V mém případě nastává totiž zajímavá situace například s elektrocentrálou. Zánovní drahá baumaxovka bezmála za 6000 se mi neoplatila. Kdežto vojenská použitá za cenu šrotu r.v.82 asi za 2000 se mi vyplatila, je spravitelná v dosti případech i svépomocně, součástky jsou běžně v obchodě a prostě jede.
Druhou věcí jsou použité versus nové panely. Bylo by zajímavé podiskutovat, jak moc se vyplatí koupit použité panely z hlediska rizika, že se stane s nimi něco dříve než s těmi úplně novými, že jejich výkon nebude štítkový a jak moc nám to vlastně vadí. Je jasné, že na nové panely se můžeme domáhat záruky, i když toto může být někdy problematické, zejména při zániku původního dodavatele, nereagování dodavatele, nebo kdoví jakých jiných komplikací. U mě je situace taková, že 4x200Wp evergreen mě přišly jako zánovní na strašné peníze (asi 16000 jeden před třemi a půl lety, dnes by podobné byly asi kolem 5-6000 hádám), spodní panely 6x180Wp jsou použité bez záruky kvality za 1500,- kus, zbylé 2x180Wp byly darovány. S výkonem jak horních, tak spodních nemůžu říct, že bych byl nějak nespokojen. To co to dá, mi tak nějak zatím skutečně stačí v situacích kdy svítí a má to co a hlavně "z čeho" dát.
Třetí věcí .. elektronika - použité měniče, použité regulátory.
Myslím si, že kdybychom se zamysleli nad tím kde už je hranice použití, odkdy danou komponentu nebrat a kdy se naopak soustředit na čistě zánovní věci, použité zásadně nebrat, dospěli bychom možná u tohoto systému k vysoce zajímavé návratnosti z hlediska úspor za elektřinu, kterou bychom jinak zaplatili dodavateli energie, v případě, že tedy prioritou pro majitele takového systému je návratnost. Navíc při zamyšlení se a opravdové racionálnosti nasazení použitých/nových komponent můžeme dojít i v dané situaci k přijatelné míře rizika poruchovosti u použitých komponent.
A ještě jedna věc .. ledacos se vyplatí si vyrobit sám, že ano

Co na to ostatní ? A jak to bylo u FVE systémů ostatních zdejších polo/ostrovníků?
Zánovní / mix / bazar / samovýroba ?
A jaké jsou po čase zkušenosti s dříve učiněnou volbou?