Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte srp 16, 2022 9:03 am


Pylontech H48050 MBMS a Solax

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie

Pylontech H48050 MBMS a Solax

Příspěvekod tomas » pon dub 04, 2022 12:08 am

Testoval jsem master BMS od Pylontechu na hybridním střídači Solax G4 15kW a chvíli jsem se s tím trápil, ale nakonec se podařilo. Takže kapacita akumulátorů ve spojení s Pylontech už nemá žádné omezení v kapacitě 8-).
Ten master BMS komunikuje se střídačem úplně stejně jako BMS. Takže střídač nepozná jestli má BMS nebo master BMS. Perfektně to v Pylontechu vymysleli. Abych na tom nemusel příště zase dumat, tak si to zde poznačím i pro ostatní.
elektrarna.jpg

Je to stejná elektrárna kde jsem testoval i centrálu http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... 5&#p163455

aku_RACK.jpg

V RACKu jsou dvě série po 6 kusech Pylontech H48050 + 2 x BMS SC1000A-100S + 1 x Master BMS, celkem tedy 28,8kWh které budou navýšeny na 7 + 7 Pylontech H48050 a tedy 33,6kWh a dále pak další RACK atd....... ;) Je to taková stavebnice kdy jen přehazujete "cihly" aby jich byl ve všech sériích stejný počet.

mbms.jpg

Master BMS komunikuje se střídačem přes konektor CAN 1. Solax umí komunikovat s akumulátory CAN i RS485. RS485 jsem nezkoušel. CAN beru jako prioritní pokud funguje.
přepínač DIP 1 na ON je adresa CAN 1 na 1.
DIP 5 a 6 na ON jsou zakončovací odpory sběrnice CAN 0 a CAN 1
CAN 0 je připojený na 1. BMS

1BMS.jpg

1. BMS má master BMS připojenou do RS485/Link Port A
a 2. BMS je připojená do CAN/Link Port B
přepínač DIP 6 na ON to je zakončovací odpor. Teď jsem si všiml že to mám asi blbě. To není konec sběrnice, tady by asi všechny přepínače měli být na OFF, ale funguje to. Vyzkouším to ještě vypnout.

2BMS.jpg

2. BMS má 1. BMS připojenou do do RS485/Link Port A
přepínač DIP 1 a 2 na ON, to je adresa druhé BMS
přepínač DIP 6 na ON, to je zakončovací odpor sběrnice

solax1.jpg

Střídač ukazuje SOC v % co mu předá BMS, takže je mu jedno jakou má připojenou kapacitu a neřeší to.

solax2.jpg


A monitoring to celé zobrazuje jako jeden akumulační modul, protože střídač vidí pouze master BMS. Jinak když je to bez master BMS tak zobrazuje počet akumulačních modulů. Možná kdybych měl více master BMS tak by je ukazoval jako další moduly. Ale vzhledem k tomu že na každý master BMS je možné připojit 6 řetězců po u tohoto střídače 9 kusech modulů tak jeden master BMS dokáže obsloužit 126,6kWh a tak těch více master BMS asi nebude dlouho hrozit. :)

Mělo by to také fungovat s Goodwe:
https://en.pylontech.com.cn/solution_de ... =51&cid=30
Growattem s dalšími střídači které komunikují s Pylontech. Jen pozor na maximální napětí akumulačních modulů v sérii, to se může u střídačů lišit. Například mnou netrpělivě očekávaný Infinisolar WP 30kW https://voltronicpower.com/en-US/Produc ... ar-WP-30KW s rozsahem napětí akumulátoru 600 až 1000V by s jedním master BMS mohl mít až 259,2 kWh v modulech Pylontech H48050.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Pylontech H48050 MBMS a Solax

Příspěvekod tomas » pon dub 04, 2022 8:41 pm

Tak ještě to nefunguje správně, ještě na tom musím zapracovat. Vybila se jen jedna série, ta spodní. Zřejmě byla chyba v tom DIP 6. Teď tu sérii nabíjím abych to mohlo zase spojit dohromady a pokračovat v testech.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Pylontech H48050 MBMS a Solax

Příspěvekod tomas » stř dub 06, 2022 9:59 pm

Tak už to funguje. Měl jsem ty DIP přepínače špatně přepnuté.
Správně je to takto:
MBMS DIP 1, 5, 6 ON
BMS1 DIP 2 ON
BMS2 DIP 1, 2, 6 ON
MBMS_BMS1.jpg

BMS2.jpg


V monitoringu se to teď jeví jako dva akumulační moduly
monitoring.png


Když při prvním zapnutí ty dvě série nejsou stejně nabité a nemají stejné napětí tak BMS připojí jen jednu sérii podle toho jestli se nabíjí nebo vybíjí a jak se napěťově a kapacitně k sobě přiblíží tak je vzájemně propojí. I tak potom může balancovat třeba jen jedna série.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Pylontech H48050 MBMS a Solax

Příspěvekod bartl » sob dub 09, 2022 1:08 pm

Ty výstupy z SC500 D+ a D- do měniče máte "natvrdo" paralelně nasvorkované ??
?
bartl
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned bře 24, 2019 10:36 am

Re: Pylontech H48050 MBMS a Solax

Příspěvekod tomas » sob dub 09, 2022 1:35 pm

Ne, každá série má své jištění na obou pólech v pojistkovém odpínači s pojistkou 30A 1000Vdc. A potom je ještě na odvod k měniči DC jistič 32C/2. Je to test, zatím ty pojistkové odpínače leží provizorně na té MBMS. Ten MBMS mám půjčený od BayWa r.e. A protože to funguje, tak už jsem od nich objednal MBMS a ten jejich jim vrátím jak přijde nový a udělám to na hotovo. Také vyměním ty stávající BMS SC1000A-100S (pro max. 18 modulů) za SC500-40 které jsou pro max. 11 modulů a mají rozumnější jištění 40A, takže ty pojistkové odpínače už tam nebudou muset být. BMS na 11 akumulačních modulů aktuálně stačí, Solax asi tu záměrnou chybu u verze střídačů G4 neopraví, takže více jak 500V na akumulátoru asi nebude nikdy fungovat.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Pylontech H48050 MBMS a Solax

Příspěvekod bartl » sob dub 09, 2022 1:57 pm

Dík za info ..mám ted na X3 10kW 8 bat t.j. 400V a jelikož měnič umí dle štítku jen 500V pro baterie už ho dál
trápit nechci ..na BayWa mi sice ted nabízejí nový BMS 500-40 na 600V ale to by bylo jen pro 1 baterku ..
vydám se pro rozšíření tímto směrem na 2x7-8 BAT .
?
bartl
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned bře 24, 2019 10:36 am


Zpět na Baterie, úložiště energie

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'