Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte srp 16, 2022 7:50 am


Zapojeni Axperta -> modra nula

Měniče Axpert
PředchozíDalší

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod dumi » pát bře 22, 2019 7:57 am

jeste doplnim, jestli je stary axpert IT nebo TN v manualu nepisou, kazdopadne na vystupu ma PE svorku spojenou s PE svorkou DS, tudiz by se melo jednat stejne jako v pripade DS o sit TN, pokud by vystup axperta byl galvanicky oddeleny od PE vodice, tak by ten vodic byl k nicemu
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
?
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod dumi » pát bře 22, 2019 8:01 am

Takze dalsi zjisteni, axpert bude opravdu asi IT, protoze mezi PE a L vystupu axperta je taky 100V, navic vadaska sviti jak na vystupu axperta L tak i N, takze to vypada, ze axpert nedava do L 230V a N je nula, ale ze ma mezi L a N 230, a na kazdem bude tech 115V.

V tomto pripade tedy nechapu k cemu by tam byl ten PE vodic.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
?
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod abrams » pát bře 22, 2019 8:14 am

Zdravím ,

těch 100V mezi PE a výstupem N je tvrdý nebo při připojené 60W 230V AC žárovce padne na nulu ?
Beztak je k ochraně obyvatel domu bezpodmínečné použití proudového chrániče ZA měničem ( není-li měnič připojen na vstupu hlavního rozvaděče domu za hodinami ) . Pro správnou funkci proudový chránič potřebuje na vstupu PEN + L , tojest výstup z měniče PE a N spojit . PEN zapojit na PEN z DS a domovní uzemění .
Je-li měnič zapojen až za proudovým chráničem jako "spotřebič" , nejsou jím napájené spotřebiče chráněny proudovým chráničem :!: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2761
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod dumi » pát bře 22, 2019 8:25 am

test proveden, po pripojeni 42W zarovky mezi N(DS) a N(Axpert) kde bylo puvodne 100V, napeti spadlo na 0,01V.

z toho soudim, ze by to propojit jit mohlo, ale proc mi i na N(AXPERT) svidi vadaska to nevim
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
?
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod dumi » pát bře 22, 2019 8:28 am

Jinak aktualni zapojeni je toto.
omlouvam se za kvalitu :-)
IMG_20190322_082802.jpeg
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
?
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod dumi » pát bře 22, 2019 9:45 am

Tk sem se odvazil a propojil. Vybuch se nekona. proud netece, vse funguje, zda-se. Nejaky tip co zkusit zkontrolovat nebo zmerit?
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
?
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod JonasPP » pát bře 22, 2019 11:44 am

dumi píše:Tk sem se odvazil a propojil. Vybuch se nekona. proud netece, vse funguje, zda-se. Nejaky tip co zkusit zkontrolovat nebo zmerit?

Ak to ide,tak je to v pohode. Ale jak som už skorej spomenul. Ja to mam cele napojene na 3 kable. Jeden je faza vstup z DS,druhy je faza vystup z axperta a posledny je spoločny nulak spojeny z uzemnenim,jak na vstupe z DS,tak na vystupe z axperta,aj medzy sebov. Fungujem tak dlho a bez obav. Dokonca nam PJ 6KW na rovnakej baterii a PJ 5KW na inej baterii,z inou zostavou panelou a na nich mam nulak spojeny z uzemnenim a cele v kope. Proste axpert 48v,PJ 48v,aj PJ 24v maju nulak,aj uzemnenie spojene do jedineho kabla,len fazu ma každy zvlašť.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
Uživatelský avatar
JonasPP
 
Příspěvky: 1203
Registrován: pon srp 31, 2015 10:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod youda » pát bře 22, 2019 8:15 pm

dumi píše:Tk sem se odvazil a propojil. Vybuch se nekona. proud netece, vse funguje, zda-se. Nejaky tip co zkusit zkontrolovat nebo zmerit?


Pokud to neblaflo během prvního dne, tak už to neblafne. Pozor je potřeba dát si jen na jednu věc:

To, proč se občas řeší jestli je nebo není u nějakého typu měniče možné propojit nuláky je fakt, že měniče jsou elektricky zapojeny jako takzvaný H-Bridge, viz schéma níže:
nezemnit baterii.png

Napětí z baterie je posíláno přes můstek utvořený z FETů, a zátěž je zapojena uprostřed tohoto můstku. Díky tomu, lze vyvolat efekt střídavého proudu - jednu půlvlnu je zátěž zapojena mezi plus a mínus, druhou půlvlnu je zapojena přesně obráceně. Aby fungovaly proudové chrániče a další věci, tak se jedna strana výstupu uvnitř měniče vždycky spojí se zemí. Tím je pak na výstupu fáze, nulák a zem, která má stejný potenciál jako nulák.

1)
Výbuch nastane, pokud nějakého dobráka napadne uzemnit jeden z pólů baterie. V tu chvíli vlastně vyzkratuje jednu polovinu toho H-Bridge. Takže nikdy nezemnit baterku. Leda by zemnění baterky bylo výslovně napsáno v manuálu k měniči (pak by tam ale taky bylo třeba napsáno, že tento typ měniče má dva pracovní vodiče a samostatné uzemnění, které je na jiném potenciálu než každý z pracovních vodičů). Takové "zemnění baterky" se někdy dá najít u měničů určených pro auta, které vyrábějí -115V na jednom drátu, +115V na druhém drátu a zem je na nule uprostřed (takže fíčko funguje, ikdyž má úplně jiný potenciál než "nulák".

2)
Někdy dojde k nechtěnému přizemnění baterky tím, že se použijí Amorfní panely, které typicky potřebují uzemnit negativní pól FV pole. Jenomže negativní pól pole bývá u reglů dost často galvanicky napřímo spojen s negativním pólem baterky....a problém je na světě.

Scénář 1 i 2 se dá lehce odstranit a to tím, pokud je regl galvanicky izolovaný, případně pokud jsou galvanicky izolované jednotlivé stupně na výstupu měniče, například HF trafem.

Long-story short: pokud to přežilo, tak už to bude OK, jenom neuzemňuj baterku ani neuzemňuj žádný z pólů FV pole. A taky si dej pozor na to, abys baterku neuzemnil nepřímo - například přes nějaký automatizační bazmek nebo komunikační kabel. Naštěstí, rozumné automatizační bazmeky mají galvanicky oddělené vstupy, zdroje atd., takže by to neměl být problém.

Jo a raději taky nedoporučuju, držet se jednou rukou baterky a druhou ruku si u toho máchat v dobře uzemněném kbelíku... pokud by někde nebylo funkční to galvanické oddělení, mohl bys dostat šlupku asi tak 115V. Někde jsem slyšel, že se toto občas stávalo majitelům Victronů, ale potvrzené to nemám, takže možná je to "urban legend" ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3063
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod dumi » pát bře 22, 2019 8:29 pm

Dekuji za velmi vycerpavajici odpoved.

to schema co jsi nakreslis, je mozne ze presne takhle to je zapojene a proto pri nepropojenych nulach vadaska sviti na vystupu axperta L i N? po spojeni nul sviti uz jen na L.

Pokud tedy nuly propojim tak vlastne cely vystup plave o cca 115V mimo sit, ale diky propojeni je nulak na stejny hladine. dava to smysl.

Panely zemnit nehodla ani baterii, ani nevim proc bych to delal. Kazdopadne napriklad osciloskop ma velmi casto zaporny pol sondy uzemnen na PE a N vodic, to by klidne mohl byt zdroj problemu. Diky za upozorneni.

Zkusebne jsem meril napeti mezi obema poly baterie a L,N,PE vystupy axperta, nikde nic neni, resp zrejmne je tam mala kapaita, ukazovalo to 100V, ale postupne to pomalu klesalo, jak se to vybijelo do multimetru. Odpor tohoto propojeni sem nemeril. Musel bych celou elektrarnu vypnout.

Co me ale zarazilo je ze je napeti 24V (coz je napeti baterie) mezi zapornym polem baterie a zapornym polem stringu.
Mel sem v planu vsehcny zaporny poly stringu spojit na jeden mustek vsechny regly by meli spolecny minus, ale radeji to zkouset nebudu.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
?
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod youda » pát bře 22, 2019 8:38 pm

Ony v těch měničích většinou stejně bývají oddělovací transformátory. Ikdyž se tomu říká "beztransformátorový střídač", tak tam nějaká HF trafa vždycky jsou. Ale jak to je v konkrétním typu měniče zapojené doopravdy, to fakt nevím. Ale někdo z kluků, kteří měniče občas opravují, by vědět mohl.

Docela rád bych se v tomto nechal taky poučit, jak jsou tam ty HF trafa použitá doopravdy...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3063
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod abrams » pát bře 22, 2019 9:06 pm

Zdravím ,

měniče , teda většina pořádnejch měničů ať už LF či HF disponují galvanickým oddělením DC vstupu od AC výstupu právě oním trafem . Při měření mezi vstupy a výstupy se cosi vyskytuje jako indukované reziduum či závan druhých nožiček keramických odrušovacích kondenzátorů . Tato skutečnost se zjišťuje AC žárovkou :arrow: svítí-li = absence galvanického oddělení , nesvítí-li = eliminovala rezidua galvanického oddělení :yes: .

Naproti tomu ON Grid střídače mnohdy galvanické oddělení HV DC vstupu od AC výstupu nemají , nejen z důvodu "vyšší" účinnosti ale i z faktu zbytnosti . Proud ::pv:: zapojených na třeba 350V DC stačí pouze rozstřídat na AC a je hotovo .

Laciné auto DC / AC měniče mývají z důvodů levnosti konstrukce HV DC napětí meziobvodu zapojené do 12V části kde se nachází jediný řídící šváb .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2761
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod dumi » pát bře 22, 2019 9:12 pm

Je tady bezpecne.to takto provozovat? Pokud je tam to trafo tak by ani uzemneni baterie nemelo zpuaobit zniceni?

A netusi nekdo jak je to s tim spojenim zaporneho pole PV a baterie?
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
?
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod DanoP » pát bře 22, 2019 10:05 pm

Co sa tyka Axperta 4048 je tam rele, ak je menic zapnuty a je v bypasse N vstup je prepojeny s N vystupom, ale ak bezi tak prepoji vystupny N a PE a samozrejme vtedy su vstupy N, L odpojene od vystupov N, L. Da sa to tusim aj nastavit parametrom.
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
?
DanoP
 
Příspěvky: 925
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod rege » čtv dub 04, 2019 6:28 am

Mam otazku ohladom axperta a uzemnenia N na vystupe. Aky prud moze tiect cez ten prepoj N-in a N-out ? Zalezi to od pripojenej zataze na menic alebo ide len o vyrovnanie potencialu? Chcem to prepojit, ale zaroven neznicit menic v pripade nahodneho uzemnenia baterie, takze by som tam dal len poistku, napr. 2A, pri jej prepaleni by doslo k odpojeniu vystupu menica.
Uživatelský avatar
rege
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte bře 19, 2019 8:03 pm
Bydliště: Vychod SK

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod josse » čtv dub 04, 2019 9:03 am

rege píše:Mam otazku ohladom axperta a uzemnenia N na vystupe. Aky prud moze tiect cez ten prepoj N-in a N-out ? Zalezi to od pripojenej zataze na menic alebo ide len o vyrovnanie potencialu? Chcem to prepojit, ale zaroven neznicit menic v pripade nahodneho uzemnenia baterie, takze by som tam dal len poistku, napr. 2A, pri jej prepaleni by doslo k odpojeniu vystupu menica.
Tomu co chcete udělat nerozumím. Vnitřní propoj je stejný jako cesty L. Vstup vede do vstupu, výstup z výstupu, jestli pojedete pouze off-grid, nezapojuje vstup vůbec.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
?
josse
 
Příspěvky: 1114
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod rege » čtv dub 04, 2019 9:30 am

Tak to trosku dovysvetlim, z dovodu konstrukcie menica axperta je pri zapnutom menici (nie bypass) na vystupe N cca 105V voci zemi na L je 120V voci zemi. Preto chcem prepojit vystup N so vstupnym vodicom N, aby bolo napatie voci zemi 0 V na N-out
Uživatelský avatar
rege
 
Příspěvky: 155
Registrován: úte bře 19, 2019 8:03 pm
Bydliště: Vychod SK

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod josse » čtv dub 04, 2019 3:20 pm

Já mám PE ze vstupu i výstupu vedené 10mm2 do PE mosazné lišty v rozvaděči a dále 16mm2 do ekvipotenciální svorkovnice.

N ze vstupu i výstupu mám také 10mm2 do jedné mosazné lišty v rozvaděči. Z obou měničů jsou to celkem 4 vodiče spojené do jednoho místa.
L mám vstup do jističe z grid a výstup do jističe do domu.

Mám 4kW/48V dva kusy. Takhle bez malůvek to raději nechte na elektrikáře. Když do toho zatáhneme ještě přepínač sítí, nebude to vůbec jednoduché.

Těch 100V budou dělat kapacity, varistory a tak vůči PE. Nin a Nout může být v případě velkého Axperta propojené. Samozřejmě správným průřezem a nevidím důvod proč by měl být jištěný.

Do nabíječky to musí jít přes IN, do domu to musí jít přes OUT.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
?
josse
 
Příspěvky: 1114
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod Kamča » čtv pro 10, 2020 10:14 am

Neměřil někdo osciloskopem kvalitu sinus výstupu na Apertu?(VM III 48V) Mám na výstupu elektroměr s SO výstupem a mám problém s měřením výstup SO neskutečně kolísa tak přemyšlím jestli to není způsobeno pseudo sínusem.
8x370Wp J,8x380Wp J,4x370Wp Z,2x Axpert VMIII 48V 5kW,LiFe 2x16S 120A +BEV 36kWh
?
Kamča
 
Příspěvky: 75
Registrován: ned pro 06, 2020 7:55 pm
Bydliště: Dolní Lutyně

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod xmasin » čtv pro 10, 2020 11:02 am

Mám Axpert King a s instalovanými elektroměry před i za měničem a ani jeden nemá s měřením problém, ale je pravda, že se jedná o elektroměry určené pro elektrárny, takže je možné, že si s nekvalitní sinusovkou poradí.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1712
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Zapojeni Axperta -> modra nula

Příspěvekod Vitek » čtv pro 10, 2020 11:07 am

Kamča píše:Neměřil někdo osciloskopem kvalitu sinus výstupu na Apertu?(VM III 48V) Mám na výstupu elektroměr s SO výstupem a mám problém s měřením výstup SO neskutečně kolísa tak přemyšlím jestli to není způsobeno pseudo sínusem.


hmmm osciloskop mám, nemám ale axperta co ty.
Sem si skoro jist že sinus ze sítě bude hnusnější než sinus z axperta ( pokud tedy nekopíruje ten tvůj průběh vstupu na výstup - neznám tvůj měnič)
?
Vitek
 
Příspěvky: 1763
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

PředchozíDalší

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], pekoz a 1 návštěvník

Reputation System ©'