Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát úno 03, 2023 5:36 pm
Pan Taum píše:Pro omezení DC oblouku ve zhášecí komoře. Osobně bych nedával stykač, jehož smysl mi uniká, ale obyčejný pojistkový odpojovač.
rimi píše:tohle Dramovo reseni pouhym merenim napeti na baterkach funguje naprosto spolehlive:
viewtopic.php?f=19&t=617#.URax_B288UE
kybos píše:Jsem ve stadiu přípravy podobného systému ale mám trochu jinou filosofii řízení. Do 200l boileru plánuji nainstalovat dvě topná tělesa, jedno s výkonem 1,6kW a druhé 2,4kW, každé se svým termostatem a tepelnou pojistkou. Veškerý výkon fotovoltaiky naženu přes Tristar MPPT60 na hladinu 48V. Jeden z připojených střídačů (stačí modifikovaný sinus) bude napájet přes přednostní relé topné těleso 1,6kW v době, kdy budou baterie v horní části napěťového pásma absorpce. Termostat tohoto tělesa bude nastaven na vyšší teplotu (cca 80°C). Druhé topné těleso s větším výkonem 2,4 kW bude připojeno na DS (pouze v odpoledním tarifu NT) a jeho termostat bude nastaven na minimální teplotu (cca 42°C). Druhé těleso bude aktivní jen v případě nedostatku solární energie. Přednostní relé zajistí odpojení boileru při použití varné konvice nebo vysavače. Druhý střídač připojený k hladině 48V bude napájet ostatní síťové spotřebiče.
Touto koncepcí se vyhnu přepínání boileru mezi DS a FVE a zároveň zajistím maximum energie z FVE, jelikož nebudu mít dedikovanou sekci panelů pouze pro boiler.
Zatím to zkouším v simulačním ručním režimu (boiler je simulován teplovzdušným ventilátorem) a zdá se, že by to mohlo fungovat.
kybos píše:O jakých pět spotřebičů by se jednalo?
kybos píše:Jediný řiditelný spotřebič z uvedených pěti je boiler. K jeho řízení je potřeba vědět, kdy Vertex přepíná na DS a pokud je to dle napětí baterie, pak stačí připojit komparační obvod k baterii a nastavit hladinu jeho spínání výše než ji má nastavenou střídač (s určitou rezervou tak, aby zbyla v baterii zásoba energie na zbývající čtyři spotřebiče). Domnívám se, že by bylo vhodné nastavit komparační hladinu něco málo pod úroveň napětí float nabíječe.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků