LIX píše:Z velkej časti je to spôsobené aj firmami ktoré sú radi vašej neznalosti v obore pretože vám môžu predražene namontovať svoj systém ktorý je pravdaže podla ich slov určite jeden z tých najlepších.
Na tohle firma nemuze spolehat stoprocentne, nebot kdokoliv si muze nabidku firmy i jeji praci nechat zkontrolovat pripadne zajistit si dohled od odbornika - elektrikare, kteremu duveruje, ale zase trebas neumi sehnat komponenty levne atd. Navic neodbornost a predrazenost se rychle rozkeca (treba tu na foru, coz pokladam za prinosne), tohle ty firmy taky vedi

LIX píše:Dôležité je všímať si na meniči jeho účinosť v %, najlepšie meniče mávajú účinosť oklo 92%, rozsah napájacieho napätia, prúdový odber na prázdno, v prípade zakúpenia menej značkového meniča stačí kúpiť na miesto 2kW meniča 3kw a všetko je v poriadku.
Urcite, jen k te ucinosti, spise bych se priklanel k jeho robustnosti, odolnosti a neznicitelnosti a efektivitu bych nechal az jako prioritu cislo 2. Kuprikladu ja jako cisty nefalsovany ostrovnik (tedy ten co neni zavisly na DS ale jen a pouze na slunci) mam menic, ktery pri standby zere 100W. No nijak zvlast mi to nevadi. Proc? Protoze menic zapinam jen kdyz potrebuju 230VAC o velkem vykonu a ty potrebuju jen kdyz sviti a tehdy naopak energii mohu plytvat az se "z menice prasi", takze me ta jeho neefektivita az tak moc netankuje, protoze vse co potrebuji aby bezelo trvale mam na DC. Popripade pokud uz potrebuji 230V trvale a nepotrebuju 3kW (coz opravdu clovek bezne trvale nepotrebuje - ale tohle zjisti kazdy az sam po case provozem) tak mam zaply maly menic, ktery je na tom s efektivitou o hodne lepe, napriklad 200W malicky menicek cartrend na napajeni LCD monitoru, nabijecky na mobil, nabijecky na fotak atd. Ostatne pripadne poskozeni takoveho maleho menicku me bude trapit daleko mene (a sezenu do hodiny novy), nez kdyby se mi mel pokazit velky menic za 20K. U toho na jeho neznicitelnosti, robustnosti a odolnosti trvam a jiny menic uz na velke vykony nechci videt. Jsem ochoten slevit i z efektivity, jen kdyz bude odolny. Efektivita je skutecne mene prioritni v pripade ze mame prebytky energie a na plno nabite baterky a nevime co s elektrikou, pak je nam efektivita uplne jedno (samozrejme zase to ma taky urcitou hranici - menic s efektivitou 50% je k nicemu).
Nikdy by me nenapadlo zapnout pracku, nebo varit na elektrice, nebo topit z baterek v momente kdy nesviti. Leda ze bych chtel udelat zatezovy test baterek a to taky nebudu delat kdyz nesviti ale brzo rano kdyz vim ze bude hezky abych je po uplnem vybiti mohl hned dobit. Obvykle taky plati, ze ultra efektivni a ultra autonomni menice byvaji taky hodne drahe. Je to otazka kolik do toho chce clovek investovat. Se spravne zvolenym zpusobem energetickeho planovani lze provozovat i menic, ktery ma vetsi spotrebu ve standby, nebo nizsi ucinnost, cimz muze byt jeho cena vice prijatelnejsi, zato je vsak skoro neznicitelny, coz ja pokladam za prednost cislo 1.
To jsou zkusenosti s vice nez dvouleteho zivota totalne bez pripojky k DS.