Stránka 14 z 15

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: pát črc 09, 2021 8:34 am
od marsal64
Hlásím se do klubu 66 System warning. Začalo mi to dělat od včerejška, kdy jsem:
- provedl update firmware na 6.76, včetně XCOM-LAN a XCOM-232
- přidal jeden XTM (tj. trochu se prodloužila CAN sběrna)
- udělal kompletní reset (přejmenování adresáře 02 na 03) a ručně znovunastavení.

Při znovunastavení jsem VT neměnil, kromě základních věcí jako float napěti a omezení nabíjecího proudu pomocí BSP (máte také BSP nebo je to na BSP nezávislé?)

Skutečně to vypadá, že hlášení chodí "za světla", alespoň přes noc hlášení nebyla.

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: pát črc 09, 2021 9:23 am
od DanoP
Hmm porusil si zasadu c.1. - neupdatovat nic co funguje pokial nato nie je padny dovod. Downgrade na povodnu versiu si neskusal? V poslednom update sa menila default hodnota pre parametre {1589} and {1598} na No, predtym bola Yes. Nemoze to mat nejaky suvis?
Inak pre VT sa menilo "Improvement of PV fast undervoltage security management." co si mam pod tym predstavit neviem.

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: pon črc 12, 2021 7:46 pm
od marsal64
No, taky nevím.
Ale při rozšiřování o další XTM se mi následně stalo, že z 115200Bd jsem musel jít na 38400Bd, abych ze Studerů vyčítal data spolehlivě. Takže uvažuji o překabelování na "správně nekroucený Studer CAN plochý kabel". Nemátě někdo tip, co to vlastně je za kabel a kde ho koupit?
Díky.

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: pon črc 12, 2021 7:48 pm
od mopadzi
Matěj tu psal, že normální plochý "telefonní"

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: pon črc 12, 2021 8:06 pm
od Kobra23
marsal64 píše:No, taky nevím.
Ale při rozšiřování o další XTM se mi následně stalo, že z 115200Bd jsem musel jít na 38400Bd, abych ze Studerů vyčítal data spolehlivě. Takže uvažuji o překabelování na "správně nekroucený Studer CAN plochý kabel". Nemátě někdo tip, co to vlastně je za kabel a kde ho koupit?
Díky.

Nekroucený je i VEZFI 8x0,5. Otázkou je, zda se dá nakrimpovat do RJ45. Někde bych měl kus mít, tak vyzkouším.

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: pon črc 12, 2021 8:14 pm
od mopadzi
https://www.gme.cz/telefonni-kabel-mpfk ... ck-8xawg28

tady je metráž. na Licnu jsou jiné RJ45 konektory!

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: pon črc 12, 2021 8:44 pm
od marsal64
Díky, pánové :-).

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: úte črc 13, 2021 7:25 am
od marsal64
marsal64 píše:Hlásím se do klubu 66 System warning.

Po nastavení 10001 na "8" (=48V, z původního Automatic) se včera večer a dnes ráno počet "66 System warning" velmi výrazně zmenšil. To by podporovalo verzi "FW bug". Nevím ale zatím, jestli je to tím přenastavením nebo tomu pomohla (také?) nezatažená obloha...
Uvažuji ještě o každodenním rituálu - postavit se před Studery a pronést "abraka dabra", nebo něco podobného. Třeba pak vymizí hlášení typu 66 úplně.

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: úte črc 13, 2021 1:39 pm
od rottenkiwi
Aky je rozdiel v paneloch, nastaveniach pre VT1 a VT2 ?
Lebo ten warning sa castejsie vyskytuje u VT1.
Terminatory su OK ? T alebo O
DIP switche ? - 6 az 8 - Can speed / 10 kbps - 1 Mbps /
Jumpre ?
AKo je nastaveny cyklicky write ?

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: úte črc 13, 2021 1:57 pm
od marsal64
rottenkiwi píše:Aky je rozdiel v paneloch, nastaveniach pre VT1 a VT2 ?
Lebo ten warning sa castejsie vyskytuje u VT1.

Žádný (synchronizace VT master). Ale oba VT mají jistě rozdílné kalibrace, takže VT2 může najet "rázněji". Jsem zvědav, co se potvrdí v následujících dnech.

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: úte črc 13, 2021 2:46 pm
od ferrys
me to zaclo opravdu az od update… predtim nic… :)

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: úte črc 13, 2021 7:48 pm
od marsal64
ferrys píše:me to zaclo opravdu az od update… predtim nic… :)

Jasně, to jen potvrzuje, že je to FW bug. Po nastavení toho 10001, viz výše, dnes večer znovu "jen" jeden 66 warning na jedno VT, tak to do nového update nějak přežiju, aspoň vím, kdy se VT uspávají a kdy probouzejí ;-). Btw, do VT2 jdou panely orientované na západ, tak to sedí. V zimě to bude ale asi s četností hlášení horši :-/. Ale do zimy přece Studer, světová špička, patch udělá, ne?

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2021 7:18 am
od bol-St
Mě to hlásí 66 u RCC a to nonstop ve dne i v noci.

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2021 8:44 am
od marsal64
bol-St píše:Mě to hlásí 66 u RCC a to nonstop ve dne i v noci.

Hloupé :-(.
"Mých" 66 z VT podle zkušeností dnešního podmračeného a deštivého rána parametrem 10001 odstranit nejde :-/.
Ne10001.jpg

Ale informace, kdy se VT probouzejí/usínají je vlastně zajímavá, ne :geek: ?
Napadá mne jedině zkusit překabelovat (větší citlivost nového FW na chyby CAN??) a nebo počkat na nové FW.
Mám mimochodem vše origo Studer, nemám Fangpsuny.

A ještě mimochodem - včera byl u nás hoodně bouřkový večer a "Input voltage AC-In too low" přišlo tak 20x.

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2021 8:53 am
od ferrys
ja mam jednu el. studer a druhou fang... chodi to u obou... 10001 je upúln ejedno jak je nastaveno...

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2021 9:24 am
od marsal64
ferrys píše:ja mam jednu el. studer a druhou fang... chodi to u obou... 10001 je upúln ejedno jak je nastaveno...

Jaký typ kabelů jsi použil pro CAN sběrnici?
Já mám kombinaci originálních plochých a UTP.

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2021 9:48 am
od rottenkiwi
U CAN by sa mali pouzivat nie klasicke CAT5 100 Ohmove ale 120 ohmove.
Zasada je nemiesat kably.
A tiez ak je velke rusenie, pouzit krutene, ale zase nemiesat s inymi.

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2021 1:39 pm
od milhaus
Odpověď z podpory Studer na dotaz co znamená chyba číslo 66 - překlad :

Milý,
Toto je interní chyba zařízení.
Zkuste s tím upgradovat software.
s pozdravem.

:dontknow:

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2021 1:48 pm
od kodl69
Impedance vedení: trochu bych se pokusil to uvést na pravou míru - na jakým kmitočtu jede ta can sbětnice? 1MHz? tj pro "pěknej obdélník" potřebuju přenést cca 10MHz. Jak asi daleko máte komponenty od sebe, tj délku vedení CAN? je to víc než 3m? to je totiž zrovna déka vlny na 10MHz. Tj při závažném nepřizpůsobení konců vedení vzniknou nějaký chyby tvaru obdélníků. Závažný nepřizpůsobení je až při PSV víc než 1:3, tj prakticky bez zakončovacích odporů... Rozdíl impedance vedení 120 nebo 100 ohm, to je tak zanedbatelný na délkách vedení řádu metrů, že bych se to snad ani nepokoušel řešit. Teoreticky je CAN odolnej i proti rušení díky symetrii signálu, ale přenos signálu po krouceným páru jistě ničemu neuškodí, spíš naopak. Je jenom potřeba zapojit ty správný piny do toho páru, tj netuším, který dva dráty má studer jako datový... že by mela být celá trasa z jednoho typu kabelu, s tím souhlasím, ale zase, problémy bych očekával až při délkách vedení v desítkách metrů. A dodržení vzdálenosti sdělovacích vedení od silovejch je mnohem důležitější, než výše uvedené.

Re: studer XTM 4000-48-01

PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2021 7:52 pm
od marsal64
kodl69 píše:A dodržení vzdálenosti sdělovacích vedení od silovejch je mnohem důležitější, než výše uvedené.

Hmmm, 230V s 50 Hz rozumím, pod "silovým vedením" myslíš ale i dráty k baterkám?