Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob zář 18, 2021 5:21 pm


Raspberry pi ,PiFace a Studer

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Raspberry Pi.
Další

Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod Dreambox » čtv led 23, 2014 2:55 pm

Tak nakonec jsem došel k názoru udělat vše v jednom a to pomocí Raspberry Pi a Raspberry PiFace rozšiřující desky.Chci totiž mít vše v jednom.Představa už je.Jen to zrealizovat.Budu vyčítat 15 různých teplot.Na to chci použít toto http://www.ebay.com/itm/USB-to-1-Wire-i ... 2a3688e947. a použití čide DS18B20 (PODLE POPISU JÍCH TAM MŮŽE BÁT AŽ 200.Dále spotřeby domu a to vodu a elektřinu na hlavním přívodu.pomocí so výstupů Potom mám samostatně měřené chodby garáž kancelář.Takže taktéž samostatné měření.Ještě ovládání čerpadla oběhu TUV.Horší to bude všechno naprogramovat.Toto bych chtěl vše v tomto roce dodělat.Má někdo podobný projekt ? Já začínám od 0.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil Dreambox dne čtv led 23, 2014 3:26 pm, celkově upraveno 1
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
?
Dreambox
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

PICAN CAN-Bus Board for Raspberry Pi

Příspěvekod Dreambox » čtv led 23, 2014 3:20 pm

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
?
Dreambox
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Raspberry PiFace

Příspěvekod Dreambox » čtv led 23, 2014 3:22 pm

Půjde to ale zapojit na jednu desku raspberry pi
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
?
Dreambox
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: PICAN CAN-Bus Board for Raspberry Pi

Příspěvekod Dreambox » čtv led 23, 2014 4:35 pm

Dreambox píše:Tento převodník na Studer http://skpang.co.uk/catalog/pican-canbu ... -1196.html


Tak jsem se právě dověděl od Matěje že přímo s CAN do Raspberry to nepůjde. Studer neposkytuje specifikace ke své CAN sběrnici, pouze k rozhraní RS232 přes Xcom-232i.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil Dreambox dne čtv led 23, 2014 5:25 pm, celkově upraveno 1
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
?
Dreambox
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod Dreambox » čtv led 23, 2014 5:23 pm

A zde pěkně provedená ta čidla Ds 18b20
http://dx.com/p/diy-ds18b20-stainless-s ... uE9QEBNxvI
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
?
Dreambox
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod Frenky » čtv led 23, 2014 5:56 pm

Tak já jsem si koupil s raspberry tohle.

gertduino-rozsireni-pro-rpi.jpg


Na destičce je elektrický převodník RS232 z 5V na 3.3V. RTC-čko s baterkou a IRDA a integrováno 6 modrých LED.
Mám za lubem ten program, co jsem napsal pro arduino mega přepsat pro gertduino, ale to bude ještě dlouhá cesta. Pokud by byl zájem tak bychom mohli spojit síly. Nabízím nějakou nesmělou pomoc a spolupráci. Upozorňuji, že na rozdíl od všech programátorů tady v programování moc úspěchů neslavím, zatím se nesměle učím. Jsem spíše na ten HW. Programuji tak rok a moc to neumím. :D . :eek2:
Jestli jsem to dobře pochopil tak raspberry neumí C+, ale python. A to gertduino se také neprogramuje v prostředí jak areino (IDE) , ale v trochu jiném, myslím že tomu říkají AVR. :?: No tak taáák.
Takže bude-li zájem mohu pro inspiraci poslat to moje "studerduino". Je tam spousta kódu zbytečně, protože se mi zatím nedaří vyčítat v cyklu. Dělal jsem pokus nejen vyčítat data, ale i STUDER ovládat. Zatím ovládám jen zapnutí a vypnutí střídače povelem. Chystám se ještě cíleně ovládat nabíjecí cyklus baterií.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 774
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod matej » čtv led 23, 2014 6:05 pm

Zdravím Raspberry záleží jaký OS se tam nahraje já dávám klasiku Raspbian Wheezy a to je normálně Debian takže aplikace můžou být python bash c+ cokoli. Není to problém ..
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod Frenky » čtv led 23, 2014 6:11 pm

Dobré odpoledne, Aha, tak je třeba dohrát program, dík. "Malinový koláč" mám ani ne 14. dní, tak prosím o schovívavost . :-) Mám teť tolik krabiček na hraní, že nevím se kterou si mám hrát dřív. :-)
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 774
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod Dreambox » čtv led 23, 2014 7:10 pm

Tak ja zatím nemám ten Studer a ani moc času.BUdu se tím zabývat až najaře.Maximalně natáhnou všechny vodiče ke všem čidlům a odečtům.Bude toho dost a dost. Vlastní programování odhaduju tak na měsíc.Budu mít na to ,ale přímo programátora.Napíše mě vše dle mých představ. Jak ale píšu času málo.Termín tak červen. Potom se určitě podělím.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
?
Dreambox
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod JML... » čtv led 23, 2014 11:11 pm

Spravne rozhodnuti udelat vse v jednom. Ja po testech s SDS adt. sel do Olinuxina, kde mam vse od logovani, databaze, kresleni grafu ... a web server. Pripojil sem i cidlo barometrickeho tlaku, zatim jen loguju, ale chtel bych to naucit spekulovat na vyvoj pocasi. Olino je dostatecne rozsiritelne, takze v budoucnu bych jim chtel ridit vse, jen ten cas to tam namlatit a odladit.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod honzaL » pát led 24, 2014 12:35 am

matej píše:Zdravím Raspberry záleží jaký OS se tam nahraje já dávám klasiku Raspbian Wheezy a to je normálně Debian takže aplikace můžou být python bash c+ cokoli. Není to problém ..

Pokud tam pouzijete "mono" budou na tom chodit i nektere aplikace psane pod windows. Lze to otestovat pres "moma" - mono migation analyser. Existuji pak i knihovny pro GPIO pro .NET, takze lze pouzit i zkusenosti z normalnich windows aplication. Pripravujeme ukazky na nasem skoleni.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,
?
honzaL
 
Příspěvky: 420
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod 007ToMMaS » pon bře 24, 2014 3:58 pm

Ahojte, chcel by som sa poradiť so skúsenejšími. Natiahol som si od RPI sieťový tienený kábel asi 30m do izby. Chcem ho pripojiť ale zaujíma či je ho treba nejak galvanicky oddeliť od raspberry pi. Lebo kábel ide minimálne polovicu trasy s káblami na FVE. Aby náhodou nedošlo k nejakému poškodeniu RPI čert nikdy nevie čo sa môže stať. Ďakujem
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod matej » pon bře 24, 2014 4:12 pm

Podľa noriem viesť slaboprúd so silnoprúdom sa neodporúča, maximálne sa pripúšťa súbeh tuším 1,5 metra alebo tak nejak. 15m je veľa. Ale ethernet ako taký, by mal byť galv. oddelený - každé ethernet zariadenie by malo mať vo svojom konektore zabudované malinké oddeľovacie trafko. Ak je ten kábel tienený (FTP,STP) nepripojoval by som tienenie na oboch stranách ale len na jednej - tam kde je "zložitejšie" zariadenie.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod 007ToMMaS » pon bře 24, 2014 6:16 pm

Hej ethernet je galvanický oddelený na konci aj na začiatku kábla je switch lebo na každom konci sú pripojené ďalšie zariadenia. Viem že by nemal byť silnoprúd a slaboprúd spolu v jednej lište. Príspevok som písal nejak rýchlo lebo som nemal moc času a nenapísal som že tým káblom chcem pustiť zbernicu I2C.
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod matej » pon bře 24, 2014 8:12 pm

I2C je nesymetrická zbernica, určená predovšetkým na komunikáciu na krátke vzdialenosti medzi blokmi v rámci jedného zariadenia (MCU - A/D převodník, paměť, displej, apod) a nie na ťahanie niekoľko desiatok metrov navyše v jednej lište so silnoprúdom. Silne nedoporučujem, pravdepodobne s tým budú problémy. Na toto je vhodný Ethernet, CAN alebo RS-485.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod jose » pon bře 24, 2014 8:33 pm

Připojuji se s tvrzením, že I2C (Inter-Integrated Circuit) byl firmou Philips vymyšlen k jednoduchému propojení jednotlivých modulů uvnitř rozměrově malého systému. I když s určitým návrhářským úsilím je asi možno ho použít i na několikametrové vzdálenosti.
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 279
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod 007ToMMaS » pon bře 24, 2014 9:41 pm

Chcel som si iba uľahčiť tvorbu jednej dosky na RPI. Jednoducho by som si vyviedol zbernicu priamo do izby a testoval by som. Keď to nejde tak to budem musieť vždy ísť vyskúšať do pivnice. Nevadí. Každopádne ďakujem :)
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod mopadzi » pon bře 24, 2014 10:18 pm

chtěl jsem se zeptat.. Komunikační protokol Studeru je ModBUS nebo CANBUS?
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
?
mopadzi
 
Příspěvky: 740
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod RobertM » pon bře 24, 2014 10:42 pm

mopadzi píše:chtěl jsem se zeptat.. Komunikační protokol Studeru je ModBUS nebo CANBUS?

CAN Bus ... gateway je tam bohužel pouze na 232i (Xcom-232i), protokol je na stránkách výrobce.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 264
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: Raspberry pi ,PiFace a Studer

Příspěvekod mopadzi » pon bře 24, 2014 11:27 pm

solarni-panely.cz píše:
mopadzi píše:chtěl jsem se zeptat.. Komunikační protokol Studeru je ModBUS nebo CANBUS?

CAN Bus ... gateway je tam bohužel pouze na 232i (Xcom-232i), protokol je na stránkách výrobce.


takže bez Xcom-232 ani ránu.. díky
i když CANBUS interface je i na mnohé PLC
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
?
mopadzi
 
Příspěvky: 740
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Další

Zpět na Raspberry Pi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'