Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte srp 16, 2022 6:11 pm


Max 5kW mezi kopci

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Předchozí

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvekod PetrDubi » pát čer 24, 2022 11:28 am

U klasických LV expertů bylo možné nahrát upravený firmware, který obsahoval i příkazy pro částečné uspání bedny a vypnutí měniče na 230V nebo opětovné probuzení, ale to obsahoval pouze ten upravený firmware (ne originál). A u měničů s odnímatelným panelem je možné ho vypnout přerušením hnědého vodiče od panelu (je to vodič od vypínacího tlačítka).
Tady u toho by jsi musel jedině rozdělat měnič a přerušit vodič od vypínače, ale holt tím pádem asi záruka končí, protože jeden šroubek je přelepený záruční samolepkou..
A potom samozřejmě musíš snímat něčím výstupní výkon a podle toho zapínat nebo vypínat jeden nebo druhý měnič - nějaké PLC, arduino, esp nebo automatizace, případně to řešit nějak klasicky, ale tam potom to chce mít možnost nastavit diferenci, časové zpoždění a podobně, takže klasika asi nebude úplně jednoduchá a levná. Úplně nejjednodušší by bylo vyčítat data z měniče třeba přes adruino nebo esp a rovnou podle toho ovládat to relé, které vypne ten druhý měnič.
Každopádně nic z toho určitě nebude práce na půl hodiny..

Ps: nevím jak ti teď chodí MPPT při špatných světelných podmínkách, ale pokud máš teď MPPT 90-450V, tak by to neměl být problém a dodává klidně třeba 100 nebo 200W, když to nesvítí. Ale ty nový měniče mají jiný MPPT na 120-450V a tan jsou dva problémy. Za prvé mívají problémy při špatných světelných podmínkách protože to MPPT rozumně funguje u stringů od 200V výš (za normálního provozu), ale s tím množstvím panelů co máš by to mělo chodit rozumně i na těch nových měničích. Ale druhý problém je, že MPPT 120-450V prý mají hrubé rozlišení na ADC převodníku pro snímání proudu z panelů a nejnižší snímaný proud z panelů je 1A a pokud se proud dostane pod 1A, tak to bere jako 0A takže buď nenabíjí vůbec nic nebo cykluje (zapnutí/vypnutí).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 2050 Wp JV, 2050 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 356
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvekod 10055 » pát čer 24, 2022 11:44 am

V některých věcech samozřejmě takovou filozofii zastávám, ale vždy až po tom co mne to vypeče.

Spíš bych potřeboval postřech k tomu co jsem psal.
7200kWp Amerisolar 450 8S2P, Baterie Lifepo 16S280A 14kW
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
?
10055
 
Příspěvky: 131
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvekod 10055 » pát črc 01, 2022 9:20 am

Tuhle odpověď jsem úplně zazdil.
dík za postřeh to bych asi spíše řešil tim externím ovládáním
nicméně ještě stále řeším jestli to znova přehazovat

čeká mně ale dovolená teď v sobotu tak už to nechámurčo tak jak to je a až se vrátím tak to budu louskat :write: :read:
:))

PetrDubi píše:U klasických LV expertů bylo možné nahrát upravený firmware, který obsahoval i příkazy pro částečné uspání bedny a vypnutí měniče na 230V nebo opětovné probuzení, ale to obsahoval pouze ten upravený firmware (ne originál). A u měničů s odnímatelným panelem je možné ho vypnout přerušením hnědého vodiče od panelu (je to vodič od vypínacího tlačítka).
Tady u toho by jsi musel jedině rozdělat měnič a přerušit vodič od vypínače, ale holt tím pádem asi záruka končí, protože jeden šroubek je přelepený záruční samolepkou..
A potom samozřejmě musíš snímat něčím výstupní výkon a podle toho zapínat nebo vypínat jeden nebo druhý měnič - nějaké PLC, arduino, esp nebo automatizace, případně to řešit nějak klasicky, ale tam potom to chce mít možnost nastavit diferenci, časové zpoždění a podobně, takže klasika asi nebude úplně jednoduchá a levná. Úplně nejjednodušší by bylo vyčítat data z měniče třeba přes adruino nebo esp a rovnou podle toho ovládat to relé, které vypne ten druhý měnič.
Každopádně nic z toho určitě nebude práce na půl hodiny..

Ps: nevím jak ti teď chodí MPPT při špatných světelných podmínkách, ale pokud máš teď MPPT 90-450V, tak by to neměl být problém a dodává klidně třeba 100 nebo 200W, když to nesvítí. Ale ty nový měniče mají jiný MPPT na 120-450V a tan jsou dva problémy. Za prvé mívají problémy při špatných světelných podmínkách protože to MPPT rozumně funguje u stringů od 200V výš (za normálního provozu), ale s tím množstvím panelů co máš by to mělo chodit rozumně i na těch nových měničích. Ale druhý problém je, že MPPT 120-450V prý mají hrubé rozlišení na ADC převodníku pro snímání proudu z panelů a nejnižší snímaný proud z panelů je 1A a pokud se proud dostane pod 1A, tak to bere jako 0A takže buď nenabíjí vůbec nic nebo cykluje (zapnutí/vypnutí).
7200kWp Amerisolar 450 8S2P, Baterie Lifepo 16S280A 14kW
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
?
10055
 
Příspěvky: 131
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvekod 10055 » pát črc 01, 2022 12:09 pm

Přidávám statistiku z Červen - spotřebováno 441,5kW - mým nedopatřením jsem si dokoupil 6,5kW
IMG_2239.PNG


Celkem zatím 1,25MW - dokoupeno 0,152kW = 1,098 MW
IMG_2240.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7200kWp Amerisolar 450 8S2P, Baterie Lifepo 16S280A 14kW
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
?
10055
 
Příspěvky: 131
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Bydliště: Zubří

Re: Max 5kW mezi kopci

Příspěvekod 10055 » sob črc 30, 2022 12:34 pm

dnes dodělán a zapojen převodník ESP z BMS DALY
z UART vytaženo:
pin 1 - GND hnědý vodič
pin 3 - +12V
pin 5 - TX(RX)
pin 6 - RX(TX)

konečně vidím SOC baterie :yes:
zdroj informací: https://community.home-assistant.io/t/e ... ide/394429
015275E0-DD67-4851-9906-9E2D9722B5A6.jpeg
E7F6B0EC-F215-4641-9E6A-2D285C2ABAAF.jpeg
6A1758C5-D62F-435F-8BE7-4C1C4C94616B.jpeg
obrázek_2022-07-30_133808409.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7200kWp Amerisolar 450 8S2P, Baterie Lifepo 16S280A 14kW
Jinak jsem Robert - nick používám už dlouho a jsem na něj zvyklý
?
10055
 
Příspěvky: 131
Registrován: ned lis 21, 2021 8:29 am
Bydliště: Zubří

Předchozí

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: bert, CC [Bot], jira, mihlit, Neticle [Bot], Solarnoob, Trendiction [Bot] a 3 návštevníků

Reputation System ©'