Stránka 7 z 7

Re: Axpert komunikacni protokol

PříspěvekNapsal: stř črc 21, 2021 7:20 am
od sasy
Tak jak ho donutit ke komunikaci.Nastavej ho mám,jde mi jenom o vzdálenej dohled přes PC abych nemusel běhat k měniči.Když ho připojím k PC tak se nezobrazí žádné hodnoty.Asi jsem hodně natvrdlej,ale už nevím co udělat aby to načítalo ty základní hodnoty.Díky všem za radu.Dodavatel Axperta se vůbec neozval.

Re: Axpert komunikacni protokol

PříspěvekNapsal: stř črc 21, 2021 8:34 am
od Lubik
Jak jsi připojený k PC?
Mám klon s USB portem a komunikace normálně funguje přes USB. Nic jsem nenastavoval akorát se musí zadat heslo (je v návodu)
"

Re: Axpert komunikacni protokol

PříspěvekNapsal: stř črc 21, 2021 8:45 am
od dequeue
ja uz si to celkom nepamatam, ale podla navodu program skenuje vsetky Seriove porty a snazi sa najst zariadenie sam, takze by si nemal nic nastavovat

v "Com. port Plug And Play Setting" ti ukazuje vsetky porty ktore program vidi a ktore skenuje
takze si skontroluj ci tam je aj ten tvoj prevodnik

http://www.mppsolar.com/manual/Watchpower%20(off-grid)/WatchPower%20user%20manual.pdf

Re: Axpert komunikacni protokol

PříspěvekNapsal: stř črc 21, 2021 9:50 am
od sasy
Pánové díky za odpovědi,ale bohužel s PC se nemám rád.Axpert má jen RJ výstup a mám ho připojený přes kabely k němu dodané.Progam mi nahrál ajťák tak to bude snad dobře.Zobrazí to akorád com 3 a to je všechno.Naprogramoval jsem ho přes displey,ale jde mi o občasnou kontrolu a na to by mi stačilo základní zobrazení na tom WatchPower.

Re: Axpert komunikacni protokol

PříspěvekNapsal: stř črc 21, 2021 11:58 am
od dequeue
nestracaj trpezlivost :)

ten prevodnik uz mas odskusany na niakom inom projekte, alebo ho pouzivas prvy krat? Lebo ovladace a funkcnost tychto prevodnikov byva najvacsia zrada.

vo windows pozri "Control Panel > Device Manager > Ports", ci sa tam objavy prevodnik pri odpojeni/zapojeni do PC a ake cislo dostane

COM3 byva vacsinou Modem

Re: Axpert komunikacni protokol

PříspěvekNapsal: pát lis 05, 2021 6:07 pm
od pavlioso
Zdravím, na začátku vlákna jsem si myslel že je to přesně co hledám, ale sklouzlo to k brutálním profesionálním zaříázením:-). Můj dataz je, nemáte někdo vyrobený převodník PIP 5048Gk, např. přes arduino, aby bylo možné sledování přes WEB aktuálních hodnot? Žádné nastavování, jen na první pohled vidim - panely davaji 500w, spotřeba 800w, nenabijim. Tod vse:-)
Uplně by stačilo přecist COM hodnoty a poslat např. na https://thingspeak.com/

Re: Axpert komunikacni protokol

PříspěvekNapsal: ned led 30, 2022 6:34 pm
od jpecin
Programuji PLC od Unitronics asi 20let a tak jsem se rozhodl jej použít pro řízení a monitoring mé solární elektrárny.

https://www.unitronicsplc.com/programmable-controllers-vision-series

Problém nastal když jsem se pokoušel o serivou komunikaci s měničem KING.
Návodů na fórech je pomálu ale hlavně pro normálního protokolama nepolíbenýho smrtelníka jsou nepoužitelné.
Proto jsem se rozhodl podrobně popsat mou cestu a popisovat postup krok za krokem.
Dnes po cca týdnu neůspěchů konečně malé světélko na konci tunelu.

komunikace na serial terminálu konečně funguje.

monitor232.jpg

Re: Axpert komunikacni protokol

PříspěvekNapsal: ned led 30, 2022 6:40 pm
od jpecin
Zde je ke stažení !! funkční !! seriový terminál
https://www.redis.cz/index.php?inc=sw_produkty&add=monitor_rs232

funguje sice jen 15 minut ale dá se pustit znovu nebo si ho můžete zaplatit

a zde jsem čerpal základní příkazy pro testy komunikace
https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?f=64&t=5955

Re: Axpert komunikacni protokol

PříspěvekNapsal: ned led 30, 2022 6:46 pm
od jpecin
zde jsou náhledy nastavení serial monitoru
monitor nastaveni.jpg

Re: Axpert komunikacni protokol

PříspěvekNapsal: čtv úno 10, 2022 7:52 pm
od binarybase
Zezacatku jsem byl lenivy a pouzival jsem jednoduchy programek inverter_poller (https://giters.com/manio/skymax-demo).
syntaxe: ./inverter_poller -r QPIGS -1

Odeslu postupne prikazy QPIGS, QPIRI, QMOD a QPIGS2 (pro druhy vstup panelu), pak si informace zpracuji a vlozim do databaze. Pozor na QPIGS2 pres USB - mam zkusenost, ze tento prikaz funguje pouze pri pripojeni pres RS-232, jinak pres USB na nej Axpert nereaguje (asi bug ve FW).

Re: Axpert komunikacni protokol

PříspěvekNapsal: úte úno 22, 2022 9:00 pm
od jpecin
Dnes jsem pomocí logu z Watchpoweru odhalil příkazy na vyčtení denní spotřeby a denní výroby měniče
QLD20220221 formát "QLD" spotřeba denní "2022" rok "02" měsíc "21" den
stejné je to s výrobou
QED20220201 formát "QED" výroba denní "2022" rok "02" měsíc "21" den