Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon led 30, 2023 9:46 am
Vláďa píše:Měl jsem při stavbě domu úplně stejnou myšlenku. Vycházelo nám tam tmavé místo nad schodama a žena chtěla pořídit světlovod. Když jsem viděl, že ta hrůza přijde na cca 30000 Kč, naruší tepelné izolace, bude překážet na půdě ... koupil jsem jeden FV panel NH-100AX-1_4A, výkon 100W a napětí 70V. Je to tenkovrstvý (napařovaný) polovodič (není to křemík). Proti křemíku má cca poloviční výkon, ale výkon tolik neklesá při zatažené obloze - bere to viditelné světlo a né blízké infra, jako křemík.
Úvaha byla, že nad schody dám ledky a samosřejmě bez regulace- vždyť světlo procházející oknem /světlíkem taky nikdo nereguluje
a světlík má dávat světlo úměrné tomu, jak venku svítí. Panýlek mě cca před 4 lety stál 4500, nerezové přichycovací prvky na střechu asi 2000.
Kacířská myšlenka
Přímé připojení ledek (né LED žárovek!) je nejjednodušší a doporučuji, pokud s tím chcete jen svítit a nechcete tu energii využívat i na něco jiného. Ztratíte možná 20-30% na tom, že ledky nebudou přesně sedět na napětí panelu, ale ten kousek panelu navíc bude nejspíš levnější, než regulátorLedky musí být samosřejmě dimenzované na výkon panelu a musí jich být v sérii tolik, aby odpovídalo napětí.
Samosřejmě pokud pak chcete těma ledkama taky svítit za sítě, už to vede nejspíš na něco, co si dělám já. Potřebujete klasickou (nejlépe DC) soustavu s konstantním napětím. Mám centrální zdroj 32V 600W přiživovaný FV panelem ve spojení s baterkou. Těch měničů tam mám vác. MPPT ze 70V dělá dobíjení 12V baterky (NiCd 360 Ah), další měnič z 12V dělá 32V a na tu 32V síť mám navěšené měniče 32/24V pro napájení větráků.
LEDkové moduly si dělám sám. Nechal jsem si vyrobit kliníkové tišťáky, ledky používám Osram Oslon square. Problém je u teple bílých ledek, že nejsou žluté jako žárovka, ale růžové. Tak to zkouším korigovat, aby se to podobalo žárovce. Dvě žluté na 5 bílých to posunou do oranžova, teď budu zkoušet 5 bílých, žlutou a zelenou.
pár modulů, 7 ledek má při proudu 1A asi 25W. Výkonové ledky potřebují chladič!![]()
Výkonové ledky potřebují chladič! Ten mám u všech svítidel ve stropě nad sádrokartonem, svítí pak "díra ve stropě" buď bodovka, nebo ploché stropní svítidlo.
Každé svítidlo má předřadník pro regulaci proudu ledek, ty si taky dělám sám.
Sice tam ještě nebydlím, ale už svítím![]()
tomas píše:Panely ale nebudou pracovat v MPPT bodě a jejich výkon musí být značně předimenzovaný. I tak se může stát že při zatažené obloze výkon nebude stačit a LEDky budou blikat a také při rozednívaní a západu slunce.
Pan Taum píše:... a jen minimum škodlivé modré...]
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník