Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř bře 22, 2023 8:37 pm
tomas píše:Funguje ten Vertex i bez akumulátoru? Tak že nedává přebytky do distribuční sítě ale podle potřeby ubírá výkon z FVE (tím je v tomto stavu degradována funkce MPPT, ale když je přebytek tak koho by to trápilo) a při nedostatečném výkonu bere chybějící část ze sítě? Je to vlastně podobný stav jako když je akumulátor plně nabitý. V ostrovním provozu to asi nebude reálné bez akumulátoru, ale ostrovní provoz nepotřebuji.
Pan Taum píše:Dle manuálu by měl bez problému fungovat bez baterie. S tím, že když není dostatečný výkon v panelech dojde k přepnutí na síť, neumí si totiž sosnout jen poměrnou část.
JML... píše:Vertex sám o sobě bere 1.2A při 54V = 65W.
Mě se to nezdá zase tak moc, když uvážim jaké obvody jsou živeny, MPPT Tracker pro DC sběrnici, nabíječ aku, AC měnič a další o kterých netušíme, že tam vůbec jsou. Srovnávat Vertex a Studer nelze, Studer je jen AC měnič, nic víc dalšího na sobě navěšeného nemá, proto je jeho spotřeba tomu úměrná.
matej píše:JML... píše:Vertex sám o sobě bere 1.2A při 54V = 65W.
Mě se to nezdá zase tak moc, když uvážim jaké obvody jsou živeny, MPPT Tracker pro DC sběrnici, nabíječ aku, AC měnič a další o kterých netušíme, že tam vůbec jsou. Srovnávat Vertex a Studer nelze, Studer je jen AC měnič, nic víc dalšího na sobě navěšeného nemá, proto je jeho spotřeba tomu úměrná.
Já jsem myslel Studer XTM, čili hybridní měnič s nabíječkou, jediný rozdíl je že nemá regulátor pro panely, ale tomu bych nepřipisoval důležitost, není možné aby MPPT regulátor který nic nereguluje (odpojené panely) bral cca 50W.
Běžné MPPT regulátory mají vlastní spotřebu kolem 1-2W.
Ztrátu 1,56 kWh denně považuji u ¬3kWp systému v našich zeměpisných polohách v zimě za velmi významnou.
No ale 65W je stejně polovinou oproti tomu, co si cucnou čínské nízkofrekvenční měniče (že, Filipe)
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Coroner, pibi a 0 návštevníků