" neustálý odpůrce MPPT - jediné s čím nesouhlasím, že MPPT regulátor je nepřítel úspor, ale každého věc. "

Až tak by som sa neprofiloval, ale vyslúžil som si to zrejme tým, že sa vždy pozastavím nad nekorektnými reklamami pre mppt.
Je jasné, že mppt má výhody v troch zásadných použitiach - pri nesúlade napätí, pri dlhých vodičoch a pri veľkých výkonoch ( PavelIR ! A prifázovanie pwm reglera k sieti si neviem predstaviť.). Parameter 3A na mm2 pre vodiče je celkom známy, preháňať sa to moc nedá.
Ale vo vyššie uvedenom vstupe som napísal. že mppt je nepriateľ úspor a mal som v tejto téme na mysli úspory v investícii.
Odkazy na lacné mppt regulátory beriem s rezervou, pokiaľ také terno neleží u mňa na testovacej doske ( to je ten chaos, čo mám na stene ). Zistil som ľahko, že veľmi pekný a relatívne lacný mppt EPEVER 4210A je z tých horších a už leží v depozite. Je pekný, má displej, ale konverzia napätia je druhotriedna. Vyjadrené ekonomicky, je 2,77 krát drahší ako jeho prúdový ekvivalent v pwm verzii.
Naopak treba pochváliť WRM-15, ktorý s panelmi 230Wp pripojenými paralelne na 27,1 V je schopný dávať oveľa viac. Pripájam aktuálne dnešné foto, ktoré dokumentujú viac ako 10 % na výstupnom prúde voči vstupnému ( nemám ho teraz pripojený cez bočníky ). Slnko je asi 30° voči kolmici.
Ale pozor! Neznamená to, že je o tých 10 % lepší, ako pwm. On totiž pwm regulátor je na nižšom napätí a tam ako je známe, je prúd väčší.
kodl69, tamten odkaz na regulátor som si pozrel. Regulátor s vetrákom musí do hlbokej pivnice, regulátor bez snímania teploty ( nevidím ho tam ) musí ešte hlbšie......
A za toto:
≥98.1% (Voc is 1.5 or 2 times than battery, then it’s best efficiency)
by som vypovedal vojnu Číne !