Ahoj,
Už nějakou dobu přemýšlím o využití nějakých zbývajících pěněz a současného dotačního programu na stavbu FVE elektrárny. Jenom si nejsem jistý, jestli je moje úvaha správná.
Nějaké info.
Rodinný dům, jedna střecha JV (spíše trochu k jihu), malý budníček J a další střecha JZ (spíše trochu k severu).
Ohřev vody i topení je kondenzační kotel.
Hlavní spotřebiče jsou: sklokeramická deska (3F), trouba, mikrovlnka, varná konvice, americká lednice, pračka, myčka, sušička, TV, kotel. Pak nějaká drobotina (2xWifi, 2xPC, oběhové čerpadlo kotle /v zimě skoro 24h/ a samozřejmě osvětlení).
Dům je jištěn jističem 3x25A tuším. Na 3F máme akorát sklokeramiku. Fáze zmapovaný nemám
Bojler, bazén, klimu nemáme (zatím).
Manželka je na mateřšké, takže se dopoledne vaří, pere, suší. Používá myčka, běží PC, případně TV. Odpeledně případně taky pračka nebo sušička. Večer u TV žehlička.
Přemýšlel jsem o 2 variantách:
- Hybrid o výkonu cca 1,9kWp s jednou lifepo4 2.4 kwh. JV střecha. Stavba na klíč.
- Druhá možnost je GridFree řešení na částečné pokrytí spotřeby. Pravděpodobně 2 panely JV, 2 J a 2 JZ.
GridFree si nejsem úplně jistý, protože bych řekl, že dům má relativně malou vlastní spotřebu (i když abych se nedivil – změřeno to nemám).
Spotřeby domácnosti v čase jsou:
Leden: 242kWh
Únor: 204kWh
Březen: 225kWh
Duben: 211kWh
Květen: 204kWh
Červen: 165kWh
Červenec: 150kWh
Srpen: 205kWh
Září: nemám

Říjen: 226kWh
Listopad: 258kWh
Prosinec: 258kWh
Proč hybrida s baterkou je ten, že si myslím, že relativně moc býkonu neodebíráme, ale pak je to hoho více najednou. Odhad je návratnost 10 let, ale tomu moc nevěřím. Je to samozřejmě 1F řešení s GoodWe GW3648-EM. Trochu se obávám, aby 1F řešení bylo správné rozhodnutí. Teď to bude OK, ale co za 5, 10 nebo 15 let? (vyměním kotel, pořídím si klimu, za 20 let budu mít elektroauto, ...)
Cena je cca kilo.
Proč GridFree – Není tam taková počáteční investica a návratnost by mohla být rychlejší, ale nebude to terno.
Proč vůbec bych šel do toho?
Elektřina bude dražší a dražší.
Využiju „přebytečný peníze“ do něčeho (snad) rozumného.
Ušetřím přírodu .
Zvýším hodnotu nemovitosti (tím si pomůžu u Hypo)
Tak mě to taky trochu baví.
Názory, doporučení? Cesty, co jsem nezvážil? Tak pojďte do mě ...