Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 20, 2022 6:29 pm


Multiplus II

Měniče Victron
PředchozíDalší

Re: Multiplus II

Příspěvekod Dagus » úte říj 12, 2021 6:04 am

Ja si myslím že paralelní režim se nastavije v asistentovi a tedy tam už tu jistotu nevidím. Co na to budeš připojovat, že nestačí jeden 5KVA model?
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Quickyprd » úte říj 12, 2021 10:28 am

Já mám, teda obyčejný hybridní řežim připojený k sítí, čili nemohu mluvit za ostrov. Ale 5kVa mě bohatě stačí, i přesto, že celý dům jede na elektriku, je pravda že bojler má 500W TČ, tam je jediné asi riziko velkého odběru. Ale pokud je voda na plyn či dřevo, tak není asi důvod. Jen si holt hlídám s ženou. aby jelůa myčkya nebo pračka a to samé rychlovark žehlička a indukční deska. I má žena, která není fanatik si a to zvykla. Nejprev evoda na čaj, poté plotýnky. Mimo vaření myčka či pračka, k tomu jede TČ bojleru, televize světla a dle záznamu za týden, byl nejvyšší odběr z této fáze cca 4,2kW, což vykrylo slunce. Ze sítě by tedy teoreticko neblo třeba nic brát, co se výkonu týče.A když už bych chtěk silnější, tak místo orloje s 2x MP II bych volil spíše Quatro, přeci jen o bednu méně a výkon větší.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 184
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod vk_1 » úte říj 12, 2021 11:18 am

Dagus píše:Ja si myslím že paralelní režim se nastavije v asistentovi a tedy tam už tu jistotu nevidím. Co na to budeš připojovat, že nestačí jeden 5KVA model?


Nestačí, chci na to připojit skoro všechno v domě, v přechodném období i TČ. V hybridním režimu by to asi stačilo, ale chtěl jsem se vyhnout papírování, navíc je riziko, že 5kW střídač mi neschválí.
Quattro nechci, protože má velkou vlastní spotřebu.
?
vk_1
 
Příspěvky: 171
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Dagus » úte říj 12, 2021 2:14 pm

vk_1 píše:
Dagus píše:Ja si myslím že paralelní režim se nastavije v asistentovi a tedy tam už tu jistotu nevidím. Co na to budeš připojovat, že nestačí jeden 5KVA model?


Nestačí, chci na to připojit skoro všechno v domě, v přechodném období i TČ. V hybridním režimu by to asi stačilo, ale chtěl jsem se vyhnout papírování, navíc je riziko, že 5kW střídač mi neschválí.
Quattro nechci, protože má velkou vlastní spotřebu.

A co si tedy okruhy rozdělit podle zátěže na jednotlivé měniče? Osobně mám 3kVA verzi a jedu krom tepla a vaření vše. Klima, mikrovlnka, kávovar, myčka, pračka, čerpadlo na závlahu, všechny zásuvky, všechny světla. Trouba by šla taky, ale nechtěl jsem manželce komplikovat život u vaření. Jediné co je třeba bylo pohlídat souběh. Nejak neuznávám přístup mám spotřebu takovou, chovám se takhle a tak se chci chovat i pak. Myslím si, že by elektrárna měla být i edukativní a tohle eliminovat a pak v tom prostě nevidím problém. Dal bych si jeden měnič na tepelko+ohřev a druhý na zbytek. Pokud by se netopilo, tak se měnič topení uspí. Zbytek se snadno ohlídá. Klidně bych k topení dal i troubu, pokud se používá málo. Ale kdo nechce, tak hledá kouzla tam kde nejsou. S tvým přístupem skončíš s elektrárnou na klíč a možná pocotem jak jsi vyhrál, ale vždy s dotací je to výhodné pro distributora.
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod cipis » úte říj 12, 2021 2:22 pm

Hlavně s více měniči je jistota, že když zdechne jeden, tak se dá použít druhý (či další) alespoň na něco. Takhle zdechne jeden velký a je tma úplně.
4,29kWp: 1440Wp J 2040 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 624
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Multiplus II

Příspěvekod vk_1 » úte říj 12, 2021 2:34 pm

cipis píše:Hlavně s více měniči je jistota, že když zdechne jeden, tak se dá použít druhý (či další) alespoň na něco. Takhle zdechne jeden velký a je tma úplně.


Presne tak. Navic, kdyz zjistim, ze 2 nestaci, muzu pridat treti. Proto me zajima, jestli tady nekdo ma v provozu 2x Victron MultiPlus II 5000, v off-grid rezimu, kdy vubec nejsou nafazovane.

Elektroinstalaci v dome mam uz pripravenou tak, ze je za prepinacem siti vse na jedne fazi. Tj. dava mi smysl toho vyuzit a nedelit to znovu na vice fazi pro vice menicu zvlast.
Klidova spotreba domu je ted 60W, pri takove spotrebe ma Multiplus II vlastni spotrebu pod 15W, takze hezkou ucinnost.
Topim prevazne drevem, ale vareni je plne elektricke 3.5 - 7 kW.
?
vk_1
 
Příspěvky: 171
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Dagus » úte říj 12, 2021 2:38 pm

Ale ty tu pleteš offgrid a hybrid. Ujasni si co chceš. Pokud offgrid, tak si do grid code napiš co chceš a jak do svorek in nic nepřipojíš(offgrid) tak přece přetoky nehrozí. Paralelní provoz přeci musí v offgrid normálně fungovat, copak nikdo ani nepřečte manuál? Zaregistruj se na victron profesional a tam jsou i návody.
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Quickyprd » úte říj 12, 2021 2:47 pm

Minimálně má vše hezky popsané i ESS manuál od Neosolaru, který průběžně upravují a doplňují.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 184
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod vk_1 » úte říj 12, 2021 2:59 pm

Dagus píše:Ale ty tu pleteš offgrid a hybrid. Ujasni si co chceš. Pokud offgrid, tak si do grid code napiš co chceš a jak do svorek in nic nepřipojíš(offgrid) tak přece přetoky nehrozí. Paralelní provoz přeci musí v offgrid normálně fungovat, copak nikdo ani nepřečte manuál? Zaregistruj se na victron profesional a tam jsou i návody.


Ja si to nepletu, chci off grid :) Ze tu ostani pisou i o hybridnim rezimu, to je jina vec.
Ptam se na prakticke zkusenosti, protoze idealni by pro me bylo najit tady clena, ktery to presne tak provozuje.
Na Victron Professional se podivam, dekuju za tip.
?
vk_1
 
Příspěvky: 171
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Dagus » úte říj 12, 2021 4:33 pm

Jestli si to pamatuju tak na Victronu paralel měl člen tomas. Aktuálně aktivní ve vlákně mikrogrid xtm4000
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod FRSO » úte říj 12, 2021 5:20 pm

cipis píše:Hlavně s více měniči je jistota, že když zdechne jeden, tak se dá použít druhý (či další) alespoň na něco. Takhle zdechne jeden velký a je tma úplně.

Ale nesní být asi v paralelním režimu, pak ti nepůjde nic, u paralel Phoenixů Compact to tak je, musí být zaplé všechny, oni se jen dělí o výkon.
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron 250/85-TR, 9 kWh Lion 15S ve zkušebním provozu.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1713
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Dagus » úte říj 12, 2021 6:00 pm

Tak ale překonfigurovat to lze Franto snadno do normálu a jede se dál ne?
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod FRSO » úte říj 12, 2021 6:19 pm

Dagus píše:Tak ale překonfigurovat to lze Franto snadno do normálu a jede se dál ne?

Ano lze, ale musíš to přeprogramovat napřed zpět na ostrov přes ten soft tuším Quick a pak přes VE Confugure 3, naposledy jsem tak vracel Phoenix Compact 24V/2000VA z paralelního provozu a šlo to docela dobře když máš na to klid.
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron 250/85-TR, 9 kWh Lion 15S ve zkušebním provozu.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1713
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Xixan » stř říj 13, 2021 6:29 am

Chapem spravne z manualu ze multiplus II 3000/35-32, vie prisosavat az 32A z AC in ? A Aku ma spotrebu multiplus pri zatazi okolo 100-200w?

A preco vlasfne multiplus je drahdi jak multiplus II? Ved multuplus II ma aj lepsiu spotrebu naprazdno.
?
Xixan
 
Příspěvky: 111
Registrován: pát čer 05, 2020 6:09 am

Re: Multiplus II

Příspěvekod FRSO » stř říj 13, 2021 9:24 am

Xixan píše:Chapem spravne z manualu ze multiplus II 3000/35-32, vie prisosavat az 32A z AC in ? A Aku ma spotrebu multiplus pri zatazi okolo 100-200w?

A preco vlasfne multiplus je drahdi jak multiplus II? Ved multuplus II ma aj lepsiu spotrebu naprazdno.

Nové modely jsou všechny levnější včetně VE Direct i Smarty jak původní modely.
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron 250/85-TR, 9 kWh Lion 15S ve zkušebním provozu.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1713
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod ladik » stř říj 13, 2021 10:25 am

FRSO píše:
Marek_Kuřim píše:Díky rozumím.
Nicméně, právě proto, abych nemusel diskutovat s distributorem, sháním v zásadě něco podobného jako je Axpert, ale bez těch MPPT okruhů pro panely.
Prostě jen čistý sinus měnič/nabíječ zálohovaný distribuční sítí. bez jakýchkoliv přetoků.
A to Victron bohužel neumí.

Ale umí, mám to doma už tak 6 let a žádný problém, prostě navolíš funkci UPS a je to, mužeš i zapnout, nebo vypnout nabíjení aku, pokud máš jiný MPPT regulátor. Nevím, jak by udělal ten přetok, když není nafázovaný na DS, píše ti to i Dagus, asi jste se špatně pochopily s p.Jelínkem.


Melo by se to chovat presne jako on-line UPS, ty mi taky tady na siti neposilaji nic do site. Vlastne neustale jede clovek z baterii, tak jake pak pretoky, to by mi cela serverovna s nekolika on-line 3Kw UPS stale neco posilala ven, coz je totalni nesmysl. Kazdy, kdo by jen takovou ups pripojil nabitou bez zatizeni do site musel mit povoleni od distributora a ze je takovych on-line UPS tak 1000x vice nez Victronu je snad jasne. Distributor by se jen stale vyjadroval k instalacim a nic jineho nedelal. Kdyby ty UPS to posilali ven, kolik by asi bylo serveroven s on-line UPS ze, kdyz by to distributor logicky nepovolil a to jich znam X kde jsou takove UPS s desitakama kilowat.
?
ladik
 
Příspěvky: 17
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Xixan » stř říj 13, 2021 11:45 am

FRSO píše:
Xixan píše:Chapem spravne z manualu ze multiplus II 3000/35-32, vie prisosavat az 32A z AC in ? A Aku ma spotrebu multiplus pri zatazi okolo 100-200w?

A preco vlasfne multiplus je drahdi jak multiplus II? Ved multuplus II ma aj lepsiu spotrebu naprazdno.

Nové modely jsou všechny levnější včetně VE Direct i Smarty jak původní modely.

Dovod? Ma nejaky zmysel kupovat este stary model?
?
Xixan
 
Příspěvky: 111
Registrován: pát čer 05, 2020 6:09 am

Re: Multiplus II

Příspěvekod dub042 » stř říj 13, 2021 1:27 pm

multiplus II si nerozumí s TN-C mám pocit, jedničce to nevadí
?
dub042
 
Příspěvky: 265
Registrován: pát kvě 09, 2014 7:11 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod FRSO » stř říj 13, 2021 1:49 pm

dub042 píše:multiplus II si nerozumí s TN-C mám pocit, jedničce to nevadí

Důvod ??, co dělá špatně, nebo v čem je problém, mělo by to být stejné jako starý model.
3,6 kWp JJZ, MPII 5k, Victron 250/85-TR, 9 kWh Lion 15S ve zkušebním provozu.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1713
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Dagus » stř říj 13, 2021 3:54 pm

Proč by si nerozuměl? Já mám na radu tomase spojené do TN-C a problém tedy nepozoruji a až za chráničema mám rozděleno. Chrániče mám na všechno z měniče. On v defaultu je nakonfen kdy PE+N výstup je spojen přes relé, takže jsem ho proklemoval rovnou drátem.
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1305
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

PředchozíDalší

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'