karel píše:Zdravím. Narazil jsem na toto vlákno při přemýšlení jak řešit ohřev teplé vody na koupání mimo topnou sezonu pro případ, že nebude dost přebytků na ohřev boileru a nebude si mi chtít roztápět velký kotel na vyhřátí vody v boileru.
Nechci nic tlakového. Uvažoval jsem o brutaru, ale ten má moc velký průměr a do koupelny se nevejde. Ale lázeňská kamna mají průměr 380mm a jsou vysoké, to je přesně ono. Našel jsem, že se prodávají beztlaká, jen s přívodem vody na dopuštění.
...
karle a jaky nainstalovany vykon v panelech tedy budes mit?
Kolik litru teple vody denne potrebujes? (koupete se nebo se spise sprchujete?)
Jak velky bojler mas a kde je umisteny (kotelna, koupelna, puda ...)?
Pokud budes mit v panelech kolemj 5 kWp, tak myslim, ze nemusis mit strach, ze bys mimo topnou sezonu nemel v bojleru diky prebytkum ohratou vodu a mne osobne proto pripada zbytecne uvazovat o zaloze pomoci lazenskych kamen za XX tisic. Nikdy nebude voda v bojleru ledova, i v zamracenych dnech se trochu ohreje, takze bych to v pripade nepriznivych dnu (kterych bude od jara do podzimu 3 - 5) resil napriklad kratkou sprchou vlaznou vodu nebo bych si trochu vody ohral na plynu (nebo jinak), kdyz uz stejne s plynem pocitas - bylo by to tak urcite jednodussi a i levnejsi:).
Kdyz slunce sviti, da se ohrev vody resit i nejakou "solarni sprchou", ktera muze byt uplne jednoducha - proste nejaka tmava nadoba na vodu, chtel bych nejakou takovou taky udelat, ale zatim neni moc casu a nevim jak na to. Zalozim nove vlakno.