Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob lis 26, 2022 7:56 pm


Zapojení panelu do sítě v paneláku

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.

Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod stefan » ned bře 15, 2015 4:02 pm

Ahoj,

jsem tu nový, předně se omlouvám, pokud jsem netrefil sekci. Kupuji byt v novostavbě a mám byt orientovaný na jih s poměrně velkým balkónem. Protože jsem velký fanda FVE snažím se vymyslet nějaký kompromis jak bych i v panelovém bytě mohl alespoň nějak kompromisně využít možnosti fotovoltaiky.

Na internetu jsem narazil na některé odvážlivce, kteří již v paneláku něco realizovali, ať už jen na parapetu, nebo přímo na balkónovém zábradlí - což bych rád využil i já. Přímo na balkóně budu mít navíc zásuvku, takže mohu přes měnič posílat rovnou elektřinu do sítě (jestli jsem vše správně nastudoval - netušil jsem, že to bude až tak jednoduché).

Problém ovšem nastává s přebytky. Vzhledem k tomu, že mám vše laděno co nejvíc úsporně a nepotřebné spotřebiče vypínám včetně routerů, televizí, apod. tak po odchodu z domu je jediný spotřebič lednice, která je i tak nějaká A+++, takže nemá nějaký závratný odběr. Proto bych potřeboval ukládat energii tak, abych ji následně mohl opět využít například večer když spustím počítač, televizi, apod. a tady nastává kámen úrazu.

Chápu že mohu do sítě do které budu pouštět přes solární panel a měnič zapojit autobaterii, nebo jinou baterii a například autonabíječku této baterie, nicméně to skončím opět na 12V. Jak to dostanu z baterie zpátky do sítě? Přes další zásuvku a další měnič?

Pokud někde existuje nějaký příklad tohoto řešení, tak si to rád nastuduji, ale nevím jestli jsem si to nevysnil nějak moc bláhově a jestli to vůbec lze takto relizovat. Dělat si rozvody na 12V nemám možnost, musím pracovat s tím co budu mít k dispozici v hotovém bytě.

Díky za pomoc.
?
stefan
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát bře 13, 2015 6:23 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod petrs » ned bře 15, 2015 4:20 pm

...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
?
petrs
 
Příspěvky: 428
Registrován: pon čer 30, 2014 6:02 am

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod stefan » ned bře 15, 2015 4:28 pm

Díky,

Tzn. jestli tomu rozumím, neexistuje měnič jen z 12V z panelu na 230V, ale i s "odbočkou" na baterii.

Uvažoval jsem totiž nad tímto: http://www.i4wifi.cz/Mikroinvertory-Gri ... -230W.html a ten je jestli jsem to dobře pochopil jen na 230V - tzn. strčit do zásuvky a hotovo, baterii řešit zvlášť.
?
stefan
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát bře 13, 2015 6:23 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod bylg » ned bře 15, 2015 4:37 pm

čau. taky chystám na balkon fotovoltaiku, jen jako ostrovní systém. Jestli by si chtěl ukládat přebytečnou energii do baterií, tak rovnou z panelu a pak odebírat proud do měniče až z baterie. Sestavit nějakou elektroniku, a potenciometrem si nastavovat, kolik štávy pistíš do měniče a pak do sítě. třeba budete mít spotřebu jen 50W a měnič máte 500W a panely by jeli naplno, tak je velkej přetok, to by se vyřešilo s tou elektronikou, že by se nastavil, že by do měniče šlo pouze těch 50W. Tento systém jsem viděl nakreslenej v plánech i v sestavě a bylo uplně automatické, nic se nemuselo ovládat ručně, myslím že arduino to celé ovládalo. Zapl by jste nějakej měnič, ten by v době okamžiku startoval na DS a následně by vyhodnotilo ovládání a zaplo, nebo přidalo výkon měniče.
Sestava:
::pv:: ► regulátor►*batt* ►řídící elektronika►měnič s přifázováním k síti► spotřebič.
Výhoda, že sestava může jet i když je zataženo nebo tma naplný výkon podle kapacity aku a panelů.
?
bylg
 
Příspěvky: 106
Registrován: ned úno 08, 2015 8:01 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod stefan » ned bře 15, 2015 4:50 pm

Tahle varianta mě vůbec nenapadla - dát energii z panelu do baterky a až potom měničem do sítě. Díky!
?
stefan
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát bře 13, 2015 6:23 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod bylg » ned bře 15, 2015 4:54 pm

Kolik by jste měl výkon panelu a měniče, to co je v odkazu?
?
bylg
 
Příspěvky: 106
Registrován: ned úno 08, 2015 8:01 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod stefan » ned bře 15, 2015 4:56 pm

To co je v odkazu je návrh, ale chtěl jsem tam dát 2 ty panely + měniče co jsou v odkazu.
?
stefan
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát bře 13, 2015 6:23 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod bylg » ned bře 15, 2015 5:02 pm

Doporučuji koupit zvlášť a panely polykrystal.
?
bylg
 
Příspěvky: 106
Registrován: ned úno 08, 2015 8:01 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod rva » ned bře 15, 2015 5:32 pm

Pokud bude měnič přifázovaný k síti, narazíte na problémy s přetoky do DS. Těmto malým měničům se říká "grid free" a jde připojit i na baterii (má-li vhodné napětí), ale tento měnič je konstruován, aby dodával maximum do sítě, takže pojede na maximum. Nejlevnější funkční řešení bez hrozby přetoků je použít nějakou UPS a její baterii nabíjet z panelů. Na UPS se připojí, co je potřeba.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2560
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod bylg » ned bře 15, 2015 6:11 pm

pokud si sestavíš elektroniku na ovládání výkonu, která bude pouštět z baterie do měniče jen to co je ptřeba, tak přetoky nejsou. Bud ručně, nebo elektronicky. Ručně by se muselo stále hlídat a pořád chodit ovládat. Rozvítíte žárovku, tak si přidáte a když budete chtít vypnout tak musíte předtím zmenšit výkon, kvůly přetokům.
Měnič bude mít takový výkon co dostane na vstupu-stráty samozřejmě. Pokud elektronika pustí do měniče např. 54W, tak za měničem získáte 50W, a nic víc.
?
bylg
 
Příspěvky: 106
Registrován: ned úno 08, 2015 8:01 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod brin » ned bře 15, 2015 6:12 pm

Řešení, které by fungovalo tak jak si představujete, ideálně aby něco automaticky vykrývalo veškerou mrtvou spotřebu domácnosti, je v dnešních podmínkách řešitelný pouze za dost velké peníze... Neznám žádné zařízení, které by bylo schopno dělat přesně to co tu uvádíte – ukládat přebytky do baterie a primárně vykrývat měnící se potřebu domácnosti pouhým přifázováním k síti a zjišťováním spotřeby tak, aby nedocházelo k přetokům ven přes elektroměr. Dle mě to ani technicky bez speciálního elektroměru, který by komunikoval a toleroval menší špičky nelze uskutečnit.
?
brin
 
Příspěvky: 920
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod mobilik » ned bře 15, 2015 6:24 pm

A ja poznam. ;-)
Asi najlacnejsie riesenie, panely na balkon, do vnutra menic axpert MKS2400 da kupit do 500€ a napojit na neho baterky ake Vas napadnu.
Menic je pripojeny k sieti, primarne napaja spotrebice z baterky a ak nestiha, pripadne su slabe baterky prepene bez vypadku na DS.
Najlacnejsie a hlavne funkcne riesenie.
Na tie male invertory by som sa vykaslal. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2586
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod brin » ned bře 15, 2015 6:35 pm

Mobiliku, ale to předpokládá napojení měniče v podstatě těsně za hodiny celé domácnosti. To pak není problém. Jenže to se nepodaří. Ne v paneláku a ne bez rozkopání půl bytu.
?
brin
 
Příspěvky: 920
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod bylg » ned bře 15, 2015 7:02 pm

ta elektronika není drahá, když víš jak na to, nebo někoho takového znáš. až pojedu na hory tak Vám vyfotim tu krabičku a skusim vytvořit i schéma zapojení.
?
bylg
 
Příspěvky: 106
Registrován: ned úno 08, 2015 8:01 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod brin » ned bře 15, 2015 7:04 pm

Bylo by to zajímavé, určitě prosím něco stvoř. Já osobně jsem se už vydal jinou cestou hybridního měniče...
?
brin
 
Příspěvky: 920
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod bylg » ned bře 15, 2015 7:22 pm

Skusím to teda vyškemrat, ale nevim určitě, že mi dá o tom info, asi začíná obchodovat. Tak bych dyštak jednu tu krábu koupil a Chytil by se někdo, kdo by rozebral a zkoumal.
?
bylg
 
Příspěvky: 106
Registrován: ned úno 08, 2015 8:01 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod kodl69 » ned bře 15, 2015 8:01 pm

Máš pravdu, problém vidím v historické instalaci paneláku, v soustavě TNC, tj není od dělená nula a ochr. vodič, aby nedošlo k výraznému zhoršení bezpečnosti, nebo přímo nebezpečnosti instalace. Napřed kompletní rekonstrukce elektroinstalace, která je podle mě nevyhovující už dnes jak z pohledu spolehlivosti tak bezpečnosti -hliníkový dráty a soustava bez ochranného vodiče - přerušení pen vodiče v první zásuvce a připojení spotřebiče do zásuvky poslední v okruhu způsobí napětí 230V na kolících všech zásuvek mezi nimi, s proudem omezeným jenom vnitřním odporem spotřebiče. Divím se, že na to zatím nezařvalo moc lidí.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6507
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod mobilik » ned bře 15, 2015 9:26 pm

Brin, tak ano, je to komplikovanejsie, ale asi najschodnejaia cesta. Vsetko sa da ak sa chce. ;-) staci vytiahnut k menicu hlavny privod a vhodne umiestnit axperta, je sice hlucnejsi, ale da sa upravit. ;-)
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2586
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod zdeno » pát bře 12, 2021 9:11 pm

Dovolím si toto téma oživit, jelikož mne také zajímá. Je tu někdo, kdo to úspěšně provozuje výše uvedeným stylem :?: Tedy pár panelů na balkoně+baterie+nějaký hybridní měnič a bez přetoků? Nebo i zakladatel jestli něco zrealizoval? Předem děkuji
?
zdeno
 
Příspěvky: 9
Registrován: ned čer 21, 2020 8:29 pm

Re: Zapojení panelu do sítě v paneláku

Příspěvekod jahodovák » pát bře 12, 2021 9:40 pm

Je ještě jistější cesta vůbec nepřipojit do sítě a vybudovat na zužitkování ostrovní systém a o přetoky se nemusíš starat,k žádným nedojde..Aalternativa je UPSnabíjená z panelů.
6,4kWp-
aexpert MKS,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
?
jahodovák
 
Příspěvky: 1605
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm


Zpět na Rozvody, kabely, dimenzování výkonu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: BLEX [Bot], CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'