Tak jste mi tady s toho udělali barabiznu na spadnutí podle starých tašek na dílně .Krov je pod tím zdravý a do budoucna na to měl přijít taky ten plech co je na dřevníku. Musely jsme předělat topení z plynu na dřevo, tak střecha musí ještě počkat. Ten dřevník je nový. Osm krokví 14x10 prostředkem ještě podepřené. Ten myslím, že se tak hned nezřítí.
Na zahradě jsou ovocné stromy, tam nic nevybuduju. RD má na úpatí střechy vysoký komín, který statečně stíní po celé střeše. Proto jsem psal, že je tohle jediné místo. (tak to by byla odpověď na všechny otázky)
Děkuji za přesunutí tématu do Plánované elektrárny. To už se můžu ptát na všechno.
Udělám to přesně jak píše Soban. Akorát si nejsem moc jistý jestli bych na ten múj Epever mohl zapojit víc než těch 8 panelů.
EPEVER Tracer 10420AN
Jmenovitý nabíjecí proud: 100 A
Max. napětí FV otevřeného obvodu: 200 V
Maximální výkon (W): 5000
Panely :JA Solar 390 Wp, celočerný
Maximální výkon (Pmax)
390 Wp
Účinnost STC
20,0 %
Maximální napájecí napětí (Vmp)
30,64 V
Maximální proud (Imp)
12,73 A
Napětí naprázdno (Voc)
36,85 V
Proud nakrátko (Isc)
13,61 A
Plánuji 4 do série a ty dvě spojit paralelně. Pořád si nejsem jistý jestli to mám dobře. Spojím to v krabici pod střechou a zní vodičem 6mm do Epevru. V krabici budou pojistkové odpínače 12A pojistky, přepěťová ochrana a odpojovač panelů na každou větev čtyř panelů. Na každé bude cca 150V (Voc) 12A. Výstup spojím na svorkovnici a přes
Mppt umístím ještě jeden jistič 25A.
Když vydělím výkon Epevru 5000W napětím 150V vyjde mi cca 33A. Takže jestli jsem se tady dobře naučil, další panely
už na něj stejně nepřipojím.
Musel bych pořídit další mppt a posílit to třeba o ty moje 2x 300 Wp co mám na tom řetízku.
Tak jo, jdu podepřít střechu na dílně, aby to na mě nespadlo.
A nešetřete mě.