Ahoj,
roztrhl se tu pytel s podobnými FVE, tak přídám i svou trošku do mlýna.
Aktuálně mám plán použít na střechu panely
Just Solar 455Wp sestavené do 2 sekcí(ty to panely vybrány primárně podle velikosti, alternativy ve stejné velikosti Huasun HTJ 445Wp či SERAPHIM 445W, za případné tipy na jiné kousky s cenou pod 10kč/Wp v rozměru +- 2100x 1040 až 1140mm budu rád)
Jedna po 8 panelech zapojených seriově (3640Wp napětí Voc 401V, v -20° pak 460V).
Druhá sekce 6 panelů zapojených 3S2P (2730Wp napětí Voc 150V, v -20° pak 172V).
Více se mi na střechu při dodržení odstupu od hromosvodu nevleze.
1. sekci bych chtěl připojit na regulator
Epever UPower Hi UP5000-HM8042, který se bude starat klasicky o měnění na AC a přepínání na DS.
2. sekci bych napojil na
Epever 5420AN a připojil jej paralelně k HM8042 na baterie.
Epever jsem upřednostnil jako osvědčenějšího výrobce a slibuji si nižší vlastní spotřebu systemu než při použití Axpertu a jeho klonů.(a použití dražší Victron nebo Studer mi zatím uplně nevychází finančně)
Dvě sekce jsem zvolil kvuli lepšímu využití prostoru střechy, celkem jsem bojoval s nalezením panelů na omezenou velikost střechy ve správné konfiguraci, abych měl maximální pokrytí využitelného prostoru, maximální napětí blízké maximu regulátoru, a nepřekročil výkon či napětí regulatoru.
Zvažoval jsem možnost použití EPever
10420AN s měničem
IPower Plus 5kw, ale toto řešení je jednodušší pro bypass a pro případné dobijení baterii z DS.
Baterie pro systém jsem již objednal 16ks Lifepo4
EVE 280Ah a k ní
JK BMS B1A24S15PDům máme relativně malý, sedlová střecha o sklonu 22° s jižní orientací, bez zastínění (jak komínem, který je až na hřebenu, tak stromy, které jsou pod urovní střechy, a ženě jsem vysvětlil, kdyby něco poblíž přerostlo dům, že nad urovní střechy budou nemilostrdně zakráceny).
Během stavby už jsem nachystal prostupy na střechu a vytáhl si solární kabely 2x 6mm2 (v páru, tzn 4 kabely) + 16mm2 zemnící vodič. Vzdálenost vedení cca 7m do technické místnosti s bateriemi a měniči a následně asi stejná vzdálenost do domovního rozvaděče
Realizace na jaře, nákupy přes zimu.
Jedná se o nízkoenergeťák, spotřeba domů 2019 - 5,7Mwh, 2020 - 6,3Mwh, 2021 - 6,4Mwh (2020 a 2021 - covid a HO s dětmi doma několik měsíců).
Spotřeba domu na den v létě cca 10Wh, v zimě 20Wh.
Vše v domě je na elektřinu, tepelné čerpadlo vzduch/vzduch, vzduchotechnika pro ohřev i případné chlazení (nevyužíváme).
Pročítám to tu od září, a jelikož se se mnou na toto téma žena odmítá bavit, potřebuju trochu oponentury s mími nápady, tak jsem se rozhodl to tu vydatlovat, ať můžu pokládat začátečnické dotazy.