Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte srp 16, 2022 8:57 am


Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Další

Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod SvetZitrka » sob čer 18, 2022 11:12 am

Ahoj, potřeboval bych radu zkušenějších s problematickým prvním zapojením Victron EasySolar-II 48/3000/35-32 MPPT 250/70 GX.

Před nějakou dobou jsem si pořídil Victron EasySolar-II GX a dostal se k zapojení až teď. Vzhledem k tomu, že bude fungovat v ostrovní režimu a na místě, kde je nestabilní internet, rozhodl jsem se vše připravit předem.

Baterie, ještě nebyly připraveny, tak jsem zapojil pouze AC IN. Zařízení zapnul pomocí tlačítka do polohy I. Zařízení se rozběhlo, ale displej na zařízení za celou dobu bez života. Připojil jsem k zařízení telefon přes (bluetooth). Byla mi nabídnuta 2x aktualizace firmware, což jsem úspěšně provedl. Při pokusu připojit se na zařízení stejným způsobem z PC, tak PC zařízení bohužel nevidí :(. Připojil jsem tedy EasySolar-II z routeru pomocí UTP kabelu, dle diod na RJ45 se zdá že komunikace probíhá, ale když jsem se pomocí VRM ID a portálu https://vrm.victronenergy.com/ snažil zařízení přiřadit ke svému účtu, hlásil mi portál, že zařízení s tímto ID nezná. Zkoušel jsem se k EasySolar-II připojit skrz síť pomocí IP, ale na routeru jsem jeho adresu nenašel.

Bylo mi doporučeno, zapojit Victron EasySolar-II GX jen na baterie a celý proces zopakovat. To jsem taky udělal a výsledek byl následující.

Zařízení se sice zapne a je slyšet lehký brum. Mobilem přes bluetooth se skrz aplikaci do zařízení dostanu (viz. screeny), ale tím fungující část končí.

Co nefunguje:
připojení k internetu
- když dám UTP kabel do routeru, vše se zdá funkční dle ledek na konektoru, ale na routeru IP a MAC adresu zařízení nevidím
- když se pokusím zařízení přidat do VRM portálu, nezná ho
připojení k PC
- pomocí bluetooth zařízení najdu, spárují, ale aplikace "VictronConnect" zařízení nevidí
- pomoci UTP kabelu, mé PC detekuje neznámou síť, ale se zařízením nelze nijak komunikovat
- Wifi, kterou má zařízení emitovat, zdá se že neemituje, jelikož nejde zachytit z mobilu ani z PC

Dělám někde chybu, nebo se jedná o vadné zařízení určené k reklamaci?
Dáky za vaše postřehy, nápady zkušenosti. Jsem v tomto celkem nový, tak prosím nelynčovat
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod sitra » sob čer 18, 2022 1:29 pm

AKU máš připojené nebo nemáš, Postup si prováděl dle tohoto návodu?

https://www-victronenergy-com.translate ... tr_pto=nui

popř. viz příloha jsi schopen zobrazit?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
?
sitra
 
Příspěvky: 254
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod pes2 » sob čer 18, 2022 2:37 pm

Zdravim,
displej už tedy žije? Mělo by se tam jít doklikat na IP adresu, pokud tedy LAN má link. na VRM až v momentě kdy to zařízení uvidí ven. To k čemu jste připojen přes BT je MPPT, ne GX.
Napřed bych tedy zkoumal ethernet, pokud to tedy není celé mrtvé. Zapínat bez baterie bych se docela bál, ale nevím jestli je to přímo zakázáno či je možno.
?
pes2
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv lis 11, 2021 7:42 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod SvetZitrka » sob čer 18, 2022 3:47 pm

Ano, při druhém pokusu jsem už AKU zapojil. Postup ohledně VRM jsem dělal podle návodu, ale zdá se, že VRM moje ID jednotky nezná, jak píšu v prvním postu. Dostanu zpět chybovou hlášku viz přiložený screen. Nejsem tedy schopen zobrazit to nastavení co jsi sem dával.

Displej je stále bohužel KO. A jo, že možné, že se připojuji pouze k MPPT, jelikož se v telefonu přes bluetooth hlásí jako SmartSolar, viz. screeny, což tomu nasvědčuje (díky). Jsem si vědom, že zapojení pouze AC IN strany je dosti nestandardní postup, ale co jsem se díval do návodu, nemělo by to být v rozporu s instalačním manuálem (pokud jsem něco nepřehlédl). Ale je pravda, že některé střídače jiných značek, tohle nemusí přežít.

Pokud by ale GX bylo úplně mrtvé, jeho síťovka by asi nekomunikovala, ale diody na RJ45 blikají obě.
Nějaké další nápady?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod sitra » sob čer 18, 2022 4:05 pm

No, já prvně připojoval Cerbo k portálu a pak až to další. U tebe s tím GX by to mohlo být podobne. Zkus a dej vědět
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
?
sitra
 
Příspěvky: 254
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod SvetZitrka » sob čer 18, 2022 4:20 pm

A napadá tě, jak to udělat? Ono tohle je GX verze, kdy komunikační jednotka, je již zabudovaná uvnitř celého zařízení Victron EasySolar-II GX.
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod sitra » sob čer 18, 2022 4:34 pm

to je mi jasné, ty musíš najít ID a zadat ho na VRM portálu.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
?
sitra
 
Příspěvky: 254
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod Soban » sob čer 18, 2022 5:01 pm

Vypni měnič a i router.

Potom zapni router a chvíli počkej....
Pak koukni jaké ip dostalo jaké zařízení.
Pak zapni měnič a koukej jaké ip přibylo.
A na tu ip se zkus z pc připojit.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 7872Wh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
 
Příspěvky: 912
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod SvetZitrka » sob čer 18, 2022 6:25 pm

Díky moc za rady. VRM ID je napsáno na štítku měniče, takže to znám. Když ho ale do portálu zadám, dostanu hlášku viz pár rekci víše. VRM portál to zařízení s tímto ID ani IMEI bohužel nezná.

Zjistit IP z routeru jsem zkoušel už dříve, ale zdá že, že síťovka sice komunikuje, ale router střídači žádné IP nepřidělí. Hledal jsem jak IP, tak i ETH MAC a nic z toho jsem na routeru bohužel nenašel.
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod pes2 » sob čer 18, 2022 6:37 pm

s tím ID nemá cenu nic zkoušet pokud se to nedostane napřed do internetu(pak ho teprve bude znát). Napřed je třeba oživit ten ethernet(musí dostat IP atd....). Obávám se ale, že GX je nějaké mrtvé. Zkusil bych vše vypnout, odpojit i baterky pokud jsi to ještě nedělal, chvíli počkat a pak prvně připojit baterky a zkusit zapnout. Pokud ten displej neobživne asi je vadné GX :-(
?
pes2
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv lis 11, 2021 7:42 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod SvetZitrka » sob čer 18, 2022 6:56 pm

Tohle jsem už právě dělal a nepomohlo. Trochu jsem vycházel z toho, že pokud by bylo mrtvé GX, nesvítily by ani diody na ethernet přípojce. Ony svítí, ale stejně se zdá, z pohledu routeru, že se to nepřipojí.

Mám tady ještě jedno náhradní Venus GX, zkusím zapojit to a uvidím jak se to bude chovat.
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod lzahradil » sob čer 18, 2022 8:12 pm

To že svítí/blikají ledky na síťovce nic o funkčnosti zařízení neříká.

Znamená to pouze jedno. Šváb který řeší eth komunikaci je pod napětím a že svítí / bliká signalizuje jen to že je viditelné připojené médium (router naproti) který na daném ethernetu propouští broadcast komunikaci jako je např ARP apod.

Když nesvítí ani display, zřejmě je to mrtvé a tak si nic neřekne pomocí DHCP o IP. A tím se nemůže zobrazit na routeru.
Pak je tu ještě druhá věc. Nemá nastavenou třeba nějakou IP napevno?
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 506
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod gupa » sob čer 18, 2022 8:22 pm

Je tam a je dotažená propojka na terminálech dálkového vypnutí a zapnutí? V návodu píšou, karta gx je vypnuta pokud je vyplý vypinač a rozeplé termínály dálkového vypnutí. Jinak by měla vždy nějak fungovat. Kolébka 1-0-2 je měnič a nic a jen nabíječ.

Takže remote propojka a zkus naběhnout měnič bez asistentů tlačítkem (po připojení baterie) (push button A)

Jinak zapnout jakéhokoli Victrona bez baterie je pěkná p......a. Prostě adidas.

Jestli došlo k přepólování při zapojení baterie tak je měnič KO.

Pokud není uzemněn (což předpokládám že když ani baterie nebyla zapojena) tak funguje blbě.

Dát víc jak 50 klacků za škatulu a zapnout ji jen tak bez přípravy je zbrklost která může stát víc jak 50 klacků.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1804
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod SvetZitrka » sob čer 18, 2022 8:37 pm

lzahradil píše:To že svítí/blikají ledky na síťovce nic o funkčnosti zařízení neříká. Nemá nastavenou třeba nějakou IP napevno?


Jo máš recht, ale já to myslel spíše tak že síťovka není KO a nějaká komunikace probíhá. Mám DHPC, mělo by to být OK.


gupa píše:Je tam a je dotažená propojka na terminálech dálkového vypnutí a zapnutí? V návodu píšou, karta gx je vypnuta pokud je vyplý vypinač a rozeplé termínály dálkového vypnutí. Jinak by měla vždy nějak fungovat. Kolébka 1-0-2 je měnič a nic a jen nabíječ.

Takže remote propojka a zkus naběhnout měnič bez asistentů tlačítkem (po připojení baterie) (push button A)

Jinak zapnout jakéhokoli Victrona bez baterie je pěkná p......a. Prostě adidas.

Jestli došlo k přepólování při zapojení baterie tak je měnič KO.

Pokud není uzemněn (což předpokládám že když ani baterie nebyla zapojena) tak funguje blbě.

Dát víc jak 50 klacků za škatulu a zapnout ji jen tak bez přípravy je zbrklost která může stát víc jak 50 klacků.


Při prvním zapnutí kdy byla zapojená AC IN strana, by si zem měl brát odsud, alespoň tak mluví manuál. S tou remote propojkou vyzkouším, díky za tip. Ohledně té přípravy před prvním zapnutím, pročetl jsem všechny všechny dostupné manuály. A nikde jsem info. o tom, že je nezapojení baterie problém, bohužel nedočetl. Proč je to podle vás p......a ?
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod gupa » sob čer 18, 2022 8:44 pm

Prosím Tě, dej tam remote propojku pod šroubky a když někdy v budoucnu budeš zapojovat měnič, regulátor nebo soubor měniče s regulátorem značky Victron, jako první se připojí baterie a až potom panely nakonecv Line in out a PE ... a ty nejsou tak důležité jak chronologie baterie, panel, zem. Pokud je budeš odpojovat tak zase opačný postup, panely a potom teprve baterii. To u Victrona prostě jedno není pokud Victron neobšlehl Axpert a chinaspol který jedou blbuvzdorněji a mají i o trochu více ochran pro instalaci.
Naposledy upravil gupa dne sob čer 18, 2022 8:48 pm, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1804
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod cipis » sob čer 18, 2022 8:45 pm

Nechce se mi věřit, že kraksna za 50 by neměla ošetřené takovéto chybové stavy ...
6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1050
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod gupa » sob čer 18, 2022 8:46 pm

Victron není blbuvzdorný tz. nemůže ho zapojovat blbec. Bez urážky.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1804
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod Neo » sob čer 18, 2022 9:19 pm

++
?
Neo
 
Příspěvky: 64
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm
Bydliště: doma

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod SvetZitrka » sob čer 18, 2022 10:34 pm

gupa píše:Prosím Tě, dej tam remote propojku pod šroubky a když někdy v budoucnu budeš zapojovat měnič, regulátor nebo soubor měniče s regulátorem značky Victron, jako první se připojí baterie a až potom panely nakonecv Line in out a PE ... a ty nejsou tak důležité jak chronologie baterie, panel, zem. Pokud je budeš odpojovat tak zase opačný postup, panely a potom teprve baterii. To u Victrona prostě jedno není pokud Victron neobšlehl Axpert a chinaspol který jedou blbuvzdorněji a mají i o trochu více ochran pro instalaci.


Díky za rady, beru si je k srdci. Dokážeš prosím ještě popsat, nebo mě někam odkázat, kde se dočtu "proč"? Proč zrovna tento postup je u Victronu potřebný a správný? Chápu, že to vychází asi z nějaké praxe a vážím si toho, že se semnou dělíš o zkušenosti. Pro mě je ale hrozně důležité vědět i to proč.

Teď ale k mé aktuální situaci. Propojka pro "dálkový spínač" v manuálu označena jako M, vyla na místě už od výroby. Teď jsem jí měřil a je ok. Viz přiložený obrázek.

Aktuálně ještě panely nemám. Mám jen baterii, střídač, síť a potřebuji vše otestovat a nastavit, jelikož pak systém budu přesouvat na místo bez el. sítě a internetu. Nějaký nápad, jak to rozběhat teď na stole?

Neo píše:Manual :
https://www.victronenergy.cz/upload/doc ... -GX-CZ.pdf
str. 9 a 10 stačí číst.


To jsem četl (teď znovu), ale je možné že jsem něco přehlédl, nebo špatně pochopil. Můžeš být prosím konkrétnější?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 107
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Problémy s Victron EasySolar-II GX při prvním zapojení

Příspěvekod Martin P » sob čer 18, 2022 10:48 pm

V návodu na victrona se píše o 100A vnitřní pojistce v měniči. Možná by se chtělo podívat na ni.
I když se tam píše, že pokud praskne musí škatule do servisu, neb se něco potento v ní.
S-UPS.
První blok.
Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, tři baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah, třetí Lifepo4, nominál 500Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Druhý blok.
14 x 450Wp. Regulátory: První 4 x 450Wp, druhý 6 x 450Wp, třetí 4 x 450Wp. Celkem 6,3kWp.
Přes pomocnou sběrnici připojeno na hlavní sběrnici.
?
Martin P
 
Příspěvky: 473
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Další

Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'