Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte zář 28, 2021 9:31 pm


Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Předchozí

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod Quickyprd » úte čer 15, 2021 11:54 am

To je jasné, kdyby to vzal legálně, tak tu neřeším nic jako UPS. Nahlásim jen do spotřebičů s možností zpetnych vlivu UPS, nic o tom, že je to přímo napojeno na Fronius a dobro přesně jen. To aby jen distributor se nedivil, že je i po západu slunce nízká spotřeba. Takto mě to potvrdil i pan Kolařík.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 121
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod xmasin » úte čer 15, 2021 12:10 pm

U mě chtěl distributor po přihlášení UPS odpojování odběrného místa při výpadku DS, takže bych počítal s tím, že to po tobě bude chtít taky, obzvlášť, když máš ongrid FVE.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1586
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod zbek » úte čer 15, 2021 1:08 pm

Pokud by šlo dat na 1F 3,6kw měnič 5KWP tak je to ideál už to někdo zrealizoval legálně?
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
?
zbek
 
Příspěvky: 358
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod Quickyprd » úte čer 15, 2021 1:10 pm

Nadhodil jsem to znovu neosolaru i firmě co to bude dělat (dělají hlavně Victrony), tak jsem zvědav jak to v praxi dělají. Není to zase taková vzácnost AC coupling. Ale Multiplus při výpadku DS má možnosti různé, dám vědět co vymyslí (nějaký Uf Guard, nějaké "rozpadové" relé, stykače, přepínač. Sám jsem zvědav.
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 121
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod xmasin » úte čer 15, 2021 1:20 pm

zbek píše:Pokud by šlo dat na 1F 3,6kw měnič 5KWP tak je to ideál už to někdo zrealizoval legálně?

Podle stávajících PPDS by to být možné mělo.
Instalovaný činný výkon výrobny elektřiny
Součet jmenovitých činných výkonů všech generátorů (výrobních modulů); v případě výroben využívajících solární panely součet jmenovitých hodnot všech instalovaných solárních panelů. U fotovoltaických elektráren se pro posouzení vlivu na DS (včetně velikosti nesymetrie) uvažuje výkon střídačů.

Takže klidně jde na střídač s výkonem 3,6 kW připojit 5 kWp panelů a mělo by to projít.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1586
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod tomas » stř čer 16, 2021 8:00 pm

mati píše:
Quickyprd píše:Tak ono celkově to bude taková šedá zóna. Multiplus tam bud jen jako nabíječka, kterou chci nahlásit jen jako zálkožní UPS. Fronius ongrid je nyní zapojen přímo na síť, přetoky zcela legální a HDO řídí právě onen Fronous. Čili ČEZ "uvidí" stále jen onen Fronius. Victron se tam ukáže jen jako skokové snížení spotřeby ve večerních a nočních hodinách a taky že klesnou přetoky, jelikož toho více využiji. ZCela legálně by to asi připojit nešlo, jelikžo poidmínyk jasně stanovují, že max. výkon měniče na fázi je oněch 3,6kW, takhto by toi hypoteticky při nějaký vážníé chyby mohlo posílat až 7kW do sítě...Fronisu má 3kW, Victron 4kW. I sám Victron by se tam nevešelů a sám Neosolar píáše, že mají požádáno o vyjímku, ale to bude jestli vůbec někdy...spíše vůbec. Jelikož Distribuce nějaký odchylky a vyjímky prakticky neuděluje.
Proto chci nahlásit Victron jako UPS. Jedinou další možností byl kvalitní hybridní měnič a ten přepanelovat do DS povolí. Ale je mě líto vyhodit Fronius. Navíc Fronius-Victron je vcelku bytelná a slušná kombinace. Toho bych se nerad vzdával.


Jsi si jistý , že když nainstaluješ 5kWp v panelech , tak to distribučka kousne? Já mám ten dojem , že po mě chtěli také max. 3,6kWp na střechu. Systémem větší bere! Nelogické , ale bylo to tak - vůbec je nezajímalo , že Victron víc než 3kVA nedá. A protože na to mají lajštrunk , tak s budoucím rozšiřováním mám docela smolíka..


A jak by někdo mohl poznat že na střídač o max. 3kW je připojeno 5kW v panelech? Nic to neovlivní (tedy kromě jejich státem zaručených zisků), pokud nejde o licencovanou nebo dotovanou výrobnu tak bych se toho vůbec nebál.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2187
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod mati » stř čer 16, 2021 8:29 pm

tomas píše:
mati píše:
Quickyprd píše:Tak ono celkově to bude taková šedá zóna. Multiplus tam bud jen jako nabíječka, kterou chci nahlásit jen jako zálkožní UPS. Fronius ongrid je nyní zapojen přímo na síť, přetoky zcela legální a HDO řídí právě onen Fronous. Čili ČEZ "uvidí" stále jen onen Fronius. Victron se tam ukáže jen jako skokové snížení spotřeby ve večerních a nočních hodinách a taky že klesnou přetoky, jelikož toho více využiji. ZCela legálně by to asi připojit nešlo, jelikžo poidmínyk jasně stanovují, že max. výkon měniče na fázi je oněch 3,6kW, takhto by toi hypoteticky při nějaký vážníé chyby mohlo posílat až 7kW do sítě...Fronisu má 3kW, Victron 4kW. I sám Victron by se tam nevešelů a sám Neosolar píáše, že mají požádáno o vyjímku, ale to bude jestli vůbec někdy...spíše vůbec. Jelikož Distribuce nějaký odchylky a vyjímky prakticky neuděluje.
Proto chci nahlásit Victron jako UPS. Jedinou další možností byl kvalitní hybridní měnič a ten přepanelovat do DS povolí. Ale je mě líto vyhodit Fronius. Navíc Fronius-Victron je vcelku bytelná a slušná kombinace. Toho bych se nerad vzdával.


Jsi si jistý , že když nainstaluješ 5kWp v panelech , tak to distribučka kousne? Já mám ten dojem , že po mě chtěli také max. 3,6kWp na střechu. Systémem větší bere! Nelogické , ale bylo to tak - vůbec je nezajímalo , že Victron víc než 3kVA nedá. A protože na to mají lajštrunk , tak s budoucím rozšiřováním mám docela smolíka..




A jak by někdo mohl poznat že na střídač o max. 3kW je připojeno 5kW v panelech? Nic to neovlivní (tedy kromě jejich státem zaručených zisků), pokud nejde o licencovanou nebo dotovanou výrobnu tak bych se toho vůbec nebál.


Pokud připojuješ FVE ofiko , tak v projektu a revizi je psáno , co tam máš.
A pokud přidáš na střechu placky , tak jsou na mapách vidět .
A co mám zprávy tak distribučky kontrolují dle map počet panelů - minimálně u ongridu s dotací. Tzn. není vůbec jisté . jestli nebudou kontolovat všechny.
Není nic jednoduššího : to nesedí - odpojíme odběrné místo! Tečka! A dokaž , že to sedí.

Právě že jde o jejich chechtáky.
Anebo stačí závistivej soused : třeba - vysmahla eletrika v celý ulici ( má studej stejk ) a u támhletěch svítěj a řve jim hustej music ! To se nebude předse tolerovat.

Úpravy asi podle odvahy konkrétního soudruha.
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 315
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod tomas » stř čer 16, 2021 8:58 pm

A jak v distribuci podle map poznají který panel je kam připojený? Podle map nerozeznají ani fotovoltaiku od fototermiky. A pokud je tam fotovoltaická krytina, tak už nepoznají vůbec nic. Štítky na panelech pracovníci distribuce nekontrolují, protože kdyby se jim na střeše něco stalo tak jim jejich zaměstnavatel nic nedá, mají zakázáno lézt na střechy. Už jsem dělal několik FVE kde na střechu nebylo ze země vidět, kolik panelů a výkonu jsem při PPP nahlásil tolik si zapsali. Drony na to zatím nemají.
Pokud už by distributor nějakým záhadným způsobem prokázal že panely navíc jsou připojeny k distribuční síti, tak jedinou škodu kterou by distributor mohl vyčíslit je ušlý zisk, ale to by mohl i pekař, když si doma upečete vlastní chleba. Nemá šanci, tak špatně zde na tom ještě naštěstí nejsme.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2187
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod mati » stř čer 16, 2021 9:24 pm

tomas píše:A jak v distribuci podle map poznají který panel je kam připojený? Podle map nerozeznají ani fotovoltaiku od fototermiky. A pokud je tam fotovoltaická krytina, tak už nepoznají vůbec nic. Štítky na panelech pracovníci distribuce nekontrolují, protože kdyby se jim na střeše něco stalo tak jim jejich zaměstnavatel nic nedá, mají zakázáno lézt na střechy. Už jsem dělal několik FVE kde na střechu nebylo ze země vidět, kolik panelů a výkonu jsem při PPP nahlásil tolik si zapsali. Drony na to zatím nemají.
Pokud už by distributor nějakým záhadným způsobem prokázal že panely navíc jsou připojeny k distribuční síti, tak jedinou škodu kterou by distributor mohl vyčíslit je ušlý zisk, ale to by mohl i pekař, když si doma upečete vlastní chleba. Nemá šanci, tak špatně zde na tom ještě naštěstí nejsme.


Chtěl bych tomu věřit , že to neřeší a nebudou u mikrozdrojů.
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 315
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod FRSO » stř čer 16, 2021 10:25 pm

tomas píše:A jak v distribuci podle map poznají který panel je kam připojený? Podle map nerozeznají ani fotovoltaiku od fototermiky. A pokud je tam fotovoltaická krytina, tak už nepoznají vůbec nic. Štítky na panelech pracovníci distribuce nekontrolují, protože kdyby se jim na střeše něco stalo tak jim jejich zaměstnavatel nic nedá, mají zakázáno lézt na střechy. Už jsem dělal několik FVE kde na střechu nebylo ze země vidět, kolik panelů a výkonu jsem při PPP nahlásil tolik si zapsali. Drony na to zatím nemají.
Pokud už by distributor nějakým záhadným způsobem prokázal že panely navíc jsou připojeny k distribuční síti, tak jedinou škodu kterou by distributor mohl vyčíslit je ušlý zisk, ale to by mohl i pekař, když si doma upečete vlastní chleba. Nemá šanci, tak špatně zde na tom ještě naštěstí nejsme.

Na to asi přijdou že je připojeno více panelů dle dodání kWh do sítě, přece cca 3,6Kwp nevyrobí za rok 5000Kwh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1487
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod tomas » stř čer 16, 2021 11:41 pm

Copak dodávka přebytků do sítě se povinná?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2187
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod ViktorEX » čtv čer 17, 2021 6:47 am

pánové, pánové, pánové ... tak to tady čtu, no to je katastrofa. jak legislativně, tak postoji. (legislativne - uz roupama nevedi, co by si tam napsali ... podle okopirovanych citaci, a jako prumerny elektrikar mi prijdou nektere jejich predpisy jako dost diletanticky az školácký), jako debata dobry - dobře se bavím. ale s temi kontrolami bych to nevidel tak divoce. samozrejme, kdyz ma nekdo dotaci, asi je na listine omezenych prav a svobod. to byl presne ten duvod, proc jsem zadnou dotaci nebral. 1) je to nemoralni 2) mas kouli na noze.
taky me nekdo strasil, ze v elektrarne poznaji, co mam doma za pristroje atd. no ja nevim, zas takovej bourak na elektro nejsem, ale a) kdo to bude sledovat b) co z toho bude mit 3) a jak by to asi zjistil pres trafo, kde na jedny kšandě je řeba 20 baráků ... leda ze by to dalkove vsechno merily hodiny na sloupku a to nemeri, alespon me zatim ne (a neumej precist ani stav na dalku, protoze tady chodila pani s propiskou a notyskem). pri zmene tarifu jsme taky hlasili, co je doma za spotrebice, hlavne ty vetsi (bojler, sporak, horkovarka, mikrovlnka). povazuji za uplnou pitomost nahlasovat treba ups. mam dve, uz asi 20 let, a nikdy to nikoho nezajimalo. a tezko bude po vypadku site na fazi proud, protoze to by mi asi svitil celej barak na 500W ups-ku?-ktera nejakou nahodou dava proud nejen do jisteneho spotrebice, ale i obracene? asi tezko, bych rekl, ze by vylitla asi tak behem vteriny kominem.
a potom ... kdo se moc pta, moc se dozvi. taky se neprestavaj vyrabet auta co maj max 200kmh jenom proto, ze by mohly jet na dalnici vic jak 130. samozrejme, kdyz se v tom doma zacne nekdo vrtat, tak by mel vedet, co dela, a zajistit, ze kdyz vypadne elektrika, tak aby to nejakyho chudaka na sloupu nesunda ze zebriku....
(polo) - Ostrov 10,3 kWp (bude 15 kWp, už to tu leží), 2x Mppt Epever 5kW, Batt Lifepo4 18kWh, 3x invertor 6kW + 1x invertor 3kW (vše čistý sinus) .... 280K CZK bez práce, všechno nějaká čína, od 14.7.2021 Ostrov, k 19.9.2021, spotřeba 20,8 kwh/den, 88% sobestačnost
Uživatelský avatar
ViktorEX
 
Příspěvky: 146
Registrován: stř zář 16, 2020 4:45 pm

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod xmasin » čtv čer 17, 2021 8:56 am

ViktorEX píše:povazuji za uplnou pitomost nahlasovat treba ups. mam dve, uz asi 20 let, a nikdy to nikoho nezajimalo. a tezko bude po vypadku site na fazi proud, protoze to by mi asi svitil celej barak na 500W ups-ku?-ktera nejakou nahodou dava proud nejen do jisteneho spotrebice, ale i obracene?

Tady se nebavíme o 500W UPS, ale o UPS v řádu 5 kW (Axperty nebo Victrony), kdy některé se umí přifázovat k DS (třeba Axpert MAX nebo VMIII a všechny hybridní Victrony) a pak jsou schopné i do DS elektřinu dodávat, kromě toho v energetickém zákoně je stať, že odběratel může provozovat náhradní zdroj pouze se souhlasem provozovatele DS.
§ 28
Zákazník
(4) Zákazník může provozovat vlastní náhradní zdroj, pokud je propojen s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, pouze po dohodě s provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem distribuční soustavy.

Takže de jure by se měla hlásit každá UPS, protože v principu se jedná o náhradní zdroj. Už se tady o tom byla dlouhá debata. Osobně to mám tak, že mám u provozovatele DS nahlášenu UPS o výkonu 5 kW (Axpert King) a mám odsouhlaseno technické řešení, že pomocí přepínače sítí mohu celou instalaci přepojit na UPS, akorát měli podmínku, že při výpadku DS se musí celé odběrné místo odpojit od DS, což vyřešil jeden stykač.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1586
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod ViktorEX » čtv čer 17, 2021 9:17 am

No prave ... De jure .... A zmenu velikosti bot nepotrebujou? Vzdyt to rikam... Roupama nevedi coby... Nekonecny alibismus ... Nic jineho.
Ostrov, generator.... jinak to nevidim. Furt jen same vyhruzky, pokuta za tohle, pokuta za tamhleto, a lidi se jen klanej a citujou. AAAno pane, jiiiiste pane, a jak hluboko chcete, abych vam tam strcil hlavu?
(polo) - Ostrov 10,3 kWp (bude 15 kWp, už to tu leží), 2x Mppt Epever 5kW, Batt Lifepo4 18kWh, 3x invertor 6kW + 1x invertor 3kW (vše čistý sinus) .... 280K CZK bez práce, všechno nějaká čína, od 14.7.2021 Ostrov, k 19.9.2021, spotřeba 20,8 kwh/den, 88% sobestačnost
Uživatelský avatar
ViktorEX
 
Příspěvky: 146
Registrován: stř zář 16, 2020 4:45 pm

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod paja-fve » pát čer 18, 2021 6:28 am

žádného chudáka to ze sloupu nesundá. když není DS, jde střídač do poruchy. při obnovení DS to trvá cca 10min, než se přifázuje.
GW8K-ET (FW.614), 4.4kWp CanadianSolar365 - 2S Vychod, Jih, PylonTech Force H2 7.2kW.
?
paja-fve
 
Příspěvky: 25
Registrován: úte říj 20, 2020 3:30 am

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod Dagus » sob čer 19, 2021 9:40 am

xmasin píše:
ViktorEX píše:povazuji za uplnou pitomost nahlasovat treba ups. mam dve, uz asi 20 let, a nikdy to nikoho nezajimalo. a tezko bude po vypadku site na fazi proud, protoze to by mi asi svitil celej barak na 500W ups-ku?-ktera nejakou nahodou dava proud nejen do jisteneho spotrebice, ale i obracene?

Tady se nebavíme o 500W UPS, ale o UPS v řádu 5 kW (Axperty nebo Victrony), kdy některé se umí přifázovat k DS (třeba Axpert MAX nebo VMIII a všechny hybridní Victrony) a pak jsou schopné i do DS elektřinu dodávat, kromě toho v energetickém zákoně je stať, že odběratel může provozovat náhradní zdroj pouze se souhlasem provozovatele DS.
§ 28
Zákazník
(4) Zákazník může provozovat vlastní náhradní zdroj, pokud je propojen s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, pouze po dohodě s provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem distribuční soustavy.

Takže de jure by se měla hlásit každá UPS, protože v principu se jedná o náhradní zdroj. Už se tady o tom byla dlouhá debata. Osobně to mám tak, že mám u provozovatele DS nahlášenu UPS o výkonu 5 kW (Axpert King) a mám odsouhlaseno technické řešení, že pomocí přepínače sítí mohu celou instalaci přepojit na UPS, akorát měli podmínku, že při výpadku DS se musí celé odběrné místo odpojit od DS, což vyřešil jeden stykač.

Stykač máš jaký? Nekdo tu psal, že se dělá s blokováním, aby to nežralo furt 3W. Zkoušel jsem google a na rychlo jsem našel jen nějaké velké průmyslové. Sice jsou na din, ale nevejdou se pod kryt. Nemáte někdo typ na něco co se vejde do domácího rozvaděče? Přecijen 3W 24/365 je 26kWh a ještě z ČEZu. Díky za radu.
?
Dagus
 
Příspěvky: 812
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Mikrozdroj 3,6 kWp se smlouvou + AC coupling

Příspěvekod Quickyprd » pát srp 27, 2021 2:13 pm

Tak u mě to zatím vypadá dobře, firma podala řádnou žádost na distribuci k AC couplingu pomocí Multiplus II 5kVA (4kW) k současnému Froniusu 3kW a pan inženýr z distribuce sice poznamenal, volal mě i firmě aby se ujistil co a jak, že je výkon měniče/nabíječe větší nežli povolených 3,7kW na fázi, ale povolil to (uznal výkon pole 3,57kWp a to že Victron 3,7kW nemá). Aspoň malé vítězství v tomto byrokratickém molochu. Tedy hurá k instalaci na konci září a zvětšení soběstačnosti. Finančně je to hovadina :-D
Až vše bude hotovo a budou nějaké roční statistiky, tak napíšu postupně celé vlákno. Nic pro zdejší ostrovníky :-)
?
Quickyprd
 
Příspěvky: 121
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Předchozí

Zpět na Legislativa a právo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'