1)sežeň si kvásek
2)ráno navaž 300g žitné mouky, vyklop do toho ten kvásek, nějakých 300ml vlažné vody a zamíchej v míse na kterou máš víčko aby těsto přes den nevysychalo.
3) do skleničky znečištěné po kvásku dej 4 lžíce žitné mouky, trochu vody , rozmíchej a uprav konzistenci dokud z toho není řídké "blátíčko". Ne voda, ne těsto, prostě bláto. Dekl na to a šup s tím do lednice za dva dny tam bude zase kvásek. Pozor i v lednici jde o pohádku "hrnečku DOST". Ideálně to dělám v sedmičce vod vokurek.
4) mazej 6-8hod. makat
5) po návratu od roboty odvaž 200g špaldové mouky, 5g soli, a trochu mletého kmínu (řekněme 2 lžičky)
6) vraz to do nakynutého těsta z rána (bod 2) a zamíchej. Toto chce fortel. Bude to lepit jako Herkules a bude to tuhý.
7)
formu takové hranaté "rakve" vylož pečicím papírem (šířka sedí přesně) a dej do toho těsto.
8) nech 3-4 hodiny kynout dokud není "rakev" plná.
9) horkovzdušná trouba 180 st.C 60 minut a máš chleba.
Celkově 2x 5minut práce(5 ráno, 5 odpoledne) + pečení večer. Dýl to nejde natahovat.
Naposledy upravil brumlaj dne sob dub 20, 2019 9:04 pm, celkově upraveno 2
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.