

Já psal o málo dimenzovaném plánu. Větev diskuze jsem si pročetl, jsou tam vepsány ideály jako euto, silné spotřebiče, ale s 3,96kWp si může na takové plány nechat zajít chuť, protože je to zkrátka slabý už na FVpanelech. Kčemu je slunný den, když se má péct, prát, nabíjet pravidelně euto? Kdy se tak činní? Víkend? Vycházím z toho, že euto je stěžejní a musí být pravidelně dobíjeno. Může být třeba pojízným a propojitelným zdrojem pro dům kdy se sdílí jeho baterie pro spotřebu dpmu, ale na zpv. na pondělí a cestu do práce musí být plně nabito.

Levný číňan není Victron. Kupodivu je Made in China. Studer nevím, ale v Číně se dělá i kvalitně. Vše je otázkou poptávky po nízké a nebo vysoké kvalitě.

Mým zájmem bylo zabudovat do domu systém tak, abych nemusel nic předělávat. Takže otázkou je proč mít levných měničů pro každou větev, když stačí mít něco schopného někde před jističi.

Proti protestu touto cestou nejsem, naopak, přidal jsem se také a mám poloostrov proti zdražování chodu mé domácnosti.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1746
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod vata » stř říj 09, 2013 6:09 pm

Zdravím, já šla nově do Victronu (téhle řady: http://eshop.neosolar.cz/menic-napeti-s ... 1200va-12v) mj. i proto, že se umí vzájemně sfásovat, pokud se propojí i datovým kabelem. Pro navýšení výkonu stačí zapnout další kousek téhož výkonu. To považuju za velmi dobrou pomůcku rozkládání investic.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1409
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » stř říj 09, 2013 8:21 pm

gupa píše:Já psal o málo dimenzovaném plánu. Větev diskuze jsem si pročetl, jsou tam vepsány ideály jako euto, silné spotřebiče, ale s 3,96kWp si může na takové plány nechat zajít chuť, protože je to zkrátka slabý už na FVpanelech. Kčemu je slunný den, když se má péct, prát, nabíjet pravidelně euto? Kdy se tak činní? Víkend? Vycházím z toho, že euto je stěžejní a musí být pravidelně dobíjeno. Může být třeba pojízným a propojitelným zdrojem pro dům kdy se sdílí jeho baterie pro spotřebu dpmu, ale na zpv. na pondělí a cestu do práce musí být plně nabito.

Levný číňan není Victron. Kupodivu je Made in China. Studer nevím, ale v Číně se dělá i kvalitně. Vše je otázkou poptávky po nízké a nebo vysoké kvalitě.

Mým zájmem bylo zabudovat do domu systém tak, abych nemusel nic předělávat. Takže otázkou je proč mít levných měničů pro každou větev, když stačí mít něco schopného někde před jističi.

Proti protestu touto cestou nejsem, naopak, přidal jsem se také a mám poloostrov proti zdražování chodu mé domácnosti.

Zdravím ,

nechápu , proč bych nemohl při slunném dni péct buchty ? V létě těch "pouhých" 3,96kWp udělá za den 20 až 30kWh :yes: . Což stačí na buchty + plnej 150l bojler + 1x praní + 1x mička a i tak dost přeteče do DS :eek2: .

Euto ještě zatím nemám , ale počítat s ním snad mohu , né ?
Samozřejmě jsem si plně vědom , že "pár" panelů na střeše nepokryje celoroční spotřebu E , ale čím víc tím líp .
A vůbec , nechte se překvapit :celebrate1: ... zítra jedu pro matroš na domeček , jóóó to bude pošušňáníčko :home: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod brumlaj » stř říj 09, 2013 9:33 pm

vata píše:Zdravím, já šla nově do Victronu
No jó vato, ale na mnou preferovaných DC 48V začínáme na 54 litranech..... Ach jo...... ještě chvilku budu šetřit....
Mimochodem, požádal bych Tě o informaci zda měnič přizemňuje některý z DC pólů. Dík.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod vata » stř říj 09, 2013 9:53 pm

Podle dokumentace nic z DC strany nepřizemňuje, neměřila jsem to ale. Měnič se dodává se zapojeným můstkem mezi PE a N, dá se to ale odpojit, je tam na to extra káblík. http://eshop.neosolar.cz/images_content ... cz-web.pdf
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1409
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » stř říj 16, 2013 6:10 pm

Zdravím ,

už pracuji na domečku pro baterie + měniče + regulátor + rozvaděč + řízení :D .
domecek001.JPG


Regl už mám ... půlnoční 150-ka ... jen nechápu , proč udělali tak malé DC svorky :dontknow: 16mm2 bez problémů , ale 25mm2 ani náhodou :eek2: při poroudech až 96A se mi zdá 16mm2 málo :? .

Elektronům zdar *cloud*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod Lui » stř říj 16, 2013 6:44 pm

abrams píše:Regl už mám ... půlnoční 150-ka ... jen nechápu , proč udělali tak malé DC svorky :dontknow: 16mm2 bez problémů , ale 25mm2 ani náhodou :eek2: při poroudech až 96A se mi zdá 16mm2 málo :? .



Existuje také akoby nalisovacie oko ....neviem ako sa to odborne volá....len to nemá oko,ale trčí z toho taký kolík(asi lisovací kolík),mám také na tuším 35mm2 kábel...

takto to vyzerá:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Cca 16kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 5xMPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1135
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod Pan Taum » stř říj 16, 2013 7:51 pm

Dle manuálu tam jde zapojit #4AWG THHN, což je na převedeno na naše míry 25mm2 lanko, asi to bude hodně na těsno. Ale počítá se s tím, že ten kabel bude mít délku cca 40cm, protože se zapojí v rozvaděči do jističe a dál už bude pokračovat v průřezu odpovídajícím vzdálenosti a proudu.
?
Pan Taum
 
Příspěvky: 570
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'