Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon čer 27, 2022 10:42 am


Multiplus II

Měniče Victron
Předchozí

Re: Multiplus II

Příspěvekod gold1 » sob úno 26, 2022 2:47 pm

Nechtel jsem zakladat nove tema,tak se zeptam zde:Nemuzu tuto informaci dohledat nikde v manualu.Je mozne zapojit pouze 2 kusy MULTIPLUS II na faze L1 a L2 v rezimu 3-fazove zapojeni??? Neboli L3 bude neobsazena a v rozvodech domu mi na L3 zustane jen elektrokotel a indukcni deska.Na kotli se spinaji spiraly postupne od L1 az po L3,takze prvni dva vykonove stupne kotle a ohrevu TUV bez potizi podrzi menice.
?
gold1
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv lis 25, 2021 6:47 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod vk_1 » sob úno 26, 2022 4:33 pm

Určitě to jde zapojit tak, že o sobě nebudou vědět, každý na jiné fázi. Jen při výpadku sítě nebudou synchronizované, takže na točivé 3F stroje byste musel zapomenout.

Já osobně bych ten třetí dokoupil, pak je všechno jednodušší a připravené od Victronu, dá se i dodávat do sítě atd.
?
vk_1
 
Příspěvky: 177
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod PavelR » sob úno 26, 2022 4:42 pm

Díval jsem se teď do Ve.bus config a 2f systém umí.
Každopádně toto bude vyžadovat rozpadové místo hlídané třífázově. A v ostrovu to pojede jen na 2f ... no podlě mě nešťastný řešení.
Otázkou je jak se staví distributor k 2f FVE 2x 3kva jestli to odpovídá připojovacím podmínkám
?
PavelR
 
Příspěvky: 2720
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Honzík » sob úno 26, 2022 4:45 pm

Ano, dva multiplusy II můžou být nakonfigurovány jako dvoufázová síť. Samozřejmě s příslušným nulákem ! L3 pak můžeš mít od distributora a tím si napájet další 1 fázové obvody v domě. Vše musí mít tedy svůj správnej nulák!!!!!... A hlavně nejlépe to vše jistit příslušným jističem a pak ještě proudovým chráničem...Chránič třeba zajistí, jistotu správného nuláku!!!! A vše řádně uzeměné !
?
Honzík
 
Příspěvky: 48
Registrován: pát dub 19, 2013 3:10 pm
Bydliště: Polnička

Re: Multiplus II

Příspěvekod PavelR » sob úno 26, 2022 4:46 pm

Marcus81 píše:
Xixan píše: A co by som mal hladat

Hlavne kompatibilitu!
Tu je odkaz na kompatibilne ongrid menice s Victronom, https://www.victronenergy.com/live/ac_coupling:fronius a po novom do skupiny bol pridany aj SolarEdge!


kopatabiluita je jedna věc. konfigurace je věc druhá. Pokud v AC couplingu tak buď po komunikaci nebo frekvencí ten ongrid musí umět měnit výkon což nebývá zrovna továrni konfigurace.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2720
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Honzík » sob úno 26, 2022 4:50 pm

PavelR píše:Díval jsem se teď do Ve.bus config a 2f systém umí.
Každopádně toto bude vyžadovat rozpadové místo hlídané třífázově. A v ostrovu to pojede jen na 2f ... no podlě mě nešťastný řešení.
Otázkou je jak se staví distributor k 2f FVE 2x 3kva jestli to odpovídá připojovacím podmínkám

Distributor, tedy alespoň u nás na Vysočině - E.ON, žádnej problém nemá !
?
Honzík
 
Příspěvky: 48
Registrován: pát dub 19, 2013 3:10 pm
Bydliště: Polnička

Re: Multiplus II

Příspěvekod gold1 » sob úno 26, 2022 6:34 pm

vk_1 píše:Určitě to jde zapojit tak, že o sobě nebudou vědět, každý na jiné fázi. Jen při výpadku sítě nebudou synchronizované, takže na točivé 3F stroje byste musel zapomenout.

Já osobně bych ten třetí dokoupil, pak je všechno jednodušší a připravené od Victronu, dá se i dodávat do sítě atd.

Tak aby o sobe nevedeli-- chapu to jako 1F zapojeni na L1 a totez na L2 spravne?Takze pri vypadku DS mi hrozi co presne napriklad pri sepnuti 2 plotynek(L1+L2) na indukcni desce???Tocive 3F stroje nemam.Jestlize je to nemozne jako neuplne 3F zapojeni,tak asi bude opravdu technicky jednodussi poridit treti menic.
?
gold1
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv lis 25, 2021 6:47 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod vk_1 » sob úno 26, 2022 7:05 pm

gold1 píše:Tak aby o sobe nevedeli-- chapu to jako 1F zapojeni na L1 a totez na L2 spravne?Takze pri vypadku DS mi hrozi co presne napriklad pri sepnuti 2 plotynek(L1+L2) na indukcni desce???Tocive 3F stroje nemam.Jestlize je to nemozne jako neuplne 3F zapojeni,tak asi bude opravdu technicky jednodussi poridit treti menic.


Ano, tak. Indukce by to měla zvládnout, je si pohlídat ten nulák. A možná záleží na konkrétni desce.
Na Victronu, čistě ekonomicky a ekologicky, je nejlepší 1x Multiplus II 3000, legálně připojený s "přicucáváním" ze sítě. Pak na tu fázi se střídačem pověsit většinu spotřebičů v domě, a unese to opravdu hodně zátěže. Budete se muset omezovat jen při výpadku sítě. Bude vám dobře fungovat ESS od Victronu, nebudete muset řešit prkotiny a prostě to bude fungovat tak, jak Victron zamýšlel. Lze použít jednoduše wattrouter, nebo chytrý wallbox na výstupu do sítě.

Kdo chce funkční 3F systém, tak si koupí 3x MP v plném 3fázovém zapojení.
A kdo si chce hrát a má přebytek peněž, tak ostrov s většími střídači paralelně, na jedné fázi, ale ekonomicky to je blbost.

Já nevím, čeho přesně chcete dosáhnout, to se musíte rozhodnout sám :)
?
vk_1
 
Příspěvky: 177
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod gold1 » ned úno 27, 2022 9:22 am

vk_1 píše:
gold1 píše:Tak aby o sobe nevedeli-- chapu to jako 1F zapojeni na L1 a totez na L2 spravne?Takze pri vypadku DS mi hrozi co presne napriklad pri sepnuti 2 plotynek(L1+L2) na indukcni desce???Tocive 3F stroje nemam.Jestlize je to nemozne jako neuplne 3F zapojeni,tak asi bude opravdu technicky jednodussi poridit treti menic.


Ano, tak. Indukce by to měla zvládnout, je si pohlídat ten nulák. A možná záleží na konkrétni desce.
Na Victronu, čistě ekonomicky a ekologicky, je nejlepší 1x Multiplus II 3000, legálně připojený s "přicucáváním" ze sítě. Pak na tu fázi se střídačem pověsit většinu spotřebičů v domě, a unese to opravdu hodně zátěže. Budete se muset omezovat jen při výpadku sítě. Bude vám dobře fungovat ESS od Victronu, nebudete muset řešit prkotiny a prostě to bude fungovat tak, jak Victron zamýšlel. Lze použít jednoduše wattrouter, nebo chytrý wallbox na výstupu do sítě.

Kdo chce funkční 3F systém, tak si koupí 3x MP v plném 3fázovém zapojení.
A kdo si chce hrát a má přebytek peněž, tak ostrov s většími střídači paralelně, na jedné fázi, ale ekonomicky to je blbost.

Já nevím, čeho přesně chcete dosáhnout, to se musíte rozhodnout sám :)

Povesit co nejvic spotrebicu na jednu fazi s dostatkem vykonu z menice(napr. z meho pohledu nezaplatitelny XTH 8000) se mi jako reseni prilis nelibi,protoze mam kompletne elektrifikovanou domacnost a pri nedostatku energie z FVE mi ta jedna faze zustane pripojena na 25A jistic.Takze vyznamne omezeni komfortu spotreby temer celou zimu.Moje vize je takova,ze drtiva vetsina spotrebicu bude povesena na L1 a L2(a zaroven prifazovane a vzajemne komunikujici 2 menice) a elektrokotel necham prepojit tak aby plynule nabihal z L3 a teprve nasledne pripojoval spiraly na L2 a L1.V pripade prazdne baterie budu mit elektroinstalaci v podstate bez omezeni jako v soucasnosti.Ted jen zjistuju jestli Multiplus II nebo XTM umi zapojeni pouze 2 kusu na 2 fazich,ale plne prifazovane a komunikujici.A v manualech toto nevidim.U Victronu je sice zminka o 2 fazich,ale jsou u toho nejake poznamky,kterym prilis nerozumim.
?
gold1
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv lis 25, 2021 6:47 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod RRR » ned úno 27, 2022 5:54 pm

Jasně, že to Victron umí:

Victron VE.Bus.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 206
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod pavelsiman » ned úno 27, 2022 6:05 pm

Ale tam máš dual phase 180 u nás sú fázy posunuté o 120s stupnov
?
pavelsiman
 
Příspěvky: 165
Registrován: čtv lis 01, 2018 9:36 am

Re: Multiplus II

Příspěvekod Diablo1st » ned úno 27, 2022 6:24 pm

Veď sú tam aj iné možnosti posunu.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 322
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod vk_1 » ned úno 27, 2022 6:48 pm

gold1 píše:reseni prilis nelibi,protoze mam kompletne elektrifikovanou domacnost a pri nedostatku energie z FVE mi ta jedna faze zustane pripojena na 25A jistic.Takze vyznamne omezeni komfortu spotreby temer celou zimu.


Můj přístup je: v zimě nikdy nejít pod 50% baterie, abych byl připravený na výpadek sítě. To znamená, kontinuálně dobíjet ze sítě v nízkém tarifu. A kdo má na to moc malou baterku, tak prostě na zimu přepne přepínač sítí a jede primárně na síti. Omezení se nekoná, protože přepínač sítí to rohodí za 3 fáze, do jedné to sloučí jen při provozu na FVE.

Možností je prostě spousta a je to dost individuální.
?
vk_1
 
Příspěvky: 177
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod gold1 » pon úno 28, 2022 5:26 pm

Omezení se nekoná, protože přepínač sítí to rohodí za 3 fáze, do jedné to sloučí jen při provozu na FVE.

Možností je prostě spousta a je to dost individuální.[/quote]
Takovou moznost zapojeni prepinace siti jsem nezvazil.Budu to muset prozkoumat.Diky za napad.
?
gold1
 
Příspěvky: 13
Registrován: čtv lis 25, 2021 6:47 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod dracekvo » stř bře 02, 2022 10:51 am

A není náhodou při 2f provozu výhodnější právě posun o 180 z hlediska zatížení 0 vodiče?
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1894
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod turbyho » čtv bře 03, 2022 12:44 am

je. ale zalezi i na zatezi jednotlivych fazi jestli je harmonicka nebo neni. v pripade prevazujici neharmonicke muze byt i jiny uhel vyhodnejsi.

ale to je uz takova vyssi divci :D
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 2xMP-II 2.4kW, 1xKing 5kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
?
turbyho
 
Příspěvky: 35
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Diablo1st » pát bře 04, 2022 12:46 pm

Ohľadom Multiplus II:
Andy z Off grid garage testoval zapojenie iného meniča na ac-in vstup
Video: https://www.youtube.com/watch?v=SsTkgoN6ENM

Je to celkom zaujímavá možnosť, ako dať do systému jeden Multi + hocijaký iný lacnejší menič.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 322
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Předchozí

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'