Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 4:30 am


E-kolo

Elektromobily, hybridy, elektrokola, elektroskůtry, řešení pro karavany, obytné přívěsy, maringotky, obytné automobily, mobilní domy.
PředchozíDalší

Re: E-kolo

Příspěvekod Kamilos » pát říj 16, 2015 7:06 pm

Tak to vypadá že tato verze neumí rekuperaci. Jinak jsem nechal vše na full. Jednotka je bez lcd nastavená na plné bomby! Proto to tak žere stavu. Jinak je tam dobra funkce, asist se ds nastavit na akcelerátor! Tudíž st. 1 pomaly rozjednane nizka rychlost. 5 st. plné bomby včetně max odběru v A. Vypadá to že rekuperaci umí až ver. 2 a jednotka si s tim neví rady. To nasere. Akfualne zobrszuje spotrebu na lcd to Waty,Volty a teplotu motoru a okolí. Je to pecka. Nic nezbývá než abych asi lcd prodal. Pokud tam není nějaký fígl jak to . změnit. Ale podle.navodu co jsem.nasel na netu tak verze 1 nemá C13 nastavení a verze 2 a 3 už ano.
Naposledy upravil Kamilos dne pát říj 16, 2015 7:23 pm, celkově upraveno 1
E-bike TREK MTB made by já. Magicpie - poslední model ext. řj 1000W 48V/11,6 Ah pláště cesťáky. Zvažuji časem sinusovku řj. Zatím mazec cena.
?
Kamilos
 
Příspěvky: 95
Registrován: pát čer 26, 2015 12:10 pm

Re: E-kolo

Příspěvekod Matess » pát říj 16, 2015 7:20 pm

pokud ti na takovy dotaz neodpovi prodejce, tak asi nikdo...
?
Matess
 
Příspěvky: 1421
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: E-kolo

Příspěvekod Kamilos » ned říj 18, 2015 2:35 pm

Tj z bazaru a revize 1 nemá rekuperaci, už jsem na to přišel. Jinak na stránkách jednoho prodejce kde uvádí, že to jede 55 km/hod! Tak je to nesmysl jako krava!!! Mají v lcd nastaveny špatne počet magnetů. Mam to nastaveno stejně a jede to 55! Chyba a je to mylný udaj! Dle GPS s klasického tachometru to jede max v romezi 44.4 - 45!!!
E-bike TREK MTB made by já. Magicpie - poslední model ext. řj 1000W 48V/11,6 Ah pláště cesťáky. Zvažuji časem sinusovku řj. Zatím mazec cena.
?
Kamilos
 
Příspěvky: 95
Registrován: pát čer 26, 2015 12:10 pm

Re: E-kolo

Příspěvekod Matess » ned říj 18, 2015 3:59 pm

ono maximalni rychlost zalezi na poctu polu (cim vice polu, tim nizsi rpm, ale vyssi kroutici moment) a velikosti kola...
?
Matess
 
Příspěvky: 1421
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: E-kolo

Příspěvekod Kamilos » ned říj 18, 2015 4:19 pm

Psali ze to testovali na MP4. Tak to má stejný počet magnetů - mam taky motor MP4. Magnety jsem myslel v nastaveni. Parametr P1 = default 46. Do rychlosti cca 26 km. merilo totožné,ale pak už to bylo docela mimo. Parametr P1 neovlovnuje rychlost, ale měří jak se točí halovky. Pokud P1 nastaví na 87 tak když jedu 40 km/hod.ukazuje pouze 17 km/hod. No snad me pochopíte.
E-bike TREK MTB made by já. Magicpie - poslední model ext. řj 1000W 48V/11,6 Ah pláště cesťáky. Zvažuji časem sinusovku řj. Zatím mazec cena.
?
Kamilos
 
Příspěvky: 95
Registrován: pát čer 26, 2015 12:10 pm

Re: E-kolo

Příspěvekod Matess » ned říj 18, 2015 4:50 pm

jo uz chapu...
?
Matess
 
Příspěvky: 1421
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: E-kolo

Příspěvekod Kamilos » ned lis 08, 2015 11:03 am

Čau tak opět po delší době. Než jsem to cele pochopil a nastavil přes lcd. Dojezd je o 10 km více. Alespoň ty trasy které jsem jezdil. No bylo hezky tak jsem testoval. Krom toho, že má motor tichý chod. Jsem nic vic nezaznamenal. Čekám na kompatibilní lcd abych mohl aktivovat rekuperaci. Jo a ještě jedna věc má rychlejší rozjezd.

Edit: jednotka bez lcd má A nastaveno na max. Musel jsem tedy ubrat násobič a stáhnout Ampery. Tak jsem neujel ani 18 km a bylo prázdno. Za to ale rozjet byl parádní. Tak je o něco pomalejší. Ještě jsem ubral V z default na 40V o -2 tak aby nevypinal lcd, ale v baterce BMSko. Někdy se stalo, že LCD vyplouvá dříve a stává v baterce ještě v pohodě byla.

Jo a povedlo se mi nastavit magnety aby rychlost která snímá km/h z mootru byla stejna jako s tachometrem a GPS. Default co tam byl tak to byl nesmysly údaj.
E-bike TREK MTB made by já. Magicpie - poslední model ext. řj 1000W 48V/11,6 Ah pláště cesťáky. Zvažuji časem sinusovku řj. Zatím mazec cena.
?
Kamilos
 
Příspěvky: 95
Registrován: pát čer 26, 2015 12:10 pm

Re: E-kolo

Příspěvekod rob.brno » ned lis 08, 2015 11:12 am

Kamilos píše:Čau tak opět po delší době. Než jsem to cele pochopil a nastavil přes lcd. Dojezd je o 10 km více. Alespoň ty trasy které jsem jezdil. No bylo hezky tak jsem testoval. Krom toho, že má motor tichý chod. Jsem nic vic nezaznamenal. Čekám na kompatibilní lcd abych mohl aktivovat rekuperaci. Jo a ještě jedna věc má rychlejší rozjezd.

Edit: jednotka bez lcd má A nastaveno na max. Musel jsem tedy ubrat násobič a stáhnout Ampery. Tak jsem neujel ani 18 km a bylo prázdno. Za to ale rozjet byl parádní. Tak je o něco pomalejší. Ještě jsem ubral V z default na 40 o -2 tak aby nevypinal lcd, ale v baterce BMSko. Někdy se stalo, že LCD vyplouvá dříve a stává v baterce ještě v pohodě byla.


"Dojezd je o 10km více" - Více než co? Než u reglu s trapezem?
?
rob.brno
 
Příspěvky: 954
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: E-kolo

Příspěvekod Kamilos » ned lis 08, 2015 11:16 am

Teď u te sinusovku. U jednotky Magic to bylo o 10 méně.
E-bike TREK MTB made by já. Magicpie - poslední model ext. řj 1000W 48V/11,6 Ah pláště cesťáky. Zvažuji časem sinusovku řj. Zatím mazec cena.
?
Kamilos
 
Příspěvky: 95
Registrován: pát čer 26, 2015 12:10 pm

Re: E-kolo

Příspěvekod rob.brno » ned lis 08, 2015 11:43 am

To je super. Takže lze potvrdit zvýšení účinnosti o těch 20proc?
Co snížení přehřívání motoru(vím, ted v zimě se to tolik neprojevuje)?
?
rob.brno
 
Příspěvky: 954
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: E-kolo

Příspěvekod Kamilos » ned lis 08, 2015 12:30 pm

Ucinost dle mě je vyšší. Teplota? Nemohu zatím posoudit. Jen se mi zdá , že jednotka tolik nehreje (navic jsem zkratil kable, tak uz nemam v brasne "elekrtarnu" :-) ) a ani není slyšet žádný brum z jednotky. Dneska jedu ven tak tomu dam knedl. A uvidím. Zkusím dát kopce a bez přišlapu. Jen me zklamala maximalka. Jsou to jen kecy.
E-bike TREK MTB made by já. Magicpie - poslední model ext. řj 1000W 48V/11,6 Ah pláště cesťáky. Zvažuji časem sinusovku řj. Zatím mazec cena.
?
Kamilos
 
Příspěvky: 95
Registrován: pát čer 26, 2015 12:10 pm

Re: E-kolo

Příspěvekod Matess » ned lis 08, 2015 12:44 pm

jednotku magic prodas? jedna mi odesla... Sice jsem si rikal ze bych ji zkusil opravit, ale pokud by jsi dal dobrou cenu...
?
Matess
 
Příspěvky: 1421
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: E-kolo

Příspěvekod Kamilos » ned lis 08, 2015 12:55 pm

Jo prodávám. Mam k tomu taky usb kabel. Posli mi email. Domluvíme se.
E-bike TREK MTB made by já. Magicpie - poslední model ext. řj 1000W 48V/11,6 Ah pláště cesťáky. Zvažuji časem sinusovku řj. Zatím mazec cena.
?
Kamilos
 
Příspěvky: 95
Registrován: pát čer 26, 2015 12:10 pm

Re: E-kolo

Příspěvekod rob.brno » stř lis 25, 2015 8:39 am

rob.brno píše:
Tak jsem koupil to světlo http://www.ebay.com/itm/New-5000Lm-Sola ... 296wt_1339 za 230kč z číny s usb konektorem na 5V. Má to dávat až 1200lm - stejně jako světlomet od auta.
Jako měnič tam chci použít obyč. iphone usb-nabíječky(jede od 40V dává 5,2V a údajně až 1A), je izolovaný, takže myslím, že problém s paralelním spojováním nebude. Můžu jich tam dát třeba 5:-) Šak je jeden kus za dolar.

Na plný výkon si světlo vezme až 5A.


Takže objednaná kopie solarstormu došla. Zatím jsem to zkusil jen strčit do usb portu PC, svítí to pěkně, má to trochu přepálený střed, uvidíme v reálu v terenu.
Tady jsou proudové poměry v jedn.režimech při napájení z usb PC:
standby - 3mA
1. - 410mA při 5V (2W)
2. - 830mA při 4,8V (4W)
3. - 1,4A při 4,55V (6,4W) s tvrdším zdrojem by si to asi vzalo ještě víc, ale usb je holt deklarováno jen pro odběry do 1A.

Bohužel mě zklamal DC-DC měnič, přecenil jsem asi čínské ampery. Obyč. čínská iphone usb-nabíječka prostě deklarovaný proud 1A nedá. Možná je to i tím, že dostává nízké vstupní napětí jen 80V na místo 230V AC. Maximum co dala do světla bylo 260mA a napětí spadlo na 3,37V, takže světlo jelo na 0,9W. Prozatím to bude muset stačit než dojde silnější měnič. Vybírám nějaký z těchto:
- http://www.ebay.com/itm/AC-Converter-11 ... 206wt_1270
- http://www.ebay.com/itm/AC-110V-220V-to ... 335wt_1159
- http://www.ebay.com/itm/AC-110V-220V-to ... 4383wt_916
- http://www.ebay.com/itm/AC-DC-Converter ... 8570wt_916

U těchto měníčů ale píšou, že jedou až od 85V(aku mi padá až k 75V). Trochu mě na těchto měničích nesedí to oddělovací trafíčko na vstupu AC, to by se snad dalo vyřešit jeho přemostěním.

EDIT:
Ještě jsem se díval na měniče traco power, ale cena kolem 1000kč je extra vysoká.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 954
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: E-kolo

Příspěvekod kodl69 » stř lis 25, 2015 1:24 pm

to není oddělovací trafo, ale to je dvojitá tlumivka. Většina těchhle zdrohů při 80V dá tak polovinu výkonu, jmenovitej výkon dají až při 110V AC, což je 150V DC po usměrnění, a nekdy jsou ty hodnoty prostě čínský... Pro led mám vyzkoušenej předřadník s HV9801, HV9861, materiál je do stovky a uděláš si ho jak chceš, třeba od 30V do 100V, proud podle použitýho FETu , je tam možnost regulace jasu třeba krátkým přerušením napájení (HV9861) nebo lineární stmívání u HV9801 a samozřejmě pwm. Mám tyhle předřadníky doma u ledek od 0,6 do 2,5A, napětí led od 10V do 36V a jedou všechny spolehlivě. Výhodou těch HV98xx je, že fungují do 450V, takže netřeba se trápit s nějakou extrémní přepěťovou ochranou. Navíc je tam výstup 7,5V sice jenom 2mA, ale na napájení nějaké blbiny -attiny pro pwm nebo PIR čidla to stačí, bez nutnosti dalšího zdroje.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6525
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: E-kolo

Příspěvekod rob.brno » sob lis 28, 2015 10:47 am

Jo takže ten šváb funguje jako proudový driver pro LED z vysokýho napětí. Takže na "primár" napojíš třeba 300V a na "sekundáru" 3V LED a jede to?

V tom světle už nějaký driver je, možná je zkusím rozdělat a mrknu co je tam za driver, jaké zvládne napětí. Po pravdě by se mi spíš hodilo hotové řešení(i když by to byly vlastně 2 step down měniče za sebou), moc se mě nechce navrhovat tlumivku k HV9801(i když ta plynulá regulace by byla fajn.)
?
rob.brno
 
Příspěvky: 954
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: E-kolo

Příspěvekod kodl69 » ned lis 29, 2015 12:14 pm

To HV9861 jede od 30V do 450V -tlumivku navrhovat nemusíš, tady máš tabulku v excelu, kde jenom zadáš patřičný hodnoty:
výpočet hv9861.xlsx
je to podle datasheetu, nebyl s tím zatím problém. Kmitočet doporučuju tak okolo 100kHz, a proti katalogovýmu zapojení mám jenom 5r6 odpor v gate fetu. Při vyšších kmitočtech je potřeba pečlivě vybírat FET, aby neměl vysoký Qgs, Qgd, kvůli tychlosti spínání a odpínání, budič má omezený proud. V tabulce jsou tři shodný sloupce, abys mohl porovnat různý návrhy, dole je i indukčnost cívky na toroidu, ale na to používám "mini ring core calculator". Pokud bys chtěl i třeba dps v eagle, můžu poskytnout, mám to s toroidem z pc zdroje a deska je cca 4x4 cm A případně i nějakou desku, mám jich pár navíc.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6525
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: E-kolo

Příspěvekod tomas » ned lis 29, 2015 1:00 pm

kodl69 díky za tabulku.
Proč tam máš ten odpor 5r6 v gate, potřebuješ omezit proud getem? V tom případě se fet pomaleji otvírá a zavírá. Nebylo by vhodnější vybrat tedy pomalejší fet (levnější) s menší kapacitou v gate? Jaké tam používáš fety?
A kde kupuješ ten čip?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: E-kolo

Příspěvekod kodl69 » ned lis 29, 2015 2:14 pm

odpor je kvůli diodě, dioda se nestačí zavírat jak rychle se sepne fet, takže to dělalo dost proudový špičky a rušilo to až na 80MHz, i s filtrem. Tranzistor mám AP9997 smd celkem za 10kč tam už asi o ceně nebude diskuze, diodu SK310. Takže spíš nějakou lepší diodu nebo přidat RC člen přes tranzistor, ale to je zase zhoršení účinnosti. Ten 5r6 jsem odlaboroval s tímhle fetem, podle osciloskopu, zmizely špičky a ještě nejsou ty hrany moc kulatý a fet je studenej. Ve výsledku nejvíc topí ledka...
Pokud budeš chtít do tvé LED víc než 2A, tak musíš s těmahle součástkama dost přitlačit, problém je, že když má tranzistor malý Rdson při vyšším napětí, tak má zase velký Qgs.... Nakupuju to na TME, desku mám na HV9861ALG-G protože nevím, proč pájet 8 zbytečnejch nožiček na tom soic16.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6525
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: E-kolo

Příspěvekod rob.brno » ned lis 29, 2015 5:00 pm

Kodl: dík,zkusím ještě prohledat domácí zásoby jestli nenajdu nějaký ten spínaný sítový adapter - bylo by to bez práce:-)

Tady je tip na samodomo LED světlo 100W, tedy ekvivalent k 1kW žárovce :-)
http://teslabike.sk/forums/topic/kladiv ... e-je-dost/
?
rob.brno
 
Příspěvky: 954
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

PředchozíDalší

Zpět na Mobilní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'