Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte pro 06, 2022 2:59 pm


Spínání DC přes AC

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.

Spínání DC přes AC

Příspěvekod olozx6r » čtv kvě 15, 2014 9:15 pm

Dotaz na znalé: Mám lustr v obýváku na 230V, v lustru trafo měnící na 12V. Když přivedu napájecí 12V, mohu vyřadit trafo, ale jak zařídit spínání za stávající instalace, to jest netahat nové kabely k vypínači a přes něco spínačem ovládat sepnutí a rozepnutí obvodu 12V?? Snad jsem to pospal správně, nejsem moc elektrikář a teprve se vše učím. Moc předem děkuji za rady :arrow:
::fv:: 45x 225Wp, 10x 200Wp, 2x120Wp = 12365Wp ::pv:: , *batt* LIFEPO4 v přípravě *cloud* *sun* 6x MPPT střídače, vše jde do TUV a do podlahového topení :wood:.
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 480
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice

Re: Spínání DC přes AC

Příspěvekod mobilik » čtv kvě 15, 2014 9:27 pm

Jedina moznost je odpojit privod na svetlo v rozvadzaci/poistkovej skrini a napojit tam 12VDC... Akurat je dost pravdepodobne ze bude viac svetiel napojenych na jeden obvod...
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2588
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Spínání DC přes AC

Příspěvekod dracekvo » pát kvě 16, 2014 4:59 am

Záleží jak je to zapojené. Pokud k vypínačí vedou od lustru 2 dráty, tak je prostě použít. Ale hlavně odpojit z vypínače přívod 230V
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1915
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Spínání DC přes AC

Příspěvekod jose » pát kvě 16, 2014 6:21 am

A chceš přivést napájení 12 V jenom k tomuto lustru, nebo k více světlům? Jak píše Mobilik, světelné obvody jsou společné pro více místností, takže pokud chceš napájet 12 V jenom jeden lustr, musí se k němu přivést 12 V zvlášť. Kdyby se tím měl napájet celý obvod, je 12 V málo (velké ztráty na kabelech), nebo se musí použít mnohem tlustší dráty, než byly pro 230 V.
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 268
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice

Re: Spínání DC přes AC

Příspěvekod olozx6r » sob kvě 17, 2014 12:23 pm

Mám doma 2 místnosti, pak mikro chodbu a koupelnu. Všude ledky s největším odběrem v lustru do cca 30W. Rozvody AC v mědi, je to novostavba. Nejdelší kabel k rozvaděči by byl cca do 20-ti metrů.... Nejradši bych napájel celý rozvody z FVE.
::fv:: 45x 225Wp, 10x 200Wp, 2x120Wp = 12365Wp ::pv:: , *batt* LIFEPO4 v přípravě *cloud* *sun* 6x MPPT střídače, vše jde do TUV a do podlahového topení :wood:.
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 480
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice


Zpět na Rozvody, kabely, dimenzování výkonu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'