s dovolením si tu zavedu moje doupě, a postupně se budu prokousávat stavbou s/ nebo bez vaší pomoci.
Takže představení ... Dům 200m, Firma 170m. 4 Osoby (z toho 3 holky), Máme malé psy, spoustu IT. Takže je to tady nastrkaný všechno v zásuvce, jede čistička, jede NAS, často jede 3D tiskárna, a skoro furt jede pračka+myčka, čerpadla na centralni topení. Výsledek? za 2020 14MWh spotřeba, tj cca 38kWh/den, platim myslim 42k CZK ročně (topíme uhlím, to je 36k extra ... melo by prijit TC). Těžko budu prosazovat, že vlasatice plejtvaj teplou vodou resp se dlouho fenujou, nebo ze si často perou. Taky tady mame psy-seniory, kteri uz tak trochu maji problemy ukocirovat hygienu. Ale taky zcela logicky ve firme svitim, jede PC, tiskarna, UPSky, NAS, 4x Wifi port, spousta switchů, různé nabíječky atd. Prostě nevidím prostor pro úspory. A ledkové ani jiné žárovky to nevytrhnou, navíc svítit s nimi je velmi drahé, protože ať koupim, co koupím, víc jak rok nevydržej.
Asi největší potvora je 200 litrový bojler, který denně zblafne 8-10kwh. Pak minimálně 1x denně pračka+myčka.
Co me nastartovalo?
1) brácha, šel do hotového ASO2 (3,5kwp + 7kwh baterka + barak na 1 fázi 5kw(ve skutecnosti 4,5kw)), skoro 0,5Mio, asi 150 dostal zpet jako dotaci... nesnasim dotace
2) moje strašná spotřeba
Co chci? za málo peněz hodně muziky, tj homodomo, silné komponenty, účinné, cenově dostupné, bez zbytečných opičáren. Cíl je ostrov. Strašně se mi libil jeden zahraniční příspěvek, kde se totalka odpojil od site, ma baterku a kdyz je bida, nakopne centralu, nabije baterky a zas nejak 3-10dnu vyzije. Co se těch opičáren týká, tak buď to zvládnu s pomocí internetu ošefovat arduinem, nebo se na to vyprdnu, a bude to proste fungovat bez toho, ze bych to mel na mobilu. Chtel bych, aby jedno arduino dole "četlo" a vysilalo data a dalsi 2-3 moduly to v baraku budou prijimat a ukazovat status na displayi.
Co se stalo od 09/2020:
Step 1) 3x 8 panelů á 285Wp + 3x SUN 2000G
hele, no něco to dělalo. Ale ty SUNy se ukázaly jako zmetky, malý vykon. Jeden mi vyměnili, ten funguje bombasticky, tak jsem vratil i ty dalsi dva.... ale, blabla ... až přijdou, jdou do světa za někým, kdo si chce hrát s pár Watty. Na plny vykon jedou od 58V ... coz je nestadard
Takze Step -1) modrásky nebudou
Step 2) rozšířeno na 4 pole á 8x285Wp, vždy 2 do S, zbytek P. Takže mám 4x 70V do sklepa, ze kterých dělám ve sklepě 2x 140V
05/2021
Step 3) Přechod na 48V, Epever 200V 100A (5kW)
Step 4) Lifepo4 16S 176Ah, tj 9kwh
Step 5) hmmm a tady jsem predbezne v pr..li (menic). Kazdej stoji kotel, nebo jsou delany jako hybrid na vstupu 400-800V, to nechci ... takze viz Step 3) + jsem koupil dle uspesneho testu jednoho Ytubera 3kw menic pure sinus. Nevim jak to bude fungovat dlouho(obecne mysleno), jede na to pracka, jede na mycka, jede na to TV, jede na to 3D tiskarna. Nic nebruci, menic se nehreje. Tak jsem po tydennim testu 3kw od stejneho vyrobce objednal 6kw(kratkodobe 12kw). Zatim tady beham s prodluzkou a pousti se jeden zrout po druhym, aby se to vyuzilo co nejvice. Az bude 6kw v provozu o pripadnych zkusenostech budu informovat, jestli to preziju. Plan je s 3kw hnat bojler, a pak 3x 6kw pustit do fazí (vylozene 3f spotrebic nemame), proste jen spotrebice rozhazeny po fazich, a ze jich je.
no a cil, jak bylo receno, odpojit hlavni pripojku. Brzy nastoupi druhy Epever, a pribudou dalsi panely. Celkem v druhe vlne pridavani panelu chci jit na celkovych 13,6kWp a objednal jsem druhy pack baterek. Tj bat budou 18kwh.
Baterie a balancer ... jak jsem tu psal v jinem prispevku, viz Balancer 17-21S pouzit u 16S ... jde, bez kondiku, atd. proste pripojit 16S a zbytek dratu zaizolovat. Koukal jsem na tu desticku, prisla mi vcelku symetricky stavena ... takze jde jen o to, ze paar usd elektroniky zustane nevyuzito.. tj klidne by sel pouzit i na 4S. Koukal jsem po 1/2 dni na jednotlive clanky ... 3,31x V ... rozdil max 0,006V. Predtim byly trochu rozebehnuty, ne moc, ale hned se to srovnalo. Necham to tyden, pak na regulatoru trochu pritlacim na pilu a budu to sledovat. Jeste by mela prijit BMS DAly 16S, jsem ale trochu rozpolcen ji pouzit. Objednal jsem jeste nejaky vykonovy odpory na zkousku 1K a 300ohm, ze bych zkusil, na kolik zustane bezet elektronika Epever'u, kdyz na BMS dam mezi černý a modrý ten odpor. TJ v pripade, ze BS zasahne z nejakeho duvodu a odpoji, tak regl zustane pod napetim.
jednotliva pole mam stazena 6mm dratem (tj cca á 35A), jedno pole by melo teoreticky davat myslim <40A, ale nejde mi o max vykon, ale o vykon, kdyz bude zadeklovano (zamraceno). Ted jsou slunne dny, jsem to chodil kontrolovat a nic se netavilo. Oni taky vyrobci slibuji vykon, jak vyrobci aut spotrebu.
Umisteni: Ted jedna velka plocha 13° sklon na jih, 32 panelů.
Prijdou 4 panely na zeď na jih, 4 panely na zeď na zapad, 4 panely 25° jih, + 4 panely vyrabime s dcerou nataceci mechanismus. Panely na noc zalehnou, rano se postavi proti prvnimu slunci a budou se tocit cely den do zapadu ... trochu si musim i hrat

Jo, a na zahrade mi stoji takovej plechovej trpaslik ... vojenska 30kW centrala, 6litru dieselmotor, 4 valec, zblafne od 4-8 litru/hodinu
Mel bych nekolik otazek ... za vsechny polozim jednu ... jak resite snih na panelech? Nejake topeni by nebylo? Letos v unoru me to dost potrapilo. Pokracovani priste