Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 6:47 am


Trifazove pripojeni

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.

Trifazove pripojeni

Příspěvekod petrs » stř říj 14, 2015 10:20 am

Potreboval bych poradit od zkusenejsich ohledne zapojeni 3 ks menicu PJ do domovniho rozvodu s ,,fickem,,

Prepojeni mezi menici a DS by bylo reseno v plastove ochranne skrince 2 ma ctyrpolovymi [pripadne tripolovymi se stale propojenou zemi]zasuvkami a jednou ctyrpolovou[tripolovou] vidlici s kabelem do domu.

Na menicich jsem nameril rozdilna napeti mezi svorkami,mam mj.obavy ,aby pri uvazovanem zapojeni mezi nimi nedoslo k neocekavane ,,vymene nazoru,, :) -na co dat pozor pri ozivovani a co merit v kterych bodech.
Dekuji

Zapojeni menice 3 ks 3x230 V 1.JPG


Zapojeni dum 3x230 V 1.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
?
petrs
 
Příspěvky: 428
Registrován: pon čer 30, 2014 6:02 am

Re: Trifazove pripojeni

Příspěvekod abrams » stř říj 14, 2015 10:54 am

Zdravím ,

jak jsem psal před chvílí , jednodušší měniče mají výstup AC1 + AC2 + PE na kostře :arrow: což vysvětluje 115V mezi zdířkami "L a N" vůči "PE" kolíku . Můj HF měnič to má stejně :D . Jeden AC sem připojil na PEN z DS a druhý AC de do přepínacího stykače přepínající L z DS a L z měniče :yes: . Za přepínačem je fíčko které rozdělí PEN na pracovní N + ochranný PE spojený s PEN z DS .

Takže ve Vašem případě u každého PJ spojit jeden AC výstup se zemí a tyto tři PEN dohromady na společnou PEN z DS .
Druhý AC výstup zapojit jednotlivě do zásuvky k přepojování :yes: . Mezifázové (přesněji meziměničové) napětí nebude stabilních 400V jaku z DS , ale bude periodicky houpavé od 0V do cca 460V :idea: :arrow: nevzniknou stabilní 3f !!!!!!

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Trifazove pripojeni

Příspěvekod petrs » stř říj 14, 2015 11:05 am

Rozumim,dekuji.Ciste trifazovy zdroj napeti neni treba,vsechny spotrebice jsou pouze jednofazove.Cim je ale zpusobeno rozdilne napeti na svorkach u PJ 6000 W 24 V ???
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
?
petrs
 
Příspěvky: 428
Registrován: pon čer 30, 2014 6:02 am

Re: Trifazove pripojeni

Příspěvekod abrams » stř říj 14, 2015 11:15 am

petrs píše:Rozumim,dekuji.Ciste trifazovy zdroj napeti neni treba,vsechny spotrebice jsou pouze jednofazove.Cim je ale zpusobeno rozdilne napeti na svorkach u PJ 6000 W 24 V ???

Zdravím ,

asimetrickou filtrací AC výstupů vůči skříni (case) , používají se keramické kondenzátory - u zmíněného měniče asi nejsou stejné , takže výstup není simetrický . Zkuste test s AC žárovkou :idea: napětí by mělo padnout k nule a žárovka nesvítit ;) . Což by mělo být stejně na všech AC výstupech vůči "PE" kolíku :yes: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Trifazove pripojeni

Příspěvekod kodl69 » stř říj 14, 2015 11:33 am

Mám PJ 8kW a měl jsem taky strach výstup spojit s PE, ale jak radí abrams, přes žárovku teklo pár mA, tak to mám spojený jako mnoho dalších a je to v pořádku. Pokud se toto neprovede, vznikne izolovaná soustava se všemi jejími výhodami i nevýhodami (při prvním zkratu na kostru se nic neděje, při doteku s živou částí teče jenom kapacitní proud, nevýhoda: může se idukovat napětí do neuzemněných vodičů, nefunguje proudový chránič a některé spotřebiče, třeba některé plynové kotle). Pro 3f soustavu musí být měniče mezi sebou synchronizovány (victron, axpert).
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6525
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Trifazove pripojeni

Příspěvekod petrs » stř říj 14, 2015 8:19 pm

Zkousel jsem vsechny 3 kusy,jeden 3 kW ale odmita spolupracovat-zapipa pri zapojeni ampermetru mezi ,,nulak,, a ,,zem,,
proud cca 1 mA,pote ochrana jistic vypne a je treba ho vypnout OFF a znovu zapnout.Pri prepnuti do Power save modu bez zateze je videt,ze posila mezi ,,nulak,, a ,,zem,,po nekolika vterinach narustajici impuls max 1 mA,nezapina ani nevypina. :?

Zkouska menice 3 ks 3x230 V 002.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
?
petrs
 
Příspěvky: 428
Registrován: pon čer 30, 2014 6:02 am

Re: Trifazove pripojeni

Příspěvekod gupa » stř říj 14, 2015 8:32 pm

Se dívám na alibabu a PJ má cosi jako "zemní svodová ochrana" , takže jesti to spíš nevypadá, že č.1 ji nemá funkční.

Output short circuit/ overload, over temperature, earth leakage protections.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Trifazove pripojeni

Příspěvekod abrams » stř říj 14, 2015 8:38 pm

Zdravím ,

... ale při spojení levé zdířky s kolíkem ("zemí") jede normálně ? Pokud jo , tak holt bude mít pracovní fázi v pravo :D .
Zkuste to zapojení se zátěží - třeba žárovkou - nebude-li protestovat tak asi není co řešit ;) je holt trochu jinej .
Doufám že je Nehodláte připojit pomocí jejich zásuvek , že ?

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Trifazove pripojeni

Příspěvekod petrs » stř říj 14, 2015 9:11 pm

Zkousel jsem pripojit zarovku mezi ,,fazi ,, a ,,nulak,, a soucasne merit proud mezi ,,fazi ,, a ,,zemi,,-funguje bez vypnuti,zarovka sviti,namereny proud opet cca 1 mA.Pri stejnem pripojeni zarovky a soucasnem mereni proudu mezi,,nulakem,, a ,,zemi,, reaguje stejne jako bez zateze zarovkou-vypne.
U zasuvek jsem premyslel o instalaci zemniciho koliku do puvodnich zasuvek,bylo by ale asi vhodne je kompletne vymenit-kontaktni plosky se mne zdaji prilis male na uvazovane vykony-budou se hrat a plast bude tect...
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
?
petrs
 
Příspěvky: 428
Registrován: pon čer 30, 2014 6:02 am


Zpět na Rozvody, kabely, dimenzování výkonu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'