od kodl69 » čtv říj 15, 2020 1:44 pm
měnič fangpusun/ Studer xth8000 jsem měl nějakou dobu zapůjčenej, a pokud by to byla moje jediná elektrika, tak 2x xth nebo jestli se spolu domluví xtm a xth, nevím. Dva kusy kvůli redundanci a taky kvůli možnosti zapnout v případě potřeby oba. Běžná spotřeba celooelektrickýho domu se dá uhlídat do těch 4kW, včetně elektrickýho vaření a i s nějakejma tepelnejma spotřebičema, ale zase proč si přes léto nedopřát komfortu celoelektrické domácnosti a nějak se omezovat měničem. Já osobně mám světla a nějaký malý trvalý spotřeby přímo na 48V DC, dnes to není problém nakoupit, jak led žárovky, tak všelijaký led panely, případně DC/DC 48/12V pro wifi router a podobný hračky. Když mi letos na jaře umřel měnič z číny, tak aspoň něco z toho slunka jelo. Jakej mppt regulátor asi neporadím, fajn by byl nějakej s HV vstupem, potom bys mohl přebytky posílat do boileru přímo z panelů, jenom s jednoduchým střídačem, něco jako SITON/BEL. Potom bude ohřev vody praktiocky nezávislej na zbytku FV, naopak můžeš mít v boileru dvě topný tělesa, a jedno mít na FV a druhý přes měnič, taky někdy dohřívám bioler z baterek, když už na mě nevyzbyde voda a je šance, že druhej den už bude slunečno... Já naopak doporučuju panely na jižní stranu, a potom už je to zase o dimenzování mppt regulátorů kapacitě baterií, aby jsi se nedostal na nějaký extrémní nabíjecí proudy. Pokud tohle není tvůj kůň, tak bych i baterky koupil hotový modulový včetně BMS a komunikace, asi bych to pro tebe viděl trochu po vzoru Youdy, ale to je zase trochu IT maniak... Pokud budeme počítat něco mezi 7-10kWp, (5kWp je na zimu fakt tak akorát sotva i na to svícení a mikrožrouty)
tak na 48V je max nabíjecí proud 200A, potom ti vychází jako minimum baterek pro proud 0.5C 400Ah (20kWh), stejně tak při vybíjení proud 0.5C pro 400Ah je 200A což je při 50V zase něčekaně 10kW z měniče - raděj bych dal ještě víc. A zase jako dva batery packy, aby se při poruše jednoho nesesypal celej systém. Prostě jak na vesmírné lodi.
Na to, že něco z toho pošleš hned do boileru bych nespoléhal, naopak v zimě musíš dokázat využít všechno co je a mít na to všechno dimenzovaný...
Čerpadlama jsem myslel oběhový čerpadla topení, ventilátory na zplynovacím kotli a další blbiny, to jsou jednotky kilowat denně, jeden blbej grundfoss bere 40W, a když se topí v podlahovce, jede prakticky celej den, tj 1kWh je hned pryč.
Ale existuje systém topení, kde se žádná voda nepoužívá ani se nikam nečerpá. Ale musí se s tím počítat už ve fázi návrhu domu. Nejlíp i s umístěním panelů, někdo tady postoval panely na jižní fasádě, pěkně zakomponovaný do domu od začátku. Doporučuju používat "standartní panely" cca 1.6x1m, je šance, že budou koupitelnáý i za 20 let, kdy je budeš vyměňovat za jiný. Zatím narostly jenom o cca 2cm na šířku a 4cm na výšku, od roku 2014...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.