Stránka 1 z 1

Max výkon panelů

PříspěvekNapsal: stř čer 15, 2022 1:49 pm
od zamos
Ahojte, chtěl bych pořídit Aexpert mk iii 5000W.
Jeden string 8*460wp = 3680wp, VoC vychází 8*41,2V = 330V.
Dotaz: můžu zapojit později paraleně druhý string a mít tak 7360wp. S tím, že mám střechu 60° na západ 45` sklon, tj 80% maximálního možného zisku, to by dávalo 80% * 7360wp = 5888Wp. Jde o to jestli tam tato hodnota vůbec někdy bude.
Takže bych se neměl obávat, že bych moc přehulil Aexperta.
Je moje úvaha správná?
Díky za rady.

Re: Max výkon panelů

PříspěvekNapsal: stř čer 15, 2022 4:13 pm
od Pawel
To záleží co je napsáno v tech. datech měniče. Zajímá vás max. výkon (asi 5000W) na strigu a max. proud.

Re: Max výkon panelů

PříspěvekNapsal: pát čer 17, 2022 9:56 pm
od zamos
Pawel píše:To záleží co je napsáno v tech. datech měniče. Zajímá vás max. výkon (asi 5000W) na strigu a max. proud.

Jde o to, jestli s panely o výkonu např. 5500W. orientací 60dg na západ tam tato hodnota někdy bude? Max vstup měniče je 5000W.

Re: Max výkon panelů

PříspěvekNapsal: sob čer 18, 2022 6:11 am
od Soban
Samozřejmě dá se připojit více, ale zase se to nesmí přehánět protože nevíš jaká je tam skutečně rezerva (dimenzované součástky).

Ale 500Wp bych asi neřešil.

Re: Max výkon panelů

PříspěvekNapsal: sob čer 18, 2022 8:12 am
od bokser01
Copak MPPT si to ořeže ale může nastat situace která se i mě stala, že budou takové ty malé mráčky - bude temno a pak prudce vyleze slunce během vteřiny. To mi pak MPPT hlásilo přetížení solární nabíječky.

Re: Max výkon panelů

PříspěvekNapsal: sob čer 18, 2022 8:40 am
od Matess
co jsem viděl poruchy axpertu tak skoro všechny byly spojené se solárním nabíječem. Rozhodně bych solární vstup spíše dimenzoval na 80% max psaného výkonu než přetěžoval...

Re: Max výkon panelů

PříspěvekNapsal: sob čer 18, 2022 9:26 am
od rva
Jak Axpert reaguje na přepanelování záleží od typu. Na "Axperty" co mám v popisu, mám navěšeno více panelů. Manuál udává max. 5000Wp, na jednom mám přes 13000Wp. A umístěny jsou tak, že zajisté umožňují dodávat více, než kolik regulátor zvládne zpracovat. Vypadá to tak, že regulátor si odebírá jen takový proud, který je schopen zpracovat.
V menu je možnost nastavení max. dobíjecího proudu až do 80A. Protože vím, že takovým proudem dobíjet nepotřebuji a nechci, mám toto nastaveno aktuálně na 50A. I tak je energie více, než jsem schopen využít.

Re: Max výkon panelů

PříspěvekNapsal: sob čer 18, 2022 10:49 am
od Soban
Podle mě napětí si můžeš spočítat aby jsi ho nepřekročil, a max proud panelů je dán panelem.

V tom mppt se tranzistory otvírají a pouští proud a když by se překročil max proud tak ho zavřou to by mělo být OK.

Ovšem problém bude jak rychle na tu změnu stačí zareagovat a než zareagují tak prostě ten proud z panelů nesmí překročit špičkový proud toho polovodiče.

Takže by jsi to musel rozebrat a zjistit jaký špičkový proud snese ten tranzistor v tom mppt a pak taky zjistit jak rychle elektronika umí reagovat aby jsi nepřekročil jak špičkový výkon tak špičkový proud co ten polovodič snese.

Re: Max výkon panelů

PříspěvekNapsal: sob čer 18, 2022 10:57 am
od bokser01
Soban píše:Podle mě napětí si můžeš spočítat aby jsi ho nepřekročil, a max proud panelů je dán panelem.

V tom mppt se tranzistory otvírají a pouští proud a když by se překročil max proud tak ho zavřou to by mělo být OK.

Ovšem problém bude jak rychle na tu změnu stačí zareagovat a než zareagují tak prostě ten proud z panelů nesmí překročit špičkový proud toho polovodiče.

Takže by jsi to musel rozebrat a zjistit jaký špičkový proud snese ten tranzistor v tom mppt a pak taky zjistit jak rychle elektronika umí reagovat aby jsi nepřekročil jak špičkový výkon tak špičkový proud co ten polovodič snese.



Ten můj green cell tam má tranzistory 150V 105A a s MPPT pusti max 60A takže nějaká rezerva tam je. Reagovat umí ale poměrně pomalu většinou mu trvá 2-4s než to zreguluje při prudkém osvitu nebo vypnutí zátěže.

Re: Max výkon panelů

PříspěvekNapsal: sob čer 18, 2022 12:26 pm
od Soban
bokser01 píše:Ten můj green cell tam má tranzistory 150V 105A a s MPPT pusti max 60A takže nějaká rezerva tam je. Reagovat umí ale poměrně pomalu většinou mu trvá 2-4s než to zreguluje při prudkém osvitu nebo vypnutí zátěže.


Tady si nerozumíme, ono je něco jiného hledat pracovní bod panelů a nebo otvírat a zavírat tranzistor v řádu milisekund.

Když napíšeš typ toho tranzistoru dá se to dohledat ale v normálních údajích to většinou u toho měniče nezjistíš.

Buď tam bude uveden údaj jako nabíjecí proud do baterky a nebo maximální proud z panelů, ale to nic nevypovídá zda ten tranzistor vydrží 500A 0.1s nebo 0.025s

Například u mého mppt od victronu 250/60 je uveden že max proud do baterky je max 60A co při 24V baterce je max 1720W prostě víc z toho nedostanu - mám tam připojeno 2kWp ovšem na vstup aby se regulátor nezničil je max napětí 245V a maximálně 35A čili teoreticky tam jde připojit 245*35=8575Wp ovšem teoreticky, protože musíš počítat že v zimě panely dávají větší napětí takže za provozu bude menší a musíš respektovat vstupní proud max 35A čili panely do zkratu nesmí dát víc jak 35A.

Taky regulátor na výstupu nedá více jak 60A při napětí baterky....

Re: Max výkon panelů

PříspěvekNapsal: sob čer 25, 2022 5:19 pm
od bokser01
Chápu co myslíš no. Ono je hlavně problém i když udržíš napětí reglu na prázdno třeba 150V, tak mužeš sice naházet na MPPT klidně 2X tolik výkonu co je schopný poskytnout v tom problém není. Stejně si to ořeže jak potřebuje, ale problém nastává při prudkém osvitu z poza mraku atd... To jsem měl i několikrát err solární nabíječka je přetížená. Po chvilce opět začala pracovat. Ale ten MPPT u green cell byl dost pomalý na můj vkus... Když umí MPPT rychle reagovat tak si to pěkně zreguluje. Určitě bych ale doporučil moc neblbnout s předimenzováním vstupu MPPT. Víc jak 1,5 násobek pouštěného výkonu bych na to necpal... Přece nikdo nechce aby mu MPPT valil od března do září furt na 100% to by neprospělo životnosti.

Re: Max výkon panelů

PříspěvekNapsal: sob čer 25, 2022 7:40 pm
od Fliacik
Prejavuje sa pretazenie MPPT regulatora aj niak v grafe?
Mne sa totiz stava 2-3x do dna ze mi padne napatie stringu z cca 160V az na 70V no prud ostava konstantny.
Neviem ci je to normalna vlastnost alebo sa jedna o niaku chybu v MPPT nakolko nesedim pri tom fyzicky ale v grafe to vidim. Ja mam konkretne Epever 5420AN. 4x535wp string.