Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte lis 29, 2022 11:45 am


Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Ostrovní FVE před rozšířením, většími úpravami, stěhováním, témata s nefunkčními odkazy, odstraněnými obrázky, atd.

Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod Marx » sob pro 27, 2014 8:19 pm

Zdravím kolegové,
moje prozatímní zkušební FVE se skládá z:
3x panel rozbitý z bazoše původně asi 23OWp nyní průměrně kolem 45Wp (1500Kč) montáž na střeše JJV 60st.
3x dioda z PC zdroje úbytek 0,4V při 1A (0Kč)
4ks 12V 18 Ah gelovka z vyhozené ups (24V 36Ah) (0Kč a trocha ostudy v práci že se hrabu v "odpadu" :-)
step-down měnič 24/12V přepouští přebytky nad 30V do 12 Aku z auta (asi 50Kč)
step-down 24V/18V na napájení NTB IBM T43(50Kč)
různé baterie co už v zimě nenastartujou (0Kč)
UPS na napájení televize a nějakého spotřebiče, přidán větrák pro trvalý chod a nějaká spínací logika
nějaké LED pásky jako pomocné osvětlení

plán na pořízení asi 1kWp pokud zjistím že to má smysl, tohle je jen zkouška a osahání parametrů panelů, kdyby se někdo chtěl chytat detailů a estetiky :-)
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
Uživatelský avatar
Marx
 
Příspěvky: 98
Registrován: čtv pro 25, 2014 9:30 pm

Re: Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod mobilik » sob pro 27, 2014 11:21 pm

Nooo, zacinajuci buduci pacient na FVE. Pekny zaciatok za drobne peniaze, nech sa dari. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2586
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod Marx » ned pro 28, 2014 12:05 am

slovo pacient je namístě :-) takhle primitivně je to zapojené. horní DC měnič pro NTB se vypíná při 24,6V, to je ochrana proti podbití a dolní měnič - "přepad" se spíná při 29-30V a pustí přebytky do 12V aku a do UPS. ty měniče jsou jeden evalboard od national semiconductor a druhý je z Ebaye už si to přesně nepamatuju je to co dům dal
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
Uživatelský avatar
Marx
 
Příspěvky: 98
Registrován: čtv pro 25, 2014 9:30 pm

Re: Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod ok1lpd » ned pro 28, 2014 6:52 am

...předpokládám, že všechny 3ks panelů byly dohromady za 1500Kč, jinak by to bylo opravdu na Chocholouška :D
Uživatelský avatar
ok1lpd
 
Příspěvky: 19
Registrován: pon říj 08, 2012 5:45 pm
Bydliště: Neggercity near Prag

Re: Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod JiříK » ned pro 28, 2014 9:43 am

Taky jsem tak nějak podobně začínal. Držím palce, vyvaruj se omylů všech, co to už vyzkoušeli před tebou. :mrgreen:

...každopádně ve schémátku nevidím nejdůležitější věc- POJISTKY !!!
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
?
JiříK
 
Příspěvky: 993
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod Marx » ned pro 28, 2014 10:04 am

ok1lpd píše:...předpokládám, že všechny 3ks panelů byly dohromady za 1500Kč, jinak by to bylo opravdu na Chocholouška :D

ano, ale i kdyby 4500 tak to na chocholouška nevidím, tam bych poslal manažery elektrických podniků za jejich protispolečenské excesy :-)
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
Uživatelský avatar
Marx
 
Příspěvky: 98
Registrován: čtv pro 25, 2014 9:30 pm

Re: Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod Marx » ned pro 28, 2014 10:19 am

JiříK píše:vyvaruj se omylů všech, co to už vyzkoušeli před tebou. :mrgreen:

vlastní zkušenost je nepřenositelná, přečtu věci z fóra ale moc slepých uliček tady nevidím, co jsem tak koukal, někdo má návratnost delší jiný kratší, ale všem to funguje. můžeš to nějak víc konkretizovat co nedělat? vím olovo je nevhodné, chybí regulátor, ale já ho zatím nepotřebuju, ta baterie 24V to drží blízko bodu nejvyššího výkonu sama.
JiříK píše:...každopádně ve schémátku nevidím nejdůležitější věc- POJISTKY !!!

je to blokové schéma...
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
Uživatelský avatar
Marx
 
Příspěvky: 98
Registrován: čtv pro 25, 2014 9:30 pm

Re: Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod abrams » ned pro 28, 2014 11:12 am

Zdravím ,

pěkná sestava na zaučení se :yes: , ehmmm ... nakažení se solaritýdou :lol: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod JiříK » ned pro 28, 2014 12:11 pm

Marx píše:
JiříK píše:vyvaruj se omylů všech, co to už vyzkoušeli před tebou. :mrgreen:

vlastní zkušenost je nepřenositelná, přečtu věci z fóra ale moc slepých uliček tady nevidím, co jsem tak koukal, někdo má návratnost delší jiný kratší, ale všem to funguje. můžeš to nějak víc konkretizovat co nedělat? vím olovo je nevhodné, chybí regulátor, ale já ho zatím nepotřebuju, ta baterie 24V to drží blízko bodu nejvyššího výkonu sama.
JiříK píše:...každopádně ve schémátku nevidím nejdůležitější věc- POJISTKY !!!

je to blokové schéma...


Tak třeba průřez kabelů. Začal jsem na 2,5 mm2 a měnil a měnil, až vyměnil..... no prostě teď jsem na 10 až 35 mm2. Regulátor- nejdřív paralelní, samodomo-jednoduchý, spolehlivý, ale jen 3 A. Dále příšerný 10 A Phocos, následoval Juta 20 A (málo), teď Juta 50 A (už zase tak-tak). Čili teď mám nadoraz dva regly a v záloze jeden 30 A, co kdyby... A dostal jsem se na ekonomicky únosné maximum při systémovém napětí 12 V...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
?
JiříK
 
Příspěvky: 993
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod kodl69 » pon pro 29, 2014 5:21 pm

já teda pochopil že nemá cenu to třikrát předělávat, takže zrovna 48V, svody od rozvodnice panelů Cya16mm2, k baterkám a měniči CYa35mm2, rozvaděč 1,2m x 0,8m a měnič 8kW -byl za dobrou cenu. Včera jsem zapojil definitivní přepínání sítí a zjistil jsem, že PC těžko nese "přestávku" cca 0,2s, zase problém....
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6513
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod Marx » pon pro 29, 2014 6:08 pm

kodl69 píše: že PC těžko nese "přestávku" cca 0,2s, zase problém....

rozeber zdroj a vyndej filtráky, jsou tam 2 kusy na 200V, kup v co největší kapacitu a bude to OK. těhle kondů mám plný šuplík a jsou i zdroje kde je 820uF, to musí překlenout i 2s výpadek :-)

Jo a ještě varování, pokud přepínáš síť/měnič jediným vypínačem, nezapojuj jako spotřebič nic s induktivním charakterenm!!! ze sítě vytáhneš oblouk, překleneš kontakty a přivedeš si 230 přímo na výstup měniče! Tam musí být 2 separátní vypínače a nejdřív jeden vypnout pak sepnout druhý. U relátek je to ještě horší kamarád si takhle odpálil UPS a to byl na výstupu jen nějaký 40W membránový kompresorek Marek
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
Uživatelský avatar
Marx
 
Příspěvky: 98
Registrován: čtv pro 25, 2014 9:30 pm

Re: Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod FRSO » pon pro 29, 2014 7:09 pm

Marx píše:
kodl69 píše: že PC těžko nese "přestávku" cca 0,2s, zase problém....

rozeber zdroj a vyndej filtráky, jsou tam 2 kusy na 200V, kup v co největší kapacitu a bude to OK. těhle kondů mám plný šuplík a jsou i zdroje kde je 820uF, to musí překlenout i 2s výpadek :-)

Jo a ještě varování, pokud přepínáš síť/měnič jediným vypínačem, nezapojuj jako spotřebič nic s induktivním charakterenm!!! ze sítě vytáhneš oblouk, překleneš kontakty a přivedeš si 230 přímo na výstup měniče! Tam musí být 2 separátní vypínače a nejdřív jeden vypnout pak sepnout druhý. U relátek je to ještě horší kamarád si takhle odpálil UPS a to byl na výstupu jen nějaký 40W membránový kompresorek Marek

Zdravím Marx, měl jsem stejnou myšlenku hned jak jsem si to přečetl, bude to jednoduché, funkční a hlavně levné. Má tam asi malou kapacitu, nebo je kondík už značně vyschlý a má už málo uF !!
Naposledy upravil FRSO dne pon pro 29, 2014 7:42 pm, celkově upraveno 1
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 28.11.2022 2925 kWh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1908
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Ostrůvek 130Wp Havlíčkobrodsko

Příspěvekod atom » pon pro 29, 2014 7:30 pm

Ty větší kondy můžou hodně pomoct.
Jinak u toho PC záleží na kvalitě zdroje a jeho zatížení, pokud je slušnej zdroj 400-500W a odběr takového silnějšího PC cca 130W tak přepnutí dvou stykačů + prodleva 0.2s je vždy 100% úspěšná, při 500W zdroji a maximálně vytíženém PC (450W+ odběr ze zásuvky) to bylo jen 50% úspěšnost přepnutí sítí.
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >25MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
pro rok 2022 bude upgrade na XTH + asi další tristar s panely a nějaká baterka k tomu
?
atom
 
Příspěvky: 425
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině


Zpět na Archiv ostrovních FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'