Ahoj,
snažím se nadefinovat si základní komponenty FVE na RD. Mám omezený prostor na střeše, kam se vleze max +- 6kwp. Při stavbě jsem si na střechu nachystal 2 páry 6mm2 solárních kabelů, proto primárně koukám po HV konfiguraci okolo 450-500V.
Mám ale pocit, že všechny regulátory s tímto napětím nemůžou pořádně dávat plný výkon. Pokud mám například panely
Leapton 650W, v konfiguraci 9S1P mám Voc 410V, při -20C pak cca 470V, Ump 340V, takže pokud použiji regulator s limitem 500V a rozsahem MPPT 120-400V se nemám ani šanci dostat na plnou učinnost na horní hranici napětí MPPT.
Regulator Epever UP3000-HM8041 má v
manuálu na poslední stránce graf zisků dle napětí, očekávám že podobný průběh budou mít MPPT i jiných výrobců (Growatt, Must, Axpert...), a zrovna u tohoto epeveru bych získal místo max 4000W výkon max 3500W(při napětí oněch 340V) (ano, neshoduje se to s výkonem panelů, ale je to jediný regulátor, který má toto v manuálu, tak dávám jako příklad).
Chápu to tedy správně, že když se zaměřím pro využití na hraně doporučených limitních hodnot, tak stejně dostanu citelně méně z maxima a proto by bylo rozumnější mít regulator s větším výkonem, aby i například v polovině rozsahu MPPT dokázal dát plný výkon panelů? (Tím pak očekávám větší vlastní spotřebu takového reglu.)