Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 3:16 am


3,96kWp Brno

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod Harry » pon bře 17, 2014 9:18 pm

abrams píše:Zdravím ,

:shock: takhe vysoký pík jsem u mé FVE ještě neviděl ::rolleyes:: .

Elektronům zdar *cloud*


No Abramsi, se nediv. V neděli byla více-vrstevná oblačnost a Slunce blikalo fakt jako reflektor, k tomu pořádné chlazení od větru a peak je na světě..:-))) :lol: Můj MPPT z toho byl místama fakt dost zmatený, ale jinak ok.
?
Harry
 
Příspěvky: 141
Registrován: pon bře 05, 2012 10:33 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pát bře 21, 2014 8:07 am

Zdravím ,

konečně sem se odhodlal změřit reálnou kapacitu u mých 200Ah LiFe článků po dvou letech provozu .
Trvalo to celé čtyři dny ... sice jen jeden cyklus dovybítí na 2,80V při zátěži cca 7A a nabití do 3,70V proudem 25A a 7A do plna , ale čísla sou z toho fakt zajímavý :shock: :

1. článek 285,4Ah
2. článek 278,6Ah
3. článek 278,5Ah
4. článek 235,9Ah
5. článek 201,0Ah
6. článek 210,6Ah
7. článek 188,0Ah
8. článek 210,7Ah .

Rozptyl kapacity od -6% do +42,7% :shock: :shock: :shock: .
Co asi naměřím za další dva roky :sm1: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod PavelR » pát bře 21, 2014 8:51 am

to jsou zajimavy vysledky. problem muze byt u clanku 7 a 5 aby nebyly podvybijeny kdyz maji nejmensi kapacitu.
Tak nejak me prijde ze to vyrobce strili od boku.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod gupa » pát bře 21, 2014 9:34 am

Měl bych takovou teorii, zkusil bych vyměnit článek 1 za článek7, a 5tku za 2jku. Jen články, balancéry nepřemísťovat.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pát bře 21, 2014 10:16 am

Zdravím ,

právě kvůli podivným projevům napětí článků č. 7 a kupodivu č. 4 sem ten kapacitní test dělal .
Dokud byly s těmi 60Ah články paralerně tak se všichni chovali normálně (+/- stejně) , ale co sou v sériovém zapojení tak blbnou :roll: . Nejsem si tím moc jistý , vypadá to že se na článcích 5 a 7 podepsalo půlroční paralerní zapojení s přeživšímí akumulátory ... víte z čeho :cry: . Jinak si to nedovedu vysvětlit - všechny články jsou z jedné výrobní série a dle výrobních čísel jeli na páse hned za sebou (celistvá řada čísel to není) :sm1: tak jak to že sou mezi nimi tak velké rozdíly :dontknow: .

Asi rozbiju prasátko a koupím pár článků na doplnění kapacity těch nejslabších *batt* .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod brumlaj » pát bře 21, 2014 10:51 am

no a nakreslit jak reálně (i s fotkou) vypadá zapojení článků? Tvůj balancér ustojí balancovat 7A bez toho, že by mu ulítlo napětí? Napětí při balancování se měří na baterii, nebo na balanceru? S jakou přesností? Který článek byl nabitý jako první (zareagoval balancér) a který jako poslední?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pát bře 21, 2014 8:30 pm

Zdravím ,

články sem měl mimo "domeček" , dovybití pomocí Grid-tie měniče (ovšem že přes křižíkův el.měr. :D ) a nabíjení toroidním trafem 12V 20A (zvláštní ... na štítku trafa píšou 12V 10A :sm1: :arrow: 8-) ) jímž nabíjím čtyři články v sérii dokud některý nedosáhne konečného napětí . Zbylé tři pojednom auto-nabíječkou v režimu 6V 2A dávající při 3,4V proud kolem 7A ;) . Na vybíjení i nabíjení dohlížel CellLog nově disponujícím přerušovačem sítě AC 231V - jeho alarmový výstup rozpojil relátko = konec vybíjení / konec nabíjení :idea: jednoduchý a funkční :yes: . Elektrony z nebo do článku tekly pochopitelně skrz WattMetr :mrgreen: . Celý ancábl dovršil list papíru a tužka .

Zítra až bude ostatní články maximálně nabity tak k nim zpět připojím ty "200-vky" ::rolleyes:: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » úte dub 01, 2014 7:21 am

Zdravím ,

tak ten můj Midnite už umí i SOC :shock: :yes:
ostrov3,96_midnite_001.JPG

:celebrate4: ::rolleyes:: ::popcorn::

Jo , a ještě padl "píkový" rekord 4,587kW z 16.03.2014 , 24.03. 2014 se oskar usmál tak že to vatáhl na 4,818kW :o :mrgreen: .

Elektronům zdar *sun* / *cloud*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod tomas » úte dub 01, 2014 7:57 am

Ty máš i WBJR?
http://www.midnitesolar.com/productPhot ... r=9&act=pc

Jinak ten stav kapacity odvozuje asi pouze dle napětí.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » úte dub 01, 2014 8:46 am

Zdravím ,

ovšem že díky Whizbang Jr. :D , je zmíněn i na tom screenshotu ;) .
Sprovoznil sem jej teprve včerá , tak zatím utazuje nesmysly což se snad srovná 8-) .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » sob kvě 17, 2014 7:40 pm

Zdravím ,

až dnes sem dokončil údržbu *batt* , posledních pár dní se muselo nevyhnutelně jet na DS , po troškách co oskar dal se aku nabili a pořádně vybalancovaly (novou BMS) . Čímž byly připraveny na škatulata , škatunata hejbejte se ... ehm přeorganizovat podle reálné kapacity + přidat dva 200Ah Wide články + jeden 100Ah článek a 2 60Ah články coby navýšení kapacity "slabších" článků na úroveň nejsilnějších .

Při dokončení balancování před reorganizací bylo v *batt* 207Ah , místo obviklých +/-170Ah :P . Su zvědavej jaké kapacity aku dosáhne po optimalizaci ::popcorn:: .

Bohužel , podařilo se mi nějak zabít druhý PowerLog :uh: . První doslova zařval po 1minutě na celkovém napětí aku :evil: takže sem jeho nástupce napájel jenom polovinou článků (26V) , ale včerá umřel i on :twisted: ... nechápu :dontknow: prostě v něm "cvaklo" , po chvíli najelo start up menu a pak tma ::facepalm:: kva už doto :hell: nejen že stojí litr , ale drbu se s tím skoro tři hodiny než je vyměním :wall: . Naneštěstí je doposud tím nejpřesnějším "palivoměrem" co mám :? . Asi jich budu muset do zásoby koupit víc než jen jeden :lol: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » ned kvě 18, 2014 9:33 am

Zdravím ,

milé překvapení :shock: ostrov slaví 1. MWh :celebrate1: za měničem :yes: jinak Midnite hlásí 1,246MWh ;)
1MWh.JPG

... to číslo v pravo ještě není to pravé ořechové :? snad se to časem poddá :lol: .

Elektronům zdar *cloud*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod Felix » ned kvě 18, 2014 12:33 pm

Gratulace , jen tak dál ! Už aby to první číslo bylo větší než druhé . :)

:celebrate2: :cheers: :yes:
Měnič/nabíječ Victron Energy MultiPlus 48V/4500W , Victron Blue Solar MPPT 150/70 , zatím nezapojeno ...
?
Felix
 
Příspěvky: 95
Registrován: stř led 16, 2013 2:55 am

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod mobilik » ned kvě 18, 2014 1:43 pm

Tak tak, verim ze sa ti to raz podari. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2587
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » ned kvě 18, 2014 2:16 pm

Zdravím ,

díky :D

Je to vlastně měření od loňského října , takže by se to během léta mohlo převážit ;) .
Ještě sem zapoměl na likvidátor přebitečné energie - za měsíc a něco zlikvidoval skoro 40kWh :mrgreen: .

El. měr je obyč dvoutarif přeštítkovaný do dnešní podoby včetně vynulovaných počítadel :arrow: nesporná to výhoda vlastního podružného el. měru :yes: .

Příští měsíc snad vyměním stávající obyč el. bojler za kombinovaný :arrow: nebude-li el. tak se nahřeje plynovým kotlem (bude-li plyn ... :? ) ikdyž kotel bude třeba trochu upravit (teď TUV neumí :lol: ) :repair: :arrow: poreferuji :comp: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod dracekvo » ned kvě 18, 2014 2:21 pm

Ten článěk 7 je zajímavý. Měřil jsi před tím napětí na každém článku zvlášť? Jestli během provozu nedocházelo k jeho vybíjení na hraniční meze, když byl v sérii se silnějšíma článkama.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1915
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » ned kvě 18, 2014 2:53 pm

Zdravím ,

provoz byl hlídán CellLogem (podpětí a přepětí) , zajímavější , no spíš ubožejší je článek č. 4 ... při kapacitním testu měl cca 236Ah ale po měsíci docela šok :shock: večer celkové napětí nad 52V ale ráno jen 48V :eek2: . Jak na potvoru sem pracoval na BMS a měl odpojené CellLogy :arrow: multimetr a změřit články jednotlivě : 3,2 , 3,2 , 3,2 , 0,5 :eek2: snad chyba měření ? Ne . Článek č. 4 měl pouhých 0,5V :shock: a to z něj měnič odčerpal pouhých 140Ah :uh: . Podrobné ohledání odhalilo netěsnící přetlakový ventil , takže celou dobu pomalu vysychal :wall: . Teď se drží na +/- 130Ah tak je zapojen paralerně s článkem č. 7 . Napadlo mě sehnal elektrolit a pokusně tu 4ku doplnit :repair: . No uvidíme ;) .
ostrov3,96_027.JPG

ostrov3,96_028.JPG

Info : modré vodiče vedou do BMS a ty tenké barevné vedou k CellLogum a řízení BMS (tzv. Volt-sens) :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod dracekvo » ned kvě 18, 2014 3:43 pm

Dají se z toho cellogu vytáhnout nějaké grafy? Docela by mě zajímalo jak se jednotlivé články chovají v průběhu času. Jestli by se z toho dalo poznat, že se děje něco špatně.
Chci si monitorovat každý článek samostatně pomocí PIC a ukládat do databáze.
Jenže jak to bývá vše už mám nakoupené, a zatím jsem se nedostal ke stavbě. Snad přes zimu.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1915
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod EdaSky » pon kvě 19, 2014 10:08 am

Podrobné ohledání odhalilo netěsnící přetlakový ventil , takže celou dobu pomalu vysychal


Chápu to správě že ta "nálepka" musí zůstat těsná jinak dojde k vyschnutí a zabití *batt* :evil: ...
Takže si píšu blbenku. "skontrolovat baterky".
?
EdaSky
 
Příspěvky: 11
Registrován: čtv bře 17, 2011 9:55 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod rva » pon kvě 19, 2014 11:24 am

Nějaké celllogy mají na http://www.aliexpress.com/item/RC-Model ... 57618.html Počítám, až jeden můj odejde, že zkusím tuto levnější variantu.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2569
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'