Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon bře 08, 2021 7:26 am
dano píše:nechapem ako by male zdroje mali prispiet k zostabilizovaniu siete, ak by neboli centralne riadene. Ak by som bol pri trafostanici, tak by som mal napr. 240V, to znamena, ze by som iba ukladal do baterii a na opacnej strane dediny by mal niekto 220V, tak by iba vybijal baterie...
Dovolím si oponovat, 50Hz převádět na vteřiny není dělitelný 2 (musí se nastavit dělička na nějaký exotický číslo, pro čas se používají speciální frekvence jako například 32768Hz = 2 na 15 tou) plus filtrace, ať už SW, nebo součástky. Takže je to vlastně dražší a méně přesné. Sporáky už to dávno nepoužívají, jsou pouze 230V AC napájené a když ztratí elektriku, ztratí čas, to je ale dáno cenou CR2016+RTC 32768Hz krystal už tam je, buď v obvodu hodin, nebo v obvodu hodin reálného času s baterkou.dumi píše:S tema.hodinama... spousta spotrebicu jako sporaky mikrovlnky a tak jedou na sitovej kmitocet. Je to levnejsi nez krystal....
dano píše:Ja som pisal o principe, neviem o tom, ze by sa niekde v prenosovej sustave pouzivalo riadenie niecoho zmenou frekvencie, alebo napatia. Prenosova sustava v EU je rozsiahla, lebo jednotlive staty maju siete prepojene kvoli importu/exportu energie a teda aj kvoli stabilite siete. Obmedzovanie vykonu zdrojov podla frekvencie sa pouziva, pokial nedojde k uplnemu odpojeniu zdroja, ale to uz nieje normalny prevadzkovy stav. Kmitoctom siete su bezne riadene napriklad hodny v mikrovnkach alebo v el sporakoch, netvrdim, ze to je nejaky problem, len ked uz teda bavime o tom, kde sa pouziva sietova f na riadenie hodin.
Dnes je vsetko smart a smart technologie mozu prispiet k stabilite siete, ale urcite nie riadenim zmenou frekvencie siete prenosovej sustavy sa mozu vyuzivat ine technologie, ako napriklad PLC Power Line Communication. Uz sa to tu preberalo asi 100x, ale OZE niesu stabilne zdroje, FVE paradoxne u nas, ked je spotreba el. energie najvacsia teda v zime jej dodavaju zlomok instalovaneho vykonu, teda stabilita siete je zavisla od jadrovych a uholnych elektrarni. Vysledok odstavenia uholnych elektrarni v Australii boli blackouty.
https://oenergetice.cz/nazory/jizni-australie-kraj-bez-baseloadu-serii-blackoutu
Stabilita prenosovej sustavy podla mna nieje scifi, nato aby boli zabezpecene parametre prenosovej sustavy, musi byt v sieti rovnovaha medzi vyrobou a spotrebou energie, pri nerovnovahe hrozi rozpad prenosovej sustavy.
Prakticky priklad kedy nastala zmena frekvencie siete som uviedol v linkoch.
Ja som neskritizoval nic, ale mam pocit, ze tvoje predstavy o tom ako funguje prenosova sustava su trocha naivne. Tu vobec nejde o rozvody NN, teda 230/400V, ale kolko je ta nula na 22kV, na 110kV, 220kV, 400kV a hlavne v ktorom mieste ? Vies co by sposobili reverzne toky na tychto napatovych hladinach ?
Ty si napisal "Teda teoreticky ak bod 0 je 50Hz a 230v,tak to čo pobeži nad tento bod presunu do baterie a ak to klesne,tak sa budu snažiť dotlačiť z baterie" takze ak bude vyssia f, to nieje zmena frekvencie ? Presne takto totiz funguje regulacia vyroby v ostrovnych sietach. Nesmies zabudat, ze siet nema jednu fazu a napatie presne 230V, toto napatie sa meni od zataze, vzdialenosti odberneho miesta od distribucneho transformatora..., podobne ako nesymetria zatazenia faz, nechapem ako by male zdroje mali prispiet k zostabilizovaniu siete, ak by neboli centralne riadene. Ak by som bol pri trafostanici, tak by som mal napr. 240V, to znamena, ze by som iba ukladal do baterii a na opacnej strane dediny by mal niekto 220V, tak by iba vybijal baterie...
Ten STM vypadá jako nejaktuálnější informace, nejzajímavější co jsem našel Cypress AN s grafem: stránka 9. Frekvence kolísá, chyba je až 15 sekund v jednom dni a za několik dní se srovná... To je ten dispečink a řízení z GPS.rokytna píše:Reference na 50Hz pro RTC, např. v těchto spotřebičích, je zcela běžná a velmi hojně používaná věc.
Nejrozšířenější MCU užívané pro tyto účely (STM32, v dnešní době pro bílou elektroniku) má vstup (RTC_REFIN), kam se přivede (snížený) 50Hz ze sítě a dolaďuje to interní RTC. Dokonce je tam autodetekce 50/60 Hz. Jako oscilátor se pak používa interní RC, a ušetří se za externí krystal nebo rezonátor.
A funguje to dobře, mám to vyzkoušeno na spóustě výrobků. A výrobci to používají, vždyť to tam pro ně je
dano píše:Prave na start z tmy su potrebne jadrove a tepelne elektrarne a presne preto sa udrziavaju niektore tepelne elektrarne v prevadzake.
Dobře, když vařím, tak řekněme na jedné plotýnce hodinu. A jestli se mi za tu dobu rozjede čas o minutu, tak to je fakt průser planetárních rozměrů. Ale stejně mám za to, že dnes už je mikrořadič snad i ve špendlíku. A že by někdo/programátor kvůli hodinám sledoval síť - to jakože mi připadá plýtvání vstupními signály. Nevěřím tomu.dumi píše:S tema.hodinama... spousta spotrebicu jako sporaky mikrovlnky a tak jedou na sitovej kmitocet. Je to levnejsi nez krystal....
Hehe, No nemít doma solární elektrárnu, tak Ti i věřím že nenajede ze tmy. Ach jo.josse píše:... Tepelná, solární, Větrná, ze tmy nenastartují.
brumlaj píše:Kam jsme to dopracovali, krystal stojí 2,5Kč ve věci za ne malé tisíce korun a místo něj tam dají RC člen.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků