Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv pro 08, 2022 12:03 am


3,96kWp Brno

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » stř bře 12, 2014 10:01 pm

Zdravím ,

a teď konečně slíbené fotky ... :mrgreen: .
ostrov3,96_020.JPG

ostrov3,96_021.JPG

Horní CellLogy (primární a záložní) hlídají prvních osm článků a dolní druhých osm článků . Zatím můžou jen odpojit měnič pokud některý článek padne pod 2,80V . Brzy toho budou moci víc :idea: . PowerLog jede jenom na 26V protože 52V by jej zabilo stejně jako toho předešlého ... no jo , chvíli fungoval , pak syčení :arrow: rána a byl v pánu :shock: :hell: .
ostrov3,96_022.JPG

ostrov3,96_023.JPG

ostrov3,96_024.JPG

Za tohle asi dostanu , co ? Ale funguje ... jestli i při (nedej bože) havárii to nevím , snad nebude třeba ::mute:: . Je tam hlavně pro pohodlné odpojení DC od měniče když se v něm nebo kolem něj vrtám :repair: . Schazovač bude napojen na ochranu aku a použit bude až když vše předtím selže :twisted: .
ostrov3,96_025.JPG

Horní řada je DC z FV panelů , z prava do leva - plus druhé sudé řady , plus druhé liché řady , plus první sudé řady , plus první liché řady , společný plus pól , další schazovač (selže-li regl nebo při bouřce jím dákově odpojím FV panely od reglu) a společný mínus pól . Dolní řada je celkem jasná , né ? El.měr. je novej (00000,0) , s číselníkem pohne každých 10Wh :) .
ostrov3,96_026.JPG

Protože "málo" místa :wall: .

Elektronům zdar *sun*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod brumlaj » stř bře 12, 2014 10:11 pm

nádnerný, ale asi budeš muset balancovat. Tipnul bych si, že se Ti články rozjedou. ten jeden článek na vyplnění místa bude mít jiné cyklování, než zbytek sekce. Ale baterie je to jako na vojně (obrazně)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » stř bře 12, 2014 10:21 pm

brumlaj píše:nádnerný, ale asi budeš muset balancovat. Tipnul bych si, že se Ti články rozjedou. ten jeden článek na vyplnění místa bude mít jiné cyklování, než zbytek sekce. Ale baterie je to jako na vojně (obrazně)

Zdravím ,

jo , balancování bude potřeba ... když byly zapojený na 26V tak si nějak sedly a fungovaly bez problémů . Jenže teď sou spřeházený na 52V takže docela maglajs (kolem +/- 0,08V) :sm1: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod mopadzi » čtv bře 13, 2014 7:54 am

Jaky budeš mít tedy balancer? Já plánuji pro 16 článků aktivní balancer řízený PLC. Budu měřit napětí každého článku pomocí multiplexeru. každých 20ms PLC vyhodnotí napětí a bude nastavovat PWM výstupy pro výkonové členy balancerů. Ale ještě je nemám vymyšlené. (opticky oddělené IRF s pořádným odporem na chladiči)
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
?
mopadzi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 889
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod tomas » čtv bře 13, 2014 8:26 am

Mne zaujal ten kapacitní balancér:
http://shop.mypower.cz/kapacitn-balanc- ... yFc4lRuMmI
Nemaří energii nabitých článků v odporech, ale předává ji těm méně nabitým.
Naposledy upravil tomas dne čtv bře 13, 2014 9:05 am, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » čtv bře 13, 2014 8:44 am

Zdravím ,

já pudu třetí cestou ;) .
1. nejrozšířenější je srážecí rezistor mařící energii ,
2. dost složitý je výše zmíněný kapacitní "přečerpávající" energii z nabitějšího článku do vybitějšího ,
3. tak nějak uprostřed je nabíjecí systém - funguje opačně jak 1. typ - z externího zdroje dobíjí vybitější články dokud jejich napětí nedožene nejnabitější :) .

Plánuju na každý článek DC-DC měnič s řídícím modulem s LCD pro nastavení limitní hodnoty napětí . Součástky už mám ... zbývá vypálit dvou-stranej plošňák (můj první dvou-stranej v životě :? ) a poté to všechno splácat dohromady a doufat že to bude fungovat ... (proto ta řada odpojovačů (jističů) pod krabicí s CellLogy) :sm1: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod střídač » čtv bře 13, 2014 9:46 am

tomas píše:Mne zaujal


Na obrázku jsou vidět káblíčky.

Pokud čtu SSR relé a 250A, je něco evidentně špatně. Minimálně tepelné ztráty.

I možnost nabíjení neomezeně 40A baterky, taky není povzbuzující.

Název "Kapacitní balancér" je takový, no zajímavý.

Působí to na mne jako že mne má prodejce za pořádnýho hejla až pitomce.
?
střídač
 
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod mypower.cz » čtv bře 13, 2014 10:33 am

střídač píše:Název "Kapacitní balancér" je takový, no zajímavý.
Působí to na mne jako že mne má prodejce za pořádnýho hejla až pitomce.


Principielne na prenosu naboje nevidim nic hejloviteho, jen je to pravda technicky komplikovanejsi, protoze musime nabit kondik a vybit ho jinde, nicmene takhle jednoduse nevyuzivame plnou kapacitu kondiku, nebo musime napeti znasobit zmenou zapojeni vice kondenzatoru (cele zarizeni zkomplikovat) a zkratka spalit to v odporu je technicky jednodussi.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » čtv bře 13, 2014 10:49 am

mypower.cz píše:
střídač píše:Název "Kapacitní balancér" je takový, no zajímavý.
Působí to na mne jako že mne má prodejce za pořádnýho hejla až pitomce.


Principielne na prenosu naboje nevidim nic hejloviteho, jen je to pravda technicky komplikovanejsi, protoze musime nabit kondik a vybit ho jinde, nicmene takhle jednoduse nevyuzivame plnou kapacitu kondiku, nebo musime napeti znasobit zmenou zapojeni vice kondenzatoru (cele zarizeni zkomplikovat) a zkratka spalit to v odporu je technicky jednodussi.

Zdravím ,

joooo , kondíky sem zkoušel ... osm kondíků 4.700mikroF 6,3V + osm relátek 2x přepínacích + 3Hz oscilátor . Efekt nula nula prd :( jen to dělalo kravál :roll: . Ovšem , byl to amatérský pokus sic v principu funkčtní ale v reálu ee :lol: .

Jen doplním , mnou zamýšlené DC-DC měniče budou mít 2A při 3,2 až 3,8V (nastavitelné trimrem) :D .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod jose » čtv bře 13, 2014 12:05 pm

mypower.cz píše:
střídač píše:Název "Kapacitní balancér" je takový, no zajímavý.
Působí to na mne jako že mne má prodejce za pořádnýho hejla až pitomce.


Principielne na prenosu naboje nevidim nic hejloviteho, jen je to pravda technicky komplikovanejsi, protoze musime nabit kondik a vybit ho jinde, nicmene takhle jednoduse nevyuzivame plnou kapacitu kondiku, nebo musime napeti znasobit zmenou zapojeni vice kondenzatoru (cele zarizeni zkomplikovat) a zkratka spalit to v odporu je technicky jednodussi.

Podobně by to šlo udělat s vf transformátorem, kde by se využila podstatná část energie, ale stále je to technicky složité.
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 268
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod střídač » čtv bře 13, 2014 2:09 pm

mypower.cz píše:Principielne na prenosu naboje nevidim nic hejloviteho


Ne principu není nikdy nic špatného. Jen nevidím onen kondenzátor jenž by byl schopen zajistit "přenášení" náboje v hodnotě 16x1A při rozdílu napětí, a odhaduji, 0,1V . Toto mi přijde již dost za čárou i značné hejlovitosti.

Ale jo, nabídka je nabídka.
?
střídač
 
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod kybos » čtv bře 13, 2014 2:48 pm

Pravděpodobně zde půjde o balancér, který balancuje ampérhodinovou kapacitu článků, nikoliv o balancér přenášející naboje z jednoho článku do druhého pomocí kapacitoru.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2556
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod střídač » čtv bře 13, 2014 3:32 pm

kybos píše:Pravděpodobně zde půjde o balancér, který balancuje ampérhodinovou kapacitu článků


Toto je dosti náročné. Musím zjistit počáteční stav a pak měřit náboj a čas. Je to jak s kýblem vody, přírůstky a úbytky se měří velmi obtížně (nepřesně). Dobře zjistím až když je kýbl plnej. A jak zjistí skutečnou kapacitu jednotlivých článků. To bych je musel nejdříve změřit a porovnávat s nejslabším. Některé pak nedobiju.
Nakonec přejde stejně okamžik zjistím-li že se rozcházím, a jak to vyrovnat.

Ne, né, zůstanu u Occamovy břitvy (Pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je lépe upřednostňovat to nejméně komplikované.) Nejméně komplikované vysvětlení je: Kapacitní balancér je móc pěknej, nóbl marketingově znějící název. To se bude dobře prodávat. Ono tomu odpovídá i ta cena.
?
střídač
 
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod brumlaj » čtv bře 13, 2014 3:39 pm

tomas píše:Nemaří energii nabitých článků v odporech, ale předává ji těm méně nabitým.
zajímalo by mne s jakou reálnou účinností. Za cenu tohoto balanceru mohu klidně pálit energii dvou panelů v odporech.....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod tomas » čtv bře 13, 2014 5:52 pm

To ano, pokud ty odpory budou v bojleru ohřívat vodu tak to bude super.
Cena je relativní ;)
http://www.evassemble.com/index.php?mai ... cts_id=214
http://www.evassemble.com/index.php?mai ... ucts_id=44

Hledám k tomu nějakou dokumentaci s popisem svorek, funkce atd.. Něco málo je zde:
http://www.evassemble.com/pdf/BMS/EVC%2016S-150A-250A%20(Regen)%20BMS.pdf

Podle mne tam není kapacitní přenos energie (přes kondenzátor) ale jsou tam DC/DC měniče mezi články. Něco podobného co dělá abrams. Už jsem na to na netu narazil, ale teď to nemůžu najít.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod tomas » čtv bře 13, 2014 6:18 pm

abrams píše:Zdravím ,

já pudu třetí cestou ;) .
1. nejrozšířenější je srážecí rezistor mařící energii ,
2. dost složitý je výše zmíněný kapacitní "přečerpávající" energii z nabitějšího článku do vybitějšího ,
3. tak nějak uprostřed je nabíjecí systém - funguje opačně jak 1. typ - z externího zdroje dobíjí vybitější články dokud jejich napětí nedožene nejnabitější :) .

Plánuju na každý článek DC-DC měnič s řídícím modulem s LCD pro nastavení limitní hodnoty napětí . Součástky už mám ... zbývá vypálit dvou-stranej plošňák (můj první dvou-stranej v životě :? ) a poté to všechno splácat dohromady a doufat že to bude fungovat ... (proto ta řada odpojovačů (jističů) pod krabicí s CellLogy) :sm1: .

Elektronům zdar *sun*


To je zajímavé. Ale myslím že varianta 2. kdy se slabšímu článku dodává energie ze silnějšího bude o něco rychlejší a efektivnější. Přece jenom se tímto k cílovému výsledku přibližujeme ze dvou stran.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod PavelR » čtv bře 13, 2014 8:05 pm

Ve verzi 2 a 3 vidim prilis mnoho soucastek menicu a kdoviceho, prilis mnoho moznosti k selhani cehokoliv.

Co pouzit verzi 1 ale pridat do bojleru jednu jimku na suche teleso navic a do ni umistit odpory? Sice by tam padly asi pekne metry kabelu ale myslim ze by to bylo uplne nejjednoduzsi. A navic kolik % energie v tech balancerech muze pojit v nivec to nebude snad tak zly... Pokud fve prebytky chces ohrivat bojler tak se mi prvni dve varianty zdaji jako uplne sileny.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » čtv bře 13, 2014 10:28 pm

abrams píše:Zdravím ,
... Ale vzhledem k používání dřevěného kočkolitu , bude měnič plnej dřevěnýho prachu :roll: :arrow: nutno vyčistit :wood: .

Zdravím ,

tak sem rozdělal ten 5kW měnič a von na mě čučí nafouklej kondík :shock: .
5kWmenic004.JPG

5kWmenic005.JPG

Chudák , měl uhnilou jednu nožičku :(
5kWmenic006.JPG

5kWmenic007.JPG

V haraburdí sem na 450V našel "jenom" 100uF ... snad lepší než nic či vadnej 330uF :dontknow: .
5kWmenic008.JPG

No , ještě že nejsou přes ty větrací škvíry moc vidět :lol: .

Elektronům zdar *sun*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod solárník » pát bře 14, 2014 12:05 am

Odhaduju, že mu mezi těma dvěma bylo dost horko (špatné chlazení, odskákal to ten nejhůř ofoukávaný). GES ani GME nemají ani vzdáleně podobný. Kdybys chtěl přesný, koukni sem, předvybral jsem ti link s přesnou hodnotou a rozhodně na 105°C:

http://cz.rs-online.com/web/c/pasivni-s ... 1&aaaExp=Y

V posledním sloupci je hodnota ESR v Ohmech, čím menší, tím lepší. Pokud chceš vsadit na jistotu, vezmi radši Panasonic a zkontroluj průměr a rozteč vývodů. My s Paňákama nahrazujeme vytekliny v základních deskách a všechny drží.

Jinak je to od pohledu dobře předpotopní konstukce a součástky. Ale co by člověk chtěl od číňanů. Zase se to líp opravuje. Ale zase při pohledu na ten vyteklý kondík jsem možná nevědomky s tím "dieselovým agregátem na bioplyn" nebyl zas tak daleko od pravdy, k náhodným výbuchům už moc nescházelo :D
?
solárník
 
Příspěvky: 1526
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pon bře 17, 2014 8:31 pm

Zdravím ,

Solárníku , trefil jsi to :yes: . Včerá (v neděli) sem byl na návštěvě u fundovaného odborníka , destrukci onoho kondíku taky přisuzuje špatnému chlazení :? . Během řeči vydoloval z hromady pokladů nějakou desku s vhodnějším kondíkem než se použil já ... před chvílí sem je přeletoval . Ještě jednou za něj díky čteš-li to tu :D .

To čemu a jak se kolega věnuje (a hlavně tomu rozumí) sem si vedle něj připadal jako žabař :sm1: mám co dohánět :wood: .

K nedělním vrtochům počasí , nevím jaké to tu (v Brně) bylo , ale všechny panely sou na svých místech a ještě mi připravili bomba překvapení :
Rekord _16_03_2014.JPG

:shock: takhe vysoký pík jsem u mé FVE ještě neviděl ::rolleyes:: .

Elektronům zdar *cloud*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'