Ještě odbočím...Jelikož je nás na chatě více, spotřeba elektriky je tu poměrně značná, stále musí jet mrazák a lednice, které berou kontinuálně cca 300W, pak se tu vaří a peče na elektrice, dále osvětlení, rychlovarka, mikrovlnka a další...no prostě jetoho hodně. Okleštit by se něco dalo, ale třeba ten mrazák s lednicí tu běžet musí...Čili systém budu postupně zesilovat a dovybavovat podle financí, proto mě tu prosím nesuďte, že ho od začátku buduji bez rozvahy - ono by nebyl problém to vyprojektovat a vymyslet na míru, ale půl mega na to nemám.
Další věc je, že ho chci celý stavět hybridně - resp. jako "chytrý" ostrovní systém který bude do konkrétní zásuvky dodávat proud pokud bude dostatek energie buď ze sluníčka nebo v akumulátorech a pokud ne, jednoduše přepne na ČEZa a dokud se neobjeví Slunce a baterie trošku nedotlačí, nepřepne zpět na měnič...toto je můj cíl.
Nějaká návratnost a další ekonomické propočty mě až tak nezajímají, mám elektriku a kutění jako koníček a toto je taková má větší hračka, navíc s bonusem, že produkuje energii a užitek.
Prozatím tedy funguji na již zmíněných akumulátorech, které se snažím vybíjet max o 10% a pak stop - spotřebu hlídám zásuvkovým elektroměrem a pokud při slunečném dni spotřebuji 1kWh tak už vypínám a čekám, než se baterie dobije.
Panely chci zapojit vždy 2 do série a tyto série zapojit paralelně. Výsledek bude zdroj s MPPT body cca 75V / 14A. Dále plánuji pořídit regulátor Midnite Classic 150, který splňuje všechny mé požadavky, a to i v případě dalšího rozšiřování a úprav systému. Dále chci pořídit 4 12V/90Ah packy baterií LiFeYPo4 namísto stávajících olov...přecejen to pak bude úplně jiný hukot no a zatím pořídím nějaký 2,5 - 3kW měnič - třeba od Hüntermannu a poté s LiFe bateriemi už bych komplet přešel na 48V systém pravděpodobně s měničem MeanWell TS3000....poté už bych dále přidával panely a baterie dle finančních možností..
Abych nemusel vše řídit ručně dle stavu nabití a sluníčka, přemýšlím o řešení inteligentního řízení např pomocí Arduino mikro-počítače nebo něčeho podobného. Dále co se týče toho blesku, nehodlám již nic podceňovat a před vstupy regulátoru a za měnič doplním přepěťové ochrany fy. Saltek.
Průběžně pořízené fotky postupně přiložím...teď se do mě pusťte se svými návrhy, připomínkami a vším, co může pomoci

Wattpeakům zdar