jak stárnu, stává se ze mne čím dál nerudnější dědek. Dříve jsem každého nováčka choval jako v bavlnce a vyšlapával mu cestičku. Také jsem trpělivě vysvětloval, proč "tudy cesta nevede", pokud dotyčný rázným krokem vyrazil směrem do slepé uličky. Jenomže s přibývajícími šedinami ubývá moje trpělivost. Nyní, když po stopadesáté čtu stejný "inovativní nápad" či "solární perpetuum mobile", tak mám chuť uchopit klávesnici a mladého vynálezce s ní majznout po hlavě.
Jádro příběhu je totiž vždy stejné:
Mladý vynálezce má pocit, že objevil technologickou díru, jejímž využitím se mu podaří zkonstruovat výkonný, energeticky efektivní, a zároveň velmi levný fotovoltaický systém. Vážení mladí přátelé, vážení nosiči inovativních nápadů - toto je opravdu jen vaše iluze. Vězte, že na straně výrobců i profesionálních návrhářů hardwaru, pracují velmi chytří lidé. Pokud by váš nápad skutečně fungoval a netrpěl podstatnými nežádoucími efekty, na 99% by byl již dávno komerčně dostupný na trhu. Dále pak vězte, že na straně uživatelů fotovoltaických systémů se ve velké míře vyskytují koumáci, špekulanti a kolenovrti. Vše, co dává ekonomický smysl, již tedy vyzkoušelo mnoho kolenovrtů před vámi. A pokud se ukázalo, že to smysl dává, pak je to koumáky a kolenovrty provozováno a to v hojné míře.
Pokud tedy chcete dělat něco, co jste zatím u nikoho jiného v praxi neviděli, s velkou pravděpodobností je to již mnohokrát prošlapaná....slepá ulička.
Několik příkladů, které se ukázaly se buď jako totálně zcestné, nebo sice funkční, ale neefektivní:
- 1) Místo mono/poly pokreju celou střechu amorfy, protože jsou levné a v zimě to prý bude vyrábět 2x více než mono/poly.
2) Místo použití jednoho pořádného měniče, který moje AC spotřebiče potřebují, postupně zapojím do série vláček malých levných měničů, které se budou navzájem posilovat.
3) Místo 48V si pořídím si 12V či 24V baterku, abych ji mohl postavit z menšího počtu článků a baterka tak byla levnější.
4) Objevil jsem na trhu výkonný měnič pro 230V AC spotřebiče, který umí pracovat bez baterií a zároveň bez přetoků do DS.
5) Objevil jsem na trhu hybridní měnič, který umí neomezeným výkonem přicucávat z DS a je zcela bez přetoků.
6) Abych ušetřil za MPPT/PWM regulátory, pořídím si jen jeden regulátor a navěsím na něj 5x více panelů, než je jeho štítkový výkon. Však každý regulátor má přece ochranu proti přetížení.
Všechny výše uvedené nápady realizovat LZE. Vždy je tam však nějaké velké "ALE", které člověk nevidí, protože ho vidět nechce.
Vážení přátelé inovátoři, pokud si i po přečtení tohoto mého povzdechu stále myslíte, že jste vynalezli fotovoltaické Perpetuum Mobile, stoupněte si prosím do řady a sundejte si čepice.
Děkuji za pozornost,
Youda
Admin edit: Téma odděleno od Youdovy ostrovní laboratoře