Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte pro 06, 2022 3:15 pm


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » úte lis 05, 2013 2:06 pm

Bohužel zklamu jak zajíce tak vlka, navržený postup je nepoužitelný. Dotažený do konce by vyústil v systém, jehož výkon v zimním období by odpovídal příkonu domácnosti. V létě by byl stonásobný přebytek výkonu. Nabíječka je ve srovnání s takovým systémem zadarmo.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod vlkazajac » úte lis 05, 2013 2:41 pm

Isteže, ja som ale nehovoril o bezbrehom posilnení batérioveho poľa, ale o zmysluplnom investovaní. Pripomínam, že som to vzťahoval na kapacitu 65 Ah v olove, potom v príklade som odkazoval trojnásobnú investíciu v baterkách, teda 200 Ah. Či je kapacita malá alebo veľká, pripadá mi nezmyselné povedzme v priebehu takého mizerného dňa ako dnes ísť na batérie až do dna a o 20:00 nechať prepnúť na DS alebo čo je horšie, dobíjať z DS.
Môj pohľad je teda "zospodu", uvedomujem si, že ak má niekto v baterkách kapacitu na dva dni, je v pohode a môže to pokojne risknúť a predpokladať, že sa batérie dobijú zajtra či pozajtra.

Každý má nejakú stratégiu, ako používať svoj systém, našťastie je to slobodná voľba ostrovníkov. Použitie nabíjačky je technicky jednoduché, ja ho odmietam, keď je nelogické. Odbočili sme od témy, ja sa ospravedlňujem, ale keď sú podnety, človek má reagovať. Ďakujem za reakcie, ak bude potreba, nech diskusia pokračuje v patričnom vlákne.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod MareC3k » úte lis 05, 2013 4:11 pm

Pouzitie nabijacky je mozno velmi vhode v pripade olova... nechat par dni vybite olovo je prenho ista smrt. V pripade lifeypo by som to az tak tragicky nevidel. Aj ked mat prepnute na DS a zaroven baterie vybite... co ked DS vtedy vypadne? domacnost zhasne?
Preto mam ako zeleznu zalohu ku lifeypo este SLA olovo Fiamm, ktore udrziavam nabite a v takomto pripade ho mozem kedykolvek zapojit do systemu a ani vypadok DS a zaroven vybite primarne lifeypo ma az tak netrapi ;)
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
?
MareC3k
 
Příspěvky: 488
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jarík » úte lis 05, 2013 11:25 pm

Pri čítaní tohoto vlákna mi padli oči na jeho názov " Obvod pro prepínaní (a teraz to príde) "UPS" ( ako že ups - chyba :sm1: ) na ČEZ?
:D :D
Uživatelský avatar
jarík
podporuje fórum
 
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 12:46 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jarík » úte lis 05, 2013 11:38 pm

střídač píše:Snad by bylo dobré alespoň naznačit myšlenkové schéma. Pokud je ale řešení čistě elektronické,je to cesta do pekla.

Osobně, a již jsem to zde psal, uvažuji o zapojení "drama". Jde o dva stykače a jedno bistabilní relé. Při přepnutí sítě se nejdříve odpojí oba stykače přenastaví bistabilní relé a stykače spustí. Toto řešení má jeden neduh, není k tomuto vhodné dostupné bistabilní relé.

Myšlienková schéme je zostať pri stykačoch s mechanickým blokovaním, s týmto riešením som úplne spokojný. Chcem len doladiť to prepínanie aby sa nestávalo že stykače cuknú pri (podľa môjho názoru, nemám to odmerané) ked pravdepodobne nie je niektorá fáza, skôr tá na ktorú sa prína, v nule. Myslím si, možo je to nie správna myšlineka, ale za pokus veľa nedám, že ked dokážem sledovaním jednotlivých sietí prepínať v nule bude to menej náročné pre stykače ako aj pre spotrebyče.
střídač píše: Samozřejmostí je zjištění průchodu napětí nulou, odepnutí, drobné posečkání, přenastavení, sepnutí. To, že je nulové napětí ještě neznamená, že je i proud nulový.

Na toto som nepomyslel, môže to niekto objasniť? Nemám také skúsenosti a vedomosti.
Neviem či som v tomto vlákne nezačal niečo čo sem nepatrí. Ak áno tak sa ospravedlňujem. Ak je to možné prosím Filipa aby to presunul na správne miesto. Veľmi pekne dakujem. ::rolleyes::
Uživatelský avatar
jarík
podporuje fórum
 
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 12:46 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kybos » stř lis 06, 2013 6:49 am

jarík píše:Pri čítaní tohoto vlákna mi padli oči na jeho názov " Obvod pro prepínaní (a teraz to príde) "UPS" ( ako že ups - chyba :sm1: ) na ČEZ?
:D :D

Není to chyba - v tomto tématu se od prvního příspěvku jednalo o připojování UPS k distribuční síti. Jen autoři některých příspěvků motají témata dohromady a je jim zcela lhostejné, co je v titulku. Přimlouval bych se u Admina za roztřídění tohoto vlákna na alespoň dvě části: jedné s příspěvky. které ctí název tématu a druhé, která se týká převážně přepínání napájení domácích sítí mezi střídačem a distribuční sítí.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>55 MWh) + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2554
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mypower.cz » stř lis 06, 2013 9:26 am

kybos píše:
jarík píše:Pri čítaní tohoto vlákna mi padli oči na jeho názov " Obvod pro prepínaní (a teraz to príde) "UPS" ( ako že ups - chyba :sm1: ) na ČEZ?
:D :D

Není to chyba - v tomto tématu se od prvního příspěvku jednalo o připojování UPS k distribuční síti. Jen autoři některých příspěvků motají témata dohromady a je jim zcela lhostejné, co je v titulku. Přimlouval bych se u Admina za roztřídění tohoto vlákna na alespoň dvě části: jedné s příspěvky. které ctí název tématu a druhé, která se týká převážně přepínání napájení domácích sítí mezi střídačem a distribuční sítí.


OFF TOPIC: Admin nad timto problemem dlouho usilovne premysli a netusi jak napriklad sem tam Rogera prinutit si precist titulek, ci uznat kdy je vhodne zalozit nove tema. Forum se tim samozrejme velmi dokonale prasí. Nekdy je to komplikovane to rozhazet pokud se odpovedi prolinaji a ruzne na sebe navazuji, pak ve vysledku nova temata po precteni davaji prach bidny smysl :). Ja bych se za pouklizeni tohoto docela uctyhodne dlouheho tematu take primlouval a pokusim se o to, jestli vyjde cas, nebo pokud mi nekdo pomuze a pomuze to nejak solidne rozhodit od konkretnich prispevku do novych temat, budu velmi vdecen. Bud pridelim prava moderatora, pokud se na to nekdo citi a umi spravovat PHPBB, nebo mi staci na SZ napsat prime odkazy na prispevky od-do a ja to podle takoveho "navodu" rozhodim.

Mozna by v tomto pripade skutecne pomohla na prvnim srazu probirana funkce stromoveho razeni prispevku na foru, kdy OFFtopic vetev stromu by proste sla dal svou cestou a dala se prejmenovat. Mozna by to bylo reseni, i kdyz na implementaci je to jako docela pecka :) Prechod na uplne novy system a nebo znasilnit phpbb ale tim se pripravime o upgrade PHPBB a system se znacne znekompatibilni.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jarík » stř lis 06, 2013 8:00 pm

Musím vysvetliť čo som tým "UPS" a chybou myslel. :lol: Malo to znamenať, že pripájanie na čez je chyba a nie že pripájanie zariadenia UPS má byť chybné. Keby sa nemuselo pripájať na DS. *sun* *sun* *sun*
Uživatelský avatar
jarík
podporuje fórum
 
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 12:46 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » stř led 29, 2014 12:01 pm

Ahojte, napadlo mi, či nie je riziko, keď do 24V cievky stykača/relé sa púšťa aj 29V pri Absorbption, prípadne aj viac pri homogenizácii olova. Aký je váš názor na to? Budú sa iba viac hriať cievky, alebo hrozí aj niečo horšie?
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod LIX » stř led 29, 2014 12:21 pm

Tá cievka by kludne mala zniesť aj dvojnásobok napájacieho napätia, ale záleží od dimenzovania výrobcom. Každopádne sa nemusíš toho báť. Cievke sa nič nestane, o minimum ti narastie teplota a tak isto o minimum spotreba cievky. ;)
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod FRSO » ned bře 23, 2014 7:28 pm

Zdravím, taky jsem to kdysi dříve řešil to přepínání měniče a sítě, fungovalo to v pohodě a bylo to velmi jednoduché-relé na 230V se dvěma přepínacími kontakty, našel jsem schéma přímo na přepínačí výrobku firmy IVT pro karavany viz link, po zvětšení obrázku je schéma pěkně čitelné. Snad to někomu bude jako dobré a jednoduché řešení.

http://www.conrad.cz/prepinaci-stanice- ... a.k513123#
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 1.12.2022 2938 kWh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1919
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod taran » ned bře 23, 2014 9:15 pm

Zdravím, přidám taky svojí zkušenost. Rovněž jsem se spoléhal na přepínání pomocí dvou vzájemně mechanicky blokovaných stykačů. 99x to proběhlo OK a po 100 rána, záblesk a oprava měniče u p. Kolaříka za několik tisíc. (vyletěla i 60A pojistka na baterkách)
Po této zkušenosti jsem nezahořknul, slzu jsem zatlačil, ale myšlenka automatizace je silnější. Doplnil jsem obvod o 2 časové relé, třetí jsem dal na lednici, aby kompresor nebrečel a docela pohoda. Důrazně doporučuji nespoléhat se pouze na mechanické blokování, i malý oblouk je sviňa.
Teď jsem ještě vylepšil ochranu LIFEPO, dvoustupňovým jištěním vybíjení. Při prvním poklesu U bypasse na DS, a v případě zrovna ani DS nejede odpojení měniče a čekání na sluničko, nebo DS. Teď ještě přemýšlím jak podsunout ss napětí na FV vstup měniče (Axpert), aby si i v noci (když nad ránem už AKU bude mít malou kapacitu) myslel, že svítí slunce. Je to odpozorovaná zkušenost a je mě líto nabíjet z DS, když za cca. 2 hodiny pojede na sluníčko.
?
taran
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned led 13, 2013 11:11 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » ned bře 23, 2014 9:42 pm

Ahoj, s tou bezpečnosťou prepínania súhlasím. Tiež mám stykače mechanicky blokované, elektricky blokované a medzi nimi ešte aj oneskorovacie relé nastavené na 5s. Radšej 5 sekúnd výpadok ale elektrický oblúčik za veľa tisíc. :)
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod camel1cz » pon bře 31, 2014 9:06 am

Precetl jsem cele tema i pribuzne od vana.

Blokovane stykace jsou OK, ale:
- nezajisti ochranu spotrebicu (natahnuty oblouk),
- nektere spotrebice (bez spinanych zdroju) muzou na vypadek reagovat (samozrejme pro nas nevhodne) - to ale asi bez ups nevyresime.

Co pomoci ssr kratce vypnout zatez? Stykac by pak prepinal doznivajici proud nebo uplne na prazdno.
A potom - nedaji se nejak vyuzit funkce menicu s ups? Jsou asi primarne delane na provoz z DS a prepinani na BAT jen pri vypadku, ale neslo by to nejak poladit?
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 733
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod LIX » pon bře 31, 2014 3:03 pm

Podla mňa by bolo celkom reálne prepínať aj s týmto tu http://eshop.elbau.sk/elbau1/eshop/0/3/5/606-PF-431
Prepínač fáz s dobou prepnutia 0,3 sekundy do 16 A. Pravdaže Nulák by sa musel spojiť...
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod camel1cz » pon bře 31, 2014 3:13 pm

Tady bych se opět obával provedení - nikdo netuší, jak je přepínání řešené.
Ty dva blokované stykače se dají pořídit celkem snadno - a ono to asi nic jiného nebude.
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 733
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod LIX » pon bře 31, 2014 5:44 pm

Máš pravdu, ale dal som to sem keby chcel niekto špekulovať nech si radšej kúpi toto než to prepínaie z conradu.. :D
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PavelR » pon bře 31, 2014 6:05 pm

no ja mam jen elektricky blokovani a uz me to bezi rok bez problemu. - stovky prepnuti
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod camel1cz » pon bře 31, 2014 6:58 pm

Tohle přepínání je fakt nepříjemná komplikace... elektrické blokování určitě stačí dokud stačit nepřestane. Jenže to je stejné jako mechanické blokování - kde je zase riziko oblouku.
Ono taky hodně záleží na tom, co se přepíná - určitě je rozdíl přepínat sestavu LED žárovek a nějakou tu elektroniku (spínané zdroje) a přepínat lednice, vysavače, pračky popř. větší trafa - prostě indukční zátěže. Indukčnost je mrcha a ráda si zajiskří - stejně tak ty startovací špičky.

Dost váhám co dělat - mám teď klasické rozvody a můj nápad je rozdělit rozvod na 2 - jeden nechat natvrdo na DS a druhý jet přes FVE zálohovanou pomocí DS.
Na FVE bych chtěl jet komplet světelné okruhy a zásuvky v koupelně (teda pračka), ložnici a obýváku. Tedy vlastně všechno mimo žroutů v kuchyni a bojleru (ten možná na přebytky).

Fakt se mi líbí návrh jako má vata - jen se mi nelíbí těch 12V :-)

Váhám teď mezi konstrukcí přepínače sítí (chci aby přepínal při vybití baterek i přetížení meniče) a koupením měniče s funkcí UPS.
No babo raď :)
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 733
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod střídač » pon bře 31, 2014 7:11 pm

camel1cz píše:Fakt se mi líbí návrh jako má vata - jen se mi nelíbí těch 12V :-)


Nepřepínej, nepřepínej, nebo se z toho zblázníš!

Ono je totiž jen otázka času, kdy se bude přepínat v nějakou indukční špičku, no a v ten okamžik je zaděláno na střídačový pláč.

Tudy cesta nevede.
Předpokládám, že i když nevede, je třeba se o tom přesvědčit. Tak mnoho zdaru.
?
střídač
 
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'