Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát zář 30, 2022 2:03 pm


studer XTM 4000-48-01

Měniče Studer
PředchozíDalší

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » pon led 20, 2014 9:09 pm

Další grafy tentokrát denní, z 30kWp systému, na prvním je vidět i dodávka do sítě (Grid-feeding allowed)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » pon led 20, 2014 9:36 pm

matej píše:
matej píše:
gupa píše:Nevím proč jako prodejce píšete o kW, když jdeo kVA.


Není pravda.


EDIT: Graf tohoto systému o vánočním týdnu

No tak ať si to Studer opraví. Když umí trvale dávat 3,5Kw, tak je to u mne 3,5 kW měnič či jinak, 4kVA.
Dále dotaz k obrázku níže, vidím L1, kde je L2 a L3, vidím u něj odkaz na třífázový systém, tak jen mne napadlo, kde je těch hodnot spotřeb a grafů více.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1822
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » pon led 20, 2014 9:42 pm

Není co opravovat, vysvětlil jsem přece že 3,5kW umí dodávat "pouze" do všech běžných zátěží v domácnosti, neumí ale dodávat 3,5kW do 3,5kW motoru protože ten 3,5kW motor žere 5kVA a to ten měnič dlouhodobě nedá.
Všechny ty grafy jsou "System Power" tj. za celý systém, tj. součet všech měničů / fází.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod PavelR » pon led 20, 2014 9:56 pm

matej: umel by kdyby mel motor ucinnik 1 nebo se pletu? mysleno hypoteticky
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » pon led 20, 2014 9:59 pm

Přesně tak. Jde o to že snadněji na štítku zařízení (motoru) vyčteme příkon v kVA, než účinník. Proto je výkon měniče jednoduše v kVA, nikoli v kW s rozsahlymi litaniemi ohledne ucinniku .. to by pak musela byt tabulka nebo graf ze pro ucinnik 1 je vykon 3,5kW, pro ucinnik 0,9 vykon 3,4kW .. atd. nesmysl.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » pon led 20, 2014 10:00 pm

No tak ten graf mi nic neřekne o výrobě FVE, ACin v kW a AC out v kW. Já moc takovým vlnkám nerozumím, pěkně se nato dívá, ale opravdu mi to nic neřekne. Dále 3kW motor s kotvou nakrátko podřebuje měniče 3, nebo 230V frekvenční měnič, který svou logikou dokáže takové VA výkyvy eliminovat. To mám zkušenost zase z léta, když jsem testoval na Victronech nový stroj, který z 230V přes měnič vyráběl bez problémů a jel a byl hodně pod udávanou štítkovou hodnotou odběru právě kvůli fr. měniči.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1822
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod PavelR » pon led 20, 2014 10:04 pm

no tak to je v tom pripade strasne jednoduchy. pro odporove zateze tedy ucinnik 1 lze pouzit plny vykon pokud se pouzivaji kapacitni nebo indukcni zateze je treba pocitat s ucinnikem a nebo kompenzovat coz asi doma nikdo neresi kdyz elmery meri pouze cinny vykon.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » pon led 20, 2014 10:05 pm

Jak nic neřekne? Ty grafy měli ilustrovat že spotřeba domácnosti je po 99% času menší než výkon měniče (měničů). To snad z grafů je zřejmé moc dobře.
3kW motor byl hypotetický příklad, sloužící k ilustraci rozdílu kW a kVA.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » pon led 20, 2014 10:05 pm

PavelR - správně. S jedním dodatkem, že například spínané zdroje, televize, PC a podobné spotřebiče bez aktivní korekce účiníku (PFC) které odebírají neharmonický proud a některé měřáky při měření účinníku berou v úvahu i zkreslení odebíraného proudu (což je správně) tak tam měniče Studer nemají problém dodat i ten celý výkon tj. 3,5kW. Jde o to že tam ten proud vlastně není větší co do efektivní hodnoty, ale má jenom jiný průběh (nesinusový) který ale tomuto měniči tolik nevadí.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » pon led 20, 2014 10:12 pm

Jinak 25t€ je opravdu hodně za ten komplet. Možná by ty čísla byla čitelnější než graf. Např spotřeba z DS a dodávka do out v průměru za měsíc prosinec, leden atp. Dále první dojmy dané domácnosti do investice, jestli jim to vůbec a kolik během zimy přesně šetří. Takové údaje by mne jako prezentace a reklama oslovily více. Zatím čtu takové věty kupte si jeden měnič, bude stačit, stejnak jste jen průměrná rodina, více nepotřebujete. Sakra jak může někdo vědět jak je kdo průměrny a co proněj zanamená údaj v kVA v době indukčních vařičů, počítačových zdrojů a nabíječek do mobilů, TV, lednic mražáků a úsporek. Vždyď barák jede uz jen na indukční spotřebiče v podstatě a já musím počítat tedy v kVA. Nevím jak kdo jiný, ale bude tomu tak podle mého úsudku převážně všude podobně.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1822
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » pon led 20, 2014 10:14 pm

gupa asi si vůbec nerozumíme .. končím.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod PavelR » pon led 20, 2014 10:18 pm

matej : ono se to s temi vykony nejak dramatizuje. pokud slunce nasviti tak ja se svym 2500W menicem 99% pokryju spotrebu. Sem tam pri spicce prepne automatika na DS a nad nicim nebadam. Casem poridim tak 5kw menic a bude to 99,9% :-)

gupa: pokud resis lednicky spinany zdroje a usporky tak to jsou tak maly vykony ze neni treba se trapit ucinikem. Pokud chces menic kterej ti utahne vsechno na jednou kdyz se to nahodou trikrat do roka sejde tak te to prijde sakra draho. Radsi parkrat prepnu na DS nez abych dimenzoval menic na soucet prikonu vsech spotrebicu co doma mam.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » pon led 20, 2014 10:23 pm

matej píše:Jak nic neřekne? Ty grafy měli ilustrovat že spotřeba domácnosti je po 99% času menší než výkon měniče (měničů). To snad z grafů je zřejmé moc dobře.
3kW motor byl hypotetický příklad, sloužící k ilustraci rozdílu kW a kVA.


Já tu stále píšu, že měnič jeden nestačí, nevím jak je daný objekt obydlen, kolik má členů, jak a co na ty měniče jede. Podle mého názoru je to akorát. čtu že 10,6kW, ne 12kW resp. 12kVA.

Jen tu čtu, že prý jeden Studer stačí, že špička je nízko. Umne je špička nízko akorát přes noc, ráno se začne prát, sušit, vařit a ohřívat a už vidím, jak by se to muselo úplně jinak v návrhu celé pojmout podle rozpočtu který na takové laborování je. Jeden 4kVA měnič je málo. Vzorem jetu 3f instalace, a to jsou měniče tři. Proč asi?
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1822
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod PavelR » pon led 20, 2014 10:27 pm

Tak podkud mas takovou stalou spotrebu tak nezbyva nez rict za penize v praze dum.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » pon led 20, 2014 10:33 pm

Vzorem jetu 3f instalace, a to jsou měniče tři. Proč asi?

Proč? Protože se nejedná o běžné domácnosti ale o větší usedlosti s několika budovami a 5+ obyvateli, bazénem, dvěma kuchyněmi, tepelným čerpadlem atd.
Prostě jde o tohle - Vy stále píšete něco, já dodávám konkrétní data z konkrétních instalací která říkají opak a to Vy ignorujete a pořád říkáte že to nestačí. STAČÍ!
Z kolika dalších systémů mám dodat data abyste uvěřil?!
Když se pere, (pračka odebírá plný výkon asi 20 minut než nahřeje vodu) tak se nesuší, vaření to samé - max. 1,5kW než se nahřeje a pak průměr cca 500W, ohřívání - mikrovlnka řekněme 1500W kolik? Dvě minuty? Rychlovarka 2000W kolik? minutu?
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » pon led 20, 2014 10:43 pm

PavelR píše:gupa: pokud resis lednicky spinany zdroje a usporky tak to jsou tak maly vykony ze neni treba se trapit ucinikem. Pokud chces menic kterej ti utahne vsechno na jednou kdyz se to nahodou trikrat do roka sejde tak te to prijde sakra draho. Radsi parkrat prepnu na DS nez abych dimenzoval menic na soucet prikonu vsech spotrebicu co doma mam.

No ale mne to to přepíná, ale když výrobce napíše, že vyrábí 4kVA měnič a prodejce se mne snaží odborně vysvětlit, že to jsou v podstatě 4kW, tak mi to zkrátka nesedí.

V podstatě je mi to jedno, Studer není špatný měnič, jde dnes koupit z Číny odkud pochází i Victron, kvalita je vyšší, spolehlivost podle všeho vyhovující, jen mi šlo oto, jesti se mám cítit jako blb, že jsem si před půl rokem místo Victrona nekoupil v odpovídající síle toho času o hodně dražšího Studera. No a cítím se v tomto vláknu tak. Takže se cítím oškubán a omlouvám se za výlevy v tomto vláknu, protože předražený měniče Victron a Studer v podstatě o jakousi přidanou obchodní hodnotu jsou.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1822
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » pon led 20, 2014 10:50 pm

JSOU to 4kVA, ale pro běžné spotřebiče v domácnosti které mají cos fí blízko 1, je to de facto to samé jako 4kW.

jde dnes koupit z Číny odkud pochází i Victron

???
Studer se vyrábí ve Svýcarsku a Victron v Holandsku .. obě země jsou dost daleko od Číny a kvalita je taky docela jinde.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » pon led 20, 2014 10:56 pm

matej píše:
Vzorem jetu 3f instalace, a to jsou měniče tři. Proč asi?

Proč? Protože se nejedná o běžné domácnosti ale o větší usedlosti s několika budovami a 5+ obyvateli, bazénem, dvěma kuchyněmi, tepelným čerpadlem atd.


Tak to mi zní normálně, to je standard, Váš budoucí zákazník a typ člověka, kterému prodáte měniče, protože jiný si ty měniče málokdy může dovolit. Takže mne počítejte také za takového adekvátního kulaka s velkou usedlostí a zajímají mne ty data, kolik přeteklo od instalace ze sítě do měničů a z měničů ven dodnes a za jakou dobu a za jaký měsíc. Nic jako grafy, jen čísla. Vše dobré, nejsem hádavý typ.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1822
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod gupa » pon led 20, 2014 10:58 pm

matej píše:JSOU to 4kVA, ale pro běžné spotřebiče v domácnosti které mají cos fí blízko 1, je to de facto to samé jako 4kW.

jde dnes koupit z Číny odkud pochází i Victron

???
Studer se vyrábí ve Svýcarsku a Victron v Holandsku .. obě země jsou dost daleko od Číny a kvalita je taky docela jinde.


Ano, tomu jsem také věřil, než jsem si koupil Victrony, vybalil je a zezadu je dosud i na krabici made i china. To samé studer, zkuste to zadat do alibaby. Sice je původ Švýcarsko, ale fabrika je v Číně.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1822
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: studer XTM 4000-48-01

Příspěvekod matej » pon led 20, 2014 11:10 pm

Alibaba snad je čínský server? Nebo snad jenom pro čínské výrobce?
Myslíte např. tohle?

Kód: Vybrat vše
 Unverified Supplier - PULSOLAR SL [ Spain ]

Kód: Vybrat vše
Place of Origin: Switzerland
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Trendiction [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'