Stránka 4 z 6

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: stř zář 09, 2020 7:49 am
od Quickyprd
Dobrý den,
otevřu toto téma po roce. Hledám optimální vylepšení svého on-gridu na hybrid (tedy systém co bude fungovat i při blackoutu a bude mít slušné bateriové uložiště). Technologicky a výkonově mě zatím optimálně vychází AC coupling, k mému Froniusu Primo 3kW, právě Multiplus II 5000VA. Chci se tak optat, jak jste po delší době spokojeni, zda jsou nějaké zásadní problémy. Chtěl bych to s Gerbo GX či Venus GX. Hledám systém stabilní s minimální obsluhou, rozumím elektřině jen o něco více než Amišové...děkuji.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: stř zář 23, 2020 5:04 am
od stminy116
Mám Victrom EASY solar 5KW rok v prevádzke a som nadmieru spokojný. 6MW cez neho pretieklo, šlape ako má.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pát říj 01, 2021 7:52 am
od Quickyprd
Sice toto téma je trochu starší, ale optám se. Od středy mám testovacím provozu zapojený AC coupling Fronius + MP II 5kVa. Victron při zátěži jasně spouští větrák, to mě je jasný, ale je to takový dost hlasitý rezonujicí zvuk, jako bys někde něco o něco drhlo, či se to nějak divně přenášelo. Větrák má i vedle Froniusu a za zády 4 větráky rekuperace, ale to je takový ten, byť třeba hlasitější, ale klidný zvuk proudícího vzduchu. A I přesto, že Fronius je taky natvrdo přivrtán ke zdi, tak žádné rezonance nedělá. Příští týden má přijet firma nahodit ostrý provoz, tak abych měl argumenty. Díky.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pát říj 01, 2021 8:40 am
od DanoP
nemam sice multiplus, ale rozne ine menice a ani jeden aj ked istiel naplno nerezonoval. Nech otvoria menic a skontroluju ci tam nie je nieco uvolnene, pripadne ci ventilator nie je poskodeny - ohnuta/chybajuca lopatka a pod. co sposobuje nevyvazenie a sekundarne vibracie sposobuju rezonanciu. Nemoze to byt zvuk od zatazeneho trafa?

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pát říj 01, 2021 10:04 am
od Quickyprd
Pročítal jsem i zahraniční fóra a nejsem sám, pravděpodobně to bude právě bud zatížené trafo či větráček přenáší vibrace nekvalitně na konstrukci. Už jsem jím to psal, ať se na to připraví. Buď dát gumové kolíčky místo šroubků u větráku...v PC jsem měl Noctuu na kolíčkách 12let jeden a ten stejný kus a ticho celou dobu. A pokud řeknou, že to je klasika, tak jsem jim předem řekl, ať MP II dají na nějaké silent bloky či na gumovou protivibrační/hlukovou podložku, ať to aspoň nepřenáší na zeď.... přímo v TM ať si vrní třeba do konce světa, ale ten přenos na zeď a dále je na prd.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pát říj 01, 2021 12:00 pm
od LIX
Podobne mi vrčala kedysi 1200VA verzia, uchytil som ju na gumené podložky na stenu a pohral sa s dotiahnutím šróbikov na meniči. Určite tento zvuk išiel od trafa a to zvuk prenášalo ďalej na bedňu meniča. Jediná nevýhoda LF meničov, inak sú to super mašinky.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pát říj 01, 2021 1:17 pm
od Quickyprd
Po dalším studiu jsem zjistil, že to tak bude jak píšete, již jsem chlapíkům psal ať si připraví nějaké silent bloky či antivibrační/gumovou podložku, aby to nebylo přímo na zdi. To mě sejří právě nejvíc, že to rezonuje přes tu zeď.
A jak píše LIX, přesně proto jsem nakonec vybral Victron, jinak se to totiž tváří jako vcelku vymakaná mašinka a BMZ baterie je taky slušnej kvádr :-)

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pát říj 01, 2021 3:58 pm
od Dagus
No prvně rezonuje přední dekl(jdd vyřešit nalepením tlumící hmoty jako v autoaudiu na bázi bitumelu) a druhak alespoň u mě byl ten větrák odpad a uchycení jakbysme. Vrčení trafa není až tak závislé na výkonu. Zjistil jsem že při pračce měnič vrčí jako blázen, ale při pračce, nebo klimě ne a to je rozdíl třeba 200/2000W. Osobně jsem vyměnil ventilátor, dal ho na antivybrační uchycení a pod nožky nalepil ty nálepky co se dávají na židle na plovoučku proti poškrábání. Mám to v chodbě 4m od gauče a již mě provoz neobtěžuje. Ventilátor je hold dělaný dle pracovního rozsahu teplot, ale já doma tolik nikdy nemám, takže nezájem a výměna za slušnější. Klidně mrkni ke mě do vlákna, celkem jsem to tam rozepisoval. Montážní firmě to bude asi fuk, protože záruka a co by se s tím dělali, ale o záruku nepřijdeš, konektory jsou tam normální a ventilátor jde snadno vyndat.
Je fakt že 50Hz trafa se může rezonovat stěnou, ale u mě to jde do panelu, tak není problém, na sádroš to může být trága, ale hold LF.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: stř říj 06, 2021 10:25 am
od Quickyprd
Díky Dagus, zítra přijedoiu technici doědlat prá věcí a předělat pár chyb co jsem ještě po nich našel, tak uvidím co vymyslí. Mionimálně gumové pěnové silent bloky na zde by dát mohli. Ventilátor jsem jim, taky psal, průmyslová Noctua tolik nestojí. Mě v case u PC držela Noctua 12let a jela jako nová...magnet je magnet, gumové uchycení jakbysmet...

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: stř říj 06, 2021 11:00 am
od Mirek123
Quickyprd píše:Díky Dagus, zítra přijedoiu technici doědlat prá věcí a předělat pár chyb co jsem ještě po nich našel, tak uvidím co vymyslí. Mionimálně gumové pěnové silent bloky na zde by dát mohli. Ventilátor jsem jim, taky psal, průmyslová Noctua tolik nestojí. Mě v case u PC držela Noctua 12let a jela jako nová...magnet je magnet, gumové uchycení jakbysmet...

Mi takhle rezonoval Studer XTM4000 - od trafa 50 Hz. Bylo to slyset v noci pres steny do pulky baraku. Stacilo povolit sroubky v hmozdinkach o 1 otacku a je klid.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: čtv říj 07, 2021 1:06 pm
od Quickyprd
Vyřešeno, dnes tu hoši z firmy dodělávali pár drobností po týdenním testovacím provozu a pod držák MP II a na spodní hranu dali vysokou gumovou podložku a rezonance přes zeď jsou neskonale lepší, více už je teď slyště trafo a větráček přes dveře, to se vyřeší akustickou pěnou. Čili samotný hluk je celkem v klidu, ale ty rezonance přes zeď byly problém. Díky za rady. Přes víkend zkusím založit vlákno a sepsat cestu z ongrid na AC coupling z pohledu amatéra.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: čtv říj 07, 2021 3:07 pm
od Dagus
Quickyprd píše:Díky Dagus, zítra přijedoiu technici doědlat prá věcí a předělat pár chyb co jsem ještě po nich našel, tak uvidím co vymyslí. Mionimálně gumové pěnové silent bloky na zde by dát mohli. Ventilátor jsem jim, taky psal, průmyslová Noctua tolik nestojí. Mě v case u PC držela Noctua 12let a jela jako nová...magnet je magnet, gumové uchycení jakbysmet...

Pozor noctua nakonec šla zpět Alze. Nechtěla se roztáčet na nižší otáčky. Nakonec je tam maglev Sunon 24V.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon říj 11, 2021 12:48 pm
od Marek_Kuřim
Protože hledám měnič, který bude bezpečně bez přetoků, obrátil jsem se s dotazem přímo na techniky Neosolar.
A oficiální vyjádření zní:
"To co požadujete je režim ESS, kdy je měnič jako generátor a je trvale přifázovaný k síti a dochází k technickým přetokům i když odebíráte energii pouze z baterií, takže je nutný souhlas distributora."

Bohužel, byť by se mi nakrásně 5kW Multiplus líbil, je to na legislativní hraně, ne-li za hranou.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon říj 11, 2021 1:56 pm
od Quickyprd
Mám MP II 5kVa (tedy 4kW) a mám ho légalně ČEZ distribucí schválený...ale je fakt, že mám panely jen 3,57kWp, tak to brali dle toho a nad těmi 4kW přihmouřili očko. Dobré je, že umí odlišit přetoky z AC a DC vazby...tedy AC coupling s Fronius mám legálně přetokový a až časem když přibude MPPT regl, tak DC přetoky se vypnou. I případné výkyvy při zapínání vypínání spotřebičů se ztratí, jelikož nikdy nejsou přetoyk plných 3,57kW, už jen proto, že Fronius je 3kW....
Jo a přetokyx fakt jsou, on si tak kmitá +/- se sítí v řádech desítek wattů, dle aktuálního zatížení. Každopádně využítí výroby je díky AC couplingu totálně někde jinde, nežli obyčejný tupý on-grid...

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon říj 11, 2021 2:07 pm
od Marek_Kuřim
Díky rozumím.
Nicméně, právě proto, abych nemusel diskutovat s distributorem, sháním v zásadě něco podobného jako je Axpert, ale bez těch MPPT okruhů pro panely.
Prostě jen čistý sinus měnič/nabíječ zálohovaný distribuční sítí. bez jakýchkoliv přetoků.
A to Victron bohužel neumí.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon říj 11, 2021 3:55 pm
od Dagus
Victron to umí, ale ne ve funkci ESS. Pokud ti stačí výkon měniče a nepotřebuješ slučovat MP2+ds na výstup, tak v tom problém nevidím.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon říj 11, 2021 6:09 pm
od Marek_Kuřim
Zajímavé tvrzení.
Technik Neosolaru, p. Jelínek na můj dotaz na měnič od Victronu, který bude zálohovaný DS a bude bez přetoků tvrdí, cituji, že: “toto není principiálně možné u žádného hybridního měniče. K technickým přetokům bude docházet vždy.”

Tak teď nevím.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon říj 11, 2021 6:52 pm
od Dagus
Ale po vybalení od výrobce je Multiplus nakonfigurovaný jako ups. Je tam i zaškrtávací políčko UPS. V tomhle stavu není třeba mít ani vybranou zemi na grid a to mě v mé toerii ubezpečuje. Předpokládám, že to funguje jako klasická UPS. Pokud je grid, jede se z něj. Pokud není odpojí vstup a připojí měnič a zpátky obráceně to samé. Virtuálním přepínačem VS můžeš nuceně automaticky odpojit vstup (třeba soc 30-100% no grid). A tím pádem pokud nechceš přisosávat, tak to tvůj požadavek plní. Pokud chceš použít něco z nabídky asistent, tak tě upozorní okamžitě, že chce grid code. S přisosáváním je mi jasný, že přetoky prostě budou a jediný kdo se tváří s hybridem, že nedělá je Studer, protože má lepší procesor. Při poruše ti to ale samozdřejmě i Studer může udělat a jednomu již i udělal. To je furt riziko podnikání, ale i UPS asi při poruše může udělat přetok. Když jsem o tom psal s pánem taky, tak mi jen napsal, že takhle se to nepoužívá a jediné správné je ESS a že bez žádných přetoků to nelze (logicky). Ale nic si z toho nedělám, protože takhle mi ho zasílá výrobce a jako UPS je funkce popsána i v manuálech myslím.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon říj 11, 2021 7:03 pm
od FRSO
Marek_Kuřim píše:Díky rozumím.
Nicméně, právě proto, abych nemusel diskutovat s distributorem, sháním v zásadě něco podobného jako je Axpert, ale bez těch MPPT okruhů pro panely.
Prostě jen čistý sinus měnič/nabíječ zálohovaný distribuční sítí. bez jakýchkoliv přetoků.
A to Victron bohužel neumí.

Ale umí, mám to doma už tak 6 let a žádný problém, prostě navolíš funkci UPS a je to, mužeš i zapnout, nebo vypnout nabíjení aku, pokud máš jiný MPPT regulátor. Nevím, jak by udělal ten přetok, když není nafázovaný na DS, píše ti to i Dagus, asi jste se špatně pochopily s p.Jelínkem.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: úte říj 12, 2021 12:52 am
od vk_1
FRSO píše:Ale umí, mám to doma už tak 6 let a žádný problém, prostě navolíš funkci UPS a je to, mužeš i zapnout, nebo vypnout nabíjení aku, pokud máš jiný MPPT regulátor. Nevím, jak by udělal ten přetok, když není nafázovaný na DS, píše ti to i Dagus, asi jste se špatně pochopily s p.Jelínkem.


Prosím, dá se v režimu UPS použít i v paralelním režimu? Moje představa je mít vše na jedné fázi a na ní 2x Multiplus II, v ostrovním režimu. Při nízkém stavu akumulátoru, třeba 20%, v jednom z těch měničů zapnout nabíječku, která dobije baterky do 50%. Tj. nikdy nepřifázovat na síť, jen občas sepnout nabíječku. Pak předpokládám, že to bude bez rizika přetoků.

Díky