ixo píše:tomas píše:Když má FVE více řetězců a ty jsou zapojeny paralelně, tak energie z řetězce který je čistý proudí do řetězců které jsou pod sněhem a ty se zahřívají a sníh odtává i pod panely na které nesvítí slunce.
Ahoj, bol som v tom, že každý panel má v sebe diódu zabraňujúcu spätnému toku prúdu. Bolo by to v rozpore s vyššie napísaným, či nie?. Ako to teda je?
Tie diódy sú
paralelne k článkom a zabraňujú
napäťovému prepólovaniu článkov (panela).
Nemá to nič so spätným prúdom.
Robil som nedávno experiment s amorfným panelom. Firma Solutronic totiž, spoločne s výrobcom panlov tvrdí, že pre amorfné panely je roztápanie spätným prúdom nevhodné kôli veĺkej ploche resp. malej účinnosti panelov.
Panel bol 55W má Vmp 68V a Voc 86V. Pri izbovej teplote sa mi podarilo do neho potlačiť najviac 48W nakoľko takýto výkon do neho išiel až pri napätí 95V (prúd bol 0,50A). Panel má plochu 0,79 m2. Teplota začala stúpať a po hodine bola teplota panelu oproti okoliu vyššia o 3,3°C a ďalej už sa nezvyšovala. Také oteplenie je pre roztápanie nie príliš zaujímavé. Učinnost amorf. panela je asi 6,9%. Ono by bolo možné v praxi do panelu pustiť viac, pretože má predpísaný maximálny spätný prúd až 3,0A čo umožnuje roztápací výkon okolo 300W. Lenže to by znamenalo mať striedač resp. regulátor značne predimenzovaný vzhľadom na výkon panelov.
U kryštalického panela je účinnosť zhruba dvojnásobná, (tj. plocha na výkon je polovičná) teda by malo byť možné ho zohriať o dvojnásobnú teplotu. Firma Solutronic tvrdí že sa darí kryšt. panely zohriať zhruba o 10°C.
Panel pri mojom experimente nebol ale ničím prikrytý a preto je otázne, či v prípade keby bol prikrytý snehom (ktorý tepelne izoluje) by sa teplota nezvýšila viac. Budú ďalšie experimenty.
Pravda a Láska zvítězí!.