od honzaL » úte črc 12, 2016 10:06 pm
host19 píše:Už někdo z vás koupil a v praxi provozuje toto:
http://eskutr.cz/cs/baterie-clanky-lto- ... -40ah.html ?
Uvažuji o koupi 6-ti článků a sestavit z nich aku 14.4V/40Ah. Když se to osvědčí, tak ještě jednu sadu a hodit to paralelně (80Ah). Co vy na to? Nebo je lepší jít do osvědčených LiFePo4 Winston?
Koupil jsem 30Ah články.
Stáhnul jsem je pomocí 8mm závitových tyčí. Na konci dal úhelníky pro lepší manipulaci.
První nevýhoda se projevila při lichém počtu článků. Jeden vývod je potom shora a druhý zespodu.
Vedlo to k tomu, že jsem nakonec použil sudý počet článků.
Další problém balancování jsem vyřešil použitím balancérů na supercapacitory, mají také balancovací napětí 2,66V a proud asi 1A (hřejou se podle infrakamery přes 150 st.C).
Jeden článek jsem měl hodně ujetý. Srovnával jsem to několik hodin vybíjením přes rezistor. I ostatní články mi trvalo několik hodin než byly zbalancovány. Používal jsem normální laboratorní zdroj a omezoval proud kolem 1A.
První připojení ke Studeru taky překvapilo. Tím že napětí 22 článků je větší než nastavené max. napětí u 16xLIFEPO se Studer za mohutného řevu a červeného blikání rozjel velmi pomalu a ovládání bylo několikrát pomalejší. Nicméně po nastavení vhodných mezí se vše srovnalo a šlape vše jak má být.
Testujeme teď trochu co si LTO nechá líbit, nerad bych je ale zničil je to dost drahé.
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
-