Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát zář 30, 2022 2:21 pm


studer XTM 4000-48-01

Měniče Studer
PředchozíDalší

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » pon led 20, 2014 11:18 pm

Tak znovu, místo původu, výrobek pochází z Holandska či Švýcarska, ale vyroben (made in) buď jako celek Victron, nebo Studer po komponentách je v Číně. Stejně jako Nokia atp. Takové informace buď zjistíte když si tu věc koupíte, nebo se dopídíte pravdy nějakým kanálem který není veřejný. Ve Švýcarsku jsou jakési dvě menší haly dohledatelné s asi 30 zaparkovanými auty, okolo v Holandsku přes streetview jsou auta dvě, z toho když jsem se před rokem díval, jedna osuntělá škodovka a jedna jakási dodávka. Taková je skutečnost a ta cena, jak jsem napsal je jen přidaná obchodní hodnota. Hrozím se doby, kdy mi měniče vypoví službu, oprava bude stát to co jsem zato dal a nový bude za čtvrtinu. Já to zažil s 3kW fr. měničem před cca 10ti lety, protože nyní potřebuji další, za ty peníze pořídím měničů v hodnotách od 0,4kW přes 1,4kW po 2,2kW šest. Takový je to obchod.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1822
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod goodbie » pon led 20, 2014 11:20 pm

xantrex je od schneideru němec a vyroben také v číně :( není se co divit za dneší honbou za mamonem.
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » pon led 20, 2014 11:24 pm

goodbie píše:xantrex je od schneideru němec a vyroben také v číně :( není se co divit za dneší honbou za mamonem.


Není se čemu divit, z toho Švýcarska dávno zdrhnul i Baťa, výroba a obchod se už dávno řídí jinak.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1822
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod RobertM » pon led 20, 2014 11:30 pm

Možná mi nebudete věřit, ale do továrny Studer Innotec pravidelně jezdíme a rozhodně tam neseděli pouze manažeři, v továrně se měniče opravdu vyrábějí.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod kybos » pon led 20, 2014 11:30 pm

matej píše:Když se pere, (pračka odebírá plný výkon asi 20 minut než nahřeje vodu) tak se nesuší, vaření to samé - max. 1,5kW než se nahřeje a pak průměr cca 500W, ohřívání - mikrovlnka řekněme 1500W kolik? Dvě minuty? Rychlovarka 2000W kolik? minutu?

Tady bych si dovolil poněkud oponovat. Manželce těžko vysvětlím, že když se pere, tak se nesuší. O víkendu to u nás obvykle vypadalo tak, že jedna dávka prádla se pere (2,5kW) , druhá suší (3,1kW) a třetí žehlí (2kW). Mezi tím někdo vysává (1,6kW), v troubě se dopéká oběd (2,2kW) - polévka se naštěstí vaří na plynu a občas mezi tím někdo zapne konvici na kafe (2kW), kromě toho běží trvale cca 0,5kW drobných zátěží (rekuperace,TV, PC, lednice, mrazák...). Mám střídač 6kW a musím to hodně hlídat abych ho nepřepínal víc než o 50% a to boilery jsou buď přímo na DS nebo jedou jen z přebytků (podle toho, kolik je potřeba vody) a 2kW darling je trvale na DS, ten by to položil v nehlídaném okamžiku zcela spolehlivě. Proto se ohlížím po něčem výkonnějším. Vyhlížím něco kolem 8kW, ale nesmí to naprázdno moc žrát, abych přežil zimu.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2529
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » pon led 20, 2014 11:32 pm

solarni-panely.cz píše:Možná mi nebudete věřit, ale do továrny Studer Innotec pravidelně jezdíme a rozhodně tam neseděli pouze manažeři, v továrně se měniče opravdu vyrábějí.

Jako CNC osazování, slévárna na těla, dopravníky, linky nebo jen kompletace, zapojení proměřování testování?
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1822
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod RobertM » úte led 21, 2014 12:00 am

gupa píše:
solarni-panely.cz píše:Možná mi nebudete věřit, ale do továrny Studer Innotec pravidelně jezdíme a rozhodně tam neseděli pouze manažeři, v továrně se měniče opravdu vyrábějí.

Jako CNC osazování, slévárna na těla, dopravníky, linky nebo jen kompletace, zapojení proměřování testování?


Slévárnu na těla jsem opravdu nezahlédl a křemík tam také netaví to Vás asi zklamu :-), ale výrobní linky pro výrobu desek tam opravdu jsou, stejně jako montážní linky, vývoj, kompletace, testování, servis atd.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod RobertM » úte led 21, 2014 12:11 am

gupa píše:
matej píše:JSOU to 4kVA, ale pro běžné spotřebiče v domácnosti které mají cos fí blízko 1, je to de facto to samé jako 4kW.

jde dnes koupit z Číny odkud pochází i Victron

???
Studer se vyrábí ve Svýcarsku a Victron v Holandsku .. obě země jsou dost daleko od Číny a kvalita je taky docela jinde.


Ano, tomu jsem také věřil, než jsem si koupil Victrony, vybalil je a zezadu je dosud i na krabici made i china. To samé studer, zkuste to zadat do alibaby. Sice je původ Švýcarsko, ale fabrika je v Číně.


Fabrika je opravdu ve Švýcarsku .. viz. fotky na stránkách výrobce :-) Kdo čte ví!
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod RobertM » úte led 21, 2014 12:16 am

gupa píše:
goodbie píše:xantrex je od schneideru němec a vyroben také v číně :( není se co divit za dneší honbou za mamonem.


Není se čemu divit, z toho Švýcarska dávno zdrhnul i Baťa, výroba a obchod se už dávno řídí jinak.


.. A z česka už asi taky zdrhla Škodovka a vozí to sem z Číny .. v MB je jen potěmkinova vesnice :--)
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod RobertM » úte led 21, 2014 12:22 am

kybos píše:
matej píše:Proto se ohlížím po něčem výkonnějším. Vyhlížím něco kolem 8kW, ale nesmí to naprázdno moc žrát, abych přežil zimu.


8kW měniče od Studeru se běžně instalují jak v ČR tak i na Slovensku, buď ve variantě 1 x XTH 8000-48, zde je ale u jednofázové varianty omezení spočívající ve využití jen jedné fáze na vstupu (např. 1 x 25A), častější je použití dvoufázové varianty 2 x XTM 40000-48, což má výhodu, že pro špičky i trvalý příkon do budovy je možno použít na vstupu dvě fáze (např. 2 x 25A). U XTM 4000-48 je možné využít vstupní proud až do 50AAc. Pokud to nestačí je tu vyšší řada XTH.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod RobertM » úte led 21, 2014 12:28 am

solarni-panely.cz píše:
gupa píše:
matej píše:Studer se vyrábí ve Svýcarsku a Victron v Holandsku .. obě země jsou dost daleko od Číny a kvalita je taky docela jinde.

Ano, tomu jsem také věřil, než jsem si koupil Victrony, vybalil je a zezadu je dosud i na krabici made i china. To samé studer, zkuste to zadat do alibaby. Sice je původ Švýcarsko, ale fabrika je v Číně.

Fabrika je opravdu ve Švýcarsku .. viz. fotky na stránkách výrobce :-) Kdo čte ví!

Viz. pár fotek z továrny ve švýcarském Sionu z katalogu Studer: http://studer-innotec.com/upload/temp/C ... 8En%29.pdf
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod kybos » úte led 21, 2014 12:30 pm

solarni-panely.cz píše:8kW měniče od Studeru se běžně instalují jak v ČR tak i na Slovensku, buď ve variantě 1 x XTH 8000-48, zde je ale u jednofázové varianty omezení spočívající ve využití jen jedné fáze na vstupu (např. 1 x 25A), častější je použití dvoufázové varianty 2 x XTM 40000-48, což má výhodu, že pro špičky i trvalý příkon do budovy je možno použít na vstupu dvě fáze (např. 2 x 25A). U XTM 4000-48 je možné využít vstupní proud až do 50AAc. Pokud to nestačí je tu vyšší řada XTH.


Jenže cenovky na tyto střídače jsou jen pro ty, kteří nevědej, kam vyprázdnit krabice od vína.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2529
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod mopadzi » úte led 21, 2014 11:14 pm

ale ne.. životnost je daleko vyšší než se zdá. Není jedno zda si koupím za půlku čínana, který mi za 3 roky odejde.. nebo Studera...nafurt. a o tom to je.
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
?
mopadzi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 874
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod RobertM » stř led 22, 2014 2:09 am

Nejde samozřejmě jen o životnost, kvalitu, ale i o stabilitu společnosti a jakýsi předpoklad, že firma tam bude i za dalších 5,10 a více let a že bude schopna dodat např. náhradní díly a řešit tak i pozáruční servis a další vývoj. To že byla firma Studer-Innotec založena už v roce 1987 a stále dělá to samé myslím o něčem svědčí. Jistě to není jediný výrobce, který umí kvalitní měniče, ale rozhodně je s kvalitou velmi vysoko, ne-li na špičce o čemž svědčí i to, že jako jediný stále nepřesunul výrobu do Asie a jejich továrna je od ČR zhruba tisíc kilometrů ve švýcarském Sionu, takže není absolutně žádný problem s náhradními díly, záručním, či pozáručním servisem, který je navíc přímo v ČR. Nevýhodou je samozřejmě cena, jak už to u špičkových zařízení bývá. Čínské měniče jsou samozřejmě také super a to především cenou, používají se úspěšně hlavně na chatách a menších RD. Podpora a vývoj a hlavně přístup jsou, ale u "číňanů" zatím dosti pozadu, takže nasadit je v náročnějších třífázových RD nebo firmách, je dle mého názoru zatím přinejmenším odvážné. Kdo neviděl rozdíl mezi továrnou na měniče v Číně a v Evropě na vlastní oči, tak asi neuvěří. Pracovní podmínky, přístrojové vybavení a samotný přístup číňanů je opravdu velmi rozdílný. I když kdo ví, možná Češi za pár let vymění i své Škodovky, VW, Audi, BMW a jiná evropská auta za čínská, protože budou o mnoho levnější :-) nebo že by ne?
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » stř led 22, 2014 2:29 am

Nic není navěky. jak jsem psal, pořídil jsem si měnič před cca 10ti lety pro řízení motora, vycházel na 35tKč, dnes je za 10tKč, ale když bych chtěl zpravit verzi před 10ti lety koupenou, tak oprava by vyšla 30-40t toliko Controltechnique či CT Brno. A to je kvalita jak Studer. Co vyráběl Studer v tom roce 1987 a kolik stojí oprava jejich starých verzí výrobků?
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1822
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod RobertM » stř led 22, 2014 2:35 am

Dobrá otázka. Náhradní díly pro Studer seženeš pro produkty vyráběné od roku 1994. Není to sice 1987 ale i tak je to myslím dost. Důvod proč tomu tak je je jednoduchý, pokud náhradní díl zrovna nemají, tak si ho vyrobí :-) V tom spočívá výhoda vlastní továrny v Evropě.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » stř led 22, 2014 8:45 am

Dobrá otázka, ale vlastně žádná odpověď.
Ještě jednou opisuji:

Kolik stojí oprava jejich starých verzí výrobků?

Dejme tomu že se zakouří z hlavní desky nebo tranzistorů nebo to je na výměnu kondenzátorů. Nehledám nějaký výčet produktů z toho času, ale dejme tomu něco ve vyšší cenové třídě.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1822
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod brumlaj » stř led 22, 2014 11:12 pm

kybos píše:
matej píše: 2kW darling
na co proboha? Měli jsme 1kW Nautilu a jediny problem, ktery nastal byl vysoky tlak :-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod kybos » čtv led 23, 2014 7:15 am

Používám tento pětistupňový typ http://www.sigmapumpy.com/downloadFile.php?file=_public/upload/prospectus/cz/prospekt_32CVI_CZ.PDF protože chci v létě napustit bazének cca 3m3 do půl hodiny. Nic efektivnějšího a při tom dostatečně výkonného jsem v roce 2000, kdy jsem ho kupoval, nenašel. Požadavek byl 4 bary a 8 m3/hod. Až doslouží, budu se ohlížet po něčem, co nemá třífázový motor s velkým záběrovým proudem, aby mi to lépe pasovalo pro napájení z jednofázového střídače.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2529
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod FRSO » ned led 26, 2014 2:08 pm

Zdravím, ještě mám vyjádření ohledně toho přisávání ze sitě od jednoho prodejce Victron měničů:
požadovanou funkci „přisát“ potřebný výkon ze sítě v případě potřeby mají všechny měniče/nabíječky typové řady Multiplus a Quattro. Je to volitelná funkce PowerAssist. Pokud je překročen výstupní výkon měniče nad určitou definovanou hodnotu, připojí se měnič k síti. Po připojení má snahu o maximální využití sítě-maximum energie bere ze sítě pro napájení spotřebičů. Pokud se ale zároveň měnič proudově na vstupu omezí, potom je schopen část energie brát ze sítě a paralelně i z baterie. Například u zmíněného měniče MultPlus 24V, 2000 VA s trvalým výstupním výkonem 1600 W (při 25 °C) si nastavíte v programu VE.configure (viz příloha) v záložce Virtual switch, aby se síť připojovala při překročení výstupního výkonu nad třeba 1500 W. Jakmile je této hranice dosaženo, měnič se připojí na síť. Ze sítě je schopen brát až 16 A = 3680 W. Pokud ho na vstupu proudově neomezíme, bere a napájí odběr pouze ze sítě až do těchto 3680 W (další energii je schopen brát z baterie). Pokud ho proudově na vstupu omezíme, třeba na 5 A, potom bere ze sítě 5 A (cca 1150 W) a další případnou potřebnou energii bere z baterie. Proudové omezení na vstupu se provede opět programem VE.configure nebo externím vzdáleným ovládacím panelem. K odpojení sítě dochází při poklesu výstupního výkonu pod definovanou úroveň.

Z výroby jsou všechny MultiPlusy a Quattra nastaveny jako UPSky. Pokud mají vstupní zdroj energie (síť, generátor), připojí se bez ohledu na výstupní výkon nebo množství energie v baterii. Připojování vstupu na základě výstupního výkonu (nebo množství energie v baterii) se musí softwarově nastavit.

Současně je nutno zmínit jednu důležitou skutečnost. MultiPlusy a Quattra nemají výstup v každém okamžiku synronizován ze sítí. Síť sice mohou mít k dispozici, ale pokud jí nevyužívají (jsou tak nastaveny), nejsou s ní synchronizovány. V praxi to znamená časovou prodlevu mezi zaregistrováním překročení výstupního výkonu měniče (často se jedná o přetížení) a připojením sítě. Pokud je míra přetížení cca 1,5 násobek trvalého výstupního výkonu měniče (u 2000 VA modelu to představuje cca 2400 W), tak je měnič schopen tuto časovou prodlevu ustát a plynule přejít z napájení z baterie na síť. Pokud je přetížení ještě větší, hrozí vypnutí měniče v důsledku přetížení s přerušením napájení spotřebičů, následuje synchronizace, připojení sítě a obnova dodávky energie a napájení spotřebičů. Tento výpadek může trvat několik vteřin. Jak sám píšete v zaslaném e-mailu o testování měničů Victron. Tyto měniče zvládají velké přetížení v délce trvání asi 5 vteřin. Vlastní synchronizace však tvá zpravidla 8 a více sekund. Franta
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 26.9.2022 už 2453kWH
?
FRSO
 
Příspěvky: 1847
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'