od gupa » stř říj 23, 2013 7:26 pm
Rozložení proudu je v tomto případě oničem, samotný článek je sešroubován nebo svařen u praporců s výstupem na střed, takže si myslím a jsem přesvědčen, že u NiCd to není tak kritické.
Bedny mají funkci u kovových článků zamezit vzniku bludných proudů, bacha naně, já bych zapojil verzi 2, nakreslil nějaký plánek s čísly článků, ty jsou zvrchu vyražený výrazníkem do dřeva u každého zvlášť a hlavně už nabíjet. Plánek doplňovat daty o napětí u toho kterého čísla článku a časem to tedy elentuálně pozpřehazovat, tj. rozdělat bedny a znovu poskládat. Také se dá udělat ze 4 série slabá série a případně zjistit zpětný tok donich po západu slunce. V paralelním řazení se takové přetoky v článku blbě zjišťují. Také nejsou propojky. Vůbec to paralelní řazení a zapojování sice pěkně vypadá, ale moc se mi nezdá. Mám vyrovnané série při vybití na 0,2V. Mám i série rozhozené o 0,5V. No a ty jsou vedle sebe naprosto vklidu. No a právě tak poznám problém a zdá se mi to bezpečněji propojené, protože když se nějaký článek zkratuje, tak ho najdu, což u paralelního propojování - verze 3 a výš, nejde a také by takový zkratovaný článek mohl pěkně hřát a udělat paseku. Tak zkrat ve slabší sérii jen upozorní silným plynování ostatních článků a u zkratovaného je trvale mrtvo a chlad.
Panely potom večer změřit pro ten zpětný proud kolik je, ten typuji na tak 60mA. FVE článek je polovodič a problém jeobdobný jako u článku nicd, když je zkratovaný tak v případě oslunění se hřeje a panely mají rozdílné napětí více jak o 0,3V, kdy je problém.
Potom až to tedy spustíš a bude to nějakou dobu v provozu, dojedu podle domluvy s demivodou, ta stará v modrém kanystru bude možná už zkažená. Nepoužívám dezinfekci a tak bude asi kontaminovaná řasama. A možná se po nějakém nabití bude muset dohustit nebo vyměnit elektrolyt. Takže zapsat údaje o kapacitách a elentuálněm, by se stihlo v jednom dnu i pozpřehazovat podle kapacit článků série. A dát baterii dopořádku.
edit:oprava u slova verze, stárnu a blbě vidím, už jsem si zvětšil písmo.
-

gupa
-