kybos píše:To je docela nestandardní rozměr na použití nějakého sériově vyráběného termosoláru. V zimě fungují dobře izolované (nejlépe vakuově) absorbéry s tinoxem nebo jiným podobně kvalitním povrchem. Ale i obyčejný plochý kolektor s doplněnou izolací zadní stěny a hliníkovým zrcadlem může udělat v lednu dobrou službu při použití s nízkoteplotním systémem vytápění.
Utekly mi nuly 2pruhy 800/4000mm.
kybos píše: Doporučuji nesnažit se o získání TČ s minimálním příkonem. Podle mých zkušeností je při dostatečné akumulaci (kterou máš pohodlně splněnou) potřeba cílit na opačnou stranu. Čili co největší výkon. Laciná energie z FVE je v zimě k dispozici jen pár desítek hodin za topnou sezónu. A právě v této době je ji potřeba cíleně prohnat přes TČ, aby byla účelně využita. Tlačit přebytek do baterek a potom zpětně do malého TČ, které nebylo schopno pobrat plný výkon FVE je chybný a málo účinný postup. TČ by mělo mít takový příkon, aby bylo schopno spotřebovat téměř plný výkon instalované FVE, jelikož ukládat energii do tepla přímo je účinnější a levnější, než ji ukládat do elektrických akumulátorů a následně v době potřeby transformovat na teplo.
Ano, to platí ale pro "site" s vyšší denní výrobou a nebo výrazně nižší spotřebou než máme nyní. Ještě o tom popřemýšlím, ale zatím jsem vygooglil výkonnější alternativy za 3x vyšší cenu a pak se dostáváme k složité návratnosti.
Můj návrh Invertoru s příkonem max 1kW vychází z odhadu pokrytí a alternativní příležitosti - dřevo. Potřebuji nejdříve vyřešit odběr z DS, kde nakupuji za 4kč pakliže vezmu v úvahu i poplatky. Takže si to přesně namodeluji a dám vědět jak to vychází. Zatím mám toto:
Aktuální scénář: FVE 4,2kWp léto/32kWh den, únor 2,8 kW/ den 19kWh (suchý mrazivý vzduch - Arizona SKY, žádné opary a srdce solárníka se směje od ucha k uchu), lifepo 16S/300A
Jednodenním sluncem v zimě, skončí po většinou přímo ve spotřebě a bateriích a ještě 2kW v baterkách chybí. Na invertor nezbyde. (uvažuji nejhorší scénář - "nejsme doma")
Dvoudenním sluncem v zimě, (nejsme) doma 1kW invertorem můžu jet přímo z FVE od 9,30h do 15h => 6,5kW + 1,5kW base-load RD v době, když svítí + dobití baterek 7,5kW. Pak mi skončí v bojleru 3,5kW místo 10,5kW. Nevyužil jsem ztráta vůči alternativní příležitosti (dřevo) 7Kč. (uvažuji nejhorší scénář - "nejsme doma")
- 2dny po sobě slunečno za období: listopad 1-3; 13-14 ; prosinec 2-4; leden 18-19 (a ještě chvíli trvalo než opadnul sníh);21-22;
Tří a více denním sluncem v zimě, (nejsme) doma 1kW invertorem můžu jet přímo z FVE od 9,30h do 15h => 6,5kW + 1,5kW base-load RD v době, když svítí + dobití baterek 3,5kW. Pak mi skončí v bojleru 7,5kW místo 22kW. Nevyužil jsem ztráta vůči alternativní příležitosti 15Kč. (uvažuji nejhorší scénář - "nejsme doma")
- 3dny a více po sobě slunečno za období: únor 13-16.
Pakliže
jsme doma řídím invertor dle odběrové křivky v domě a cca. za 4hod máme ty naše 3kW na TUV. V případě, že dochází akumulované teplo, stejně budu topit v krbu a invertor ani nezapínám, neboť se mi vše vejde do baterii, vaříme, pereme, žijeme

Tedy finanční ztráta za celou zimu 2016/2017 je do 100kč.
4,095kWp Schott ASI 105 (JJZ 230°/43°sklon) => Fronius IG Plus 5kW => AC-OUT V-Multiplus 5000VA<=>48V 300Ah+250Ah LiFePO4