Stránka 1 z 1

Jak odrušit měnič jednofáz i třífáz

PříspěvekNapsal: čtv črc 28, 2022 7:31 am
od ZdZ
Tak všechno krásně šlape až na podstatný detail. Mám raspberry, které spíná stykače a má na sobě teploměry DS18B20. Pokud jsem jel ze sítě, tak nebyl problém. Když jsem nainstaloval hybridní měnič, tak začalo vypadávat, jen teploměry. Ale po dodání 3F měniče 5,5kW na čerpadla je konec. V okamžiku, kdy se pustí, tak vypadnou všechny teploměry a na vstupy z vodoměru a srážkoměru jdou nesmyslné impulzy. Jakmile vypne, tak to opět funguje.
Nevíte jaký použít odrušovač ?

Re: Jak odrušit měnič jednofáz i třífáz

PříspěvekNapsal: čtv črc 28, 2022 7:46 am
od glottis
Jo leze z toho pěkný humus :D Taky by mě zajímal nějaký pěkný způsob a s Dallas čidly jsem se taky pral. Nakonec jsem musel natáhnout jiný kabel vedený jinudy. U mě do toho vstupoval ještě frekvenční měnič. Hraní se zapojením u mě nejde, protože to je do tepelného čerpadla a jinde mi tu čidla zase fungují.

1. Nedělat souběh kabelu silových a datových
2. Robustnější zapojení - kroucené páry na vše, menší pullup/pulldown, 485 místo seriaku. U pro 1wire existují postupy pro zarusenejsi prostředí.

Re: Jak odrušit měnič jednofáz i třífáz

PříspěvekNapsal: čtv črc 28, 2022 12:20 pm
od ZdZ
kroucený stíněný sykfy nepomáhají, musí to jít přímo do raspbery přes relátka po silovým kabelu
šunt se taky nuloval, ale ten jsem hodil do stíněný 6 linky a je to ok

u stíněnějch drátů snad souběh nevadí, když se uzemní na jednom místě¨

třífázový měnič, to je ohavnost, stykač při sepnutí tiše zakvílí jak se to rozbíhá od 0 do 50hz, ale jinak chodí bez problému

Re: Jak odrušit měnič jednofáz i třífáz

PříspěvekNapsal: čtv črc 28, 2022 9:24 pm
od kangoo
Odrušení měničů je alchymie. Zásada je pokud možno jeden centrální uzemňovací bod, pokud se má křížit silový rozvod z datovým pak je třeba kabely ukládat kolmo nebo dále od silových. Oddělit silové a signálové země. Spojit jen v jednom bodě. Stínění a zemnění nesmí tvořit smyčky. Jak bylo uvedeno - stínění by mělo být jako rukáv - zemnit jen na jedné straně. Co je důležité - se šetří, kde se nemá. Pro připojení třífázových střídačů je v případě rušení 3f vhodné použít symetrický stíněný kabel speciálně pro měniče. Ten má tři fázové fousy, ochranný (žz) je rozdělen na tři díly a ty jsou uložen symetricky v průřezu vedle silových. Protože i rušení je symetrické. A samozřejmě 3f kabel je stíněný!!! Je třeba zvážit i možnost galvanického oddělení komunikace rasberry atd. Při úpravách pro odrušení si dovoluji doporučit - je vhodné postupovat step by step a měřit po každém kroku. Jo a 1f měnič - opět stíněný kabel, to je základ.
Jsem zapomněl - všechny vodiče zkrátit na co nejkratší rozumnou míru. Žádné sbalené délky "na někdy jindy, ať ušetřím". Jsou to skvělé antény...
Takže - hodně zdaru, více bez schématu a skutečného provedení fakt neporadím.

fotonům zdar

Re: Jak odrušit měnič jednofáz i třífáz

PříspěvekNapsal: čtv črc 28, 2022 9:58 pm
od soami
Jak se odděluje silová a datová zem?

Re: Jak odrušit měnič jednofáz i třífáz

PříspěvekNapsal: čtv črc 28, 2022 10:11 pm
od glottis
soami píše:Jak se odděluje silová a datová zem?


zkracene: blbe :)

min zkracene: samozrejme nejdou galvanicky oddelit ale musis vyjit z hvezdy a brat vsechny zeme z jednoho bodu. Dalsi je pak oddeleni "lokalitou" kdy uz "oddelene" zeme nemaji soubeh jinak jim zase udelas vazbu. Nemuzes treba vzit zem z druhe pulky baraku a tahnout si to nekam zpatky nebo to dokonce nekde jeste spojit a udelat si nejakou smycku. nebo tahout obe zemen z hlavniho bodu vedle sebe. Kdyz potrebujes zeme tahnout nekam, musis je oddelit vzdalenosti. Treba mas v baraku frekvencni menic k cerpadlu 20 metru na zahrade. Musis pouzit stineny kabel jak bylo psano a dalsi kabely, treba cidla a rizeni pak vest aspon pul metru daleko jinak si ten bordel naindukujes zpatky.

Tenhle "bordel" pak nejde jen z menicu ale i z mppt a pak soubeh DC kabelu z MPPT do a z baterii, kde tece 70A+ a jeste kabelu z menicu a do menicu je hptove peklo :)

tyhle principy pak jsou i pro navrh PCB

Re: Jak odrušit měnič jednofáz i třífáz

PříspěvekNapsal: pát črc 29, 2022 6:56 am
od ZdZ
-to bych měl mít všechny kabely co vedou od měniče k rozvaděči v baráku, do garáže apod. stíněný ?
-když je datový kabel stíněný tak souběh ze silovým nestíněným vadí nebo ne ?
-jak se odděluje galvanicky raspbery ? stejně musí jít ovládání stykačů do relátek a tam se nic oddělit nedá

Re: Jak odrušit měnič jednofáz i třífáz

PříspěvekNapsal: pát črc 29, 2022 7:23 am
od ZdZ
chci natahat datové dráty, oddělím tedy datové kabely od silových, zatím to leží na sobě z dílny kde je měnič do sklepa, odkud se to rozbíhá, ale je to stíněná sykfy

bohužel neoodělím souběh mezi domem a zahradní facility - řízení závlahy, sauna apod. tam to vede asi deset metrů v kolektoru-trubka kg200 a leží to uvnitř trubky na sobě spolu s alpexhadicemi s vodou a topením, to už nejde předělat

je lepší tahat info k victorin šundu, ds teploměrům od raspberry apod. ve stíněném cat nebo raději použít stíněné sykfy ?
uzemnění udělám hvězdicovitě do jednoho bodu ve sklepě, stejně jako to mám doposud, jen nyní jsou krátké úseky nestíněné, třeba 2 metry mezi kotlem a rasp, které ho řídí. ale není tam souběh s 230¨¨

má smysl řešit, že jsou ve svazku nevyužité páry, nebo to něčemu vadí, když jsou data lichá, tak ten volný drát v páru nechat volný, nebo to nevadí

Re: Jak odrušit měnič jednofáz i třífáz

PříspěvekNapsal: pát črc 29, 2022 8:04 am
od glottis
Nemám teď nic čas ale souběh vadí i u stíněných. Na delších tras určitě. Stínění je hlavně na to, aby se signál nedostal ven než aby se nedostal dovnitř ikdyz na to to je taky. Zemnit na kterém konci nebo obou je dost věda. Někdy pomůže to jindy ono. Záleží na frekvenci

Jaký kabel na signály použijes je jedno ale měli být být kroucené páry. Já to dělám pak tak, že pokud není signál diferenciální - seriak - vždy dám jeden z páru GND. Takže napájení, RX,tx vždy zkroucené se zemí takže 3 páry a jeden rezerva. Nebo dva páry na napájení. Když je to diferenciální - 485, canbus, tak a-b spolu a napájení jak jsem psal.

Relé je galvanicky izolované by design

Když to jde na delší trasy galvanicky oddělit i signály. Rád používám adum chipy. Nyní to optočlen a nežere to tak proud. Tak bys mohl řešit ten tvůj souběh. Pokud tam máš eth, tak ten má signál už galvanicky odděleny transformátory a radši bych použil nestineny kabel a všechny další signály galvanicky oddělit. Až budu doma pošlu co jsem si nechal udělat. Třeba to tu někoho zaujme.

Re: Jak odrušit měnič jednofáz i třífáz

PříspěvekNapsal: sob črc 30, 2022 9:01 am
od glottis
Tohle ted pouzivam ... Jedna strana 3.3V-30V a druha 3.3V-5V. Cislicove izolatory od analog devices. Desticka asi tak do stokoruny. Daji se tam dat jak obousmerne tak jednosmerne izolatory nebo jine typy treba na i2c. Soucasne to je level shifter by design. Holtek regulator do 30V pak dovoli pripojit zarizeni, co ma vyssi napajeci napeti. Treba JBD BMS nebo modrasek. JKBMS jsem pak pres to pripojil taky, ale predradil zenerku a odpor, na srazeni napeti na asi 12V. Samozrejme neni potreba osadit vse ale jen to co clovek potrebuje.

Samozrejme staci i koupit jen ten adum a napajet ho na SO8 breadboard/redukci co se da koupit leckde po netu a taky to splni ucel.

Spotreba par mA a nezatezuje datove piny jako optocleny, kdy to je klidne i 20mA aby to nejak chodilo. Treba pro victron, kde je povolenych snad jen 10mA problem.

1.png

2.png