Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte kvě 24, 2022 7:16 am


Výběr Macro 485 nebo Big 64 SD485

Automatizace pomocí jednotek SDS, programování, logování, připojení, montáž senzorů, rady, tipy, návody, praktické poznatky, zkušenosti.

Výběr Macro 485 nebo Big 64 SD485

Příspěvekod Migrifič » pát úno 07, 2020 2:27 pm

Zdravím, mám dotaz na provozovatele SDSka. Zvažuji pořídit jeden z těchto modelů, které bych dokázal nějakým způsobem zprovoznit. Jde mi FVE 2kWp. s aku, zaznamenávat energie ze sítí a když to tam je, tak i nějakou teplotu. Automatizace zatím moc nehrozí. Jelikož o programovaní vím jen to, že to někdo umí, já prostě ne. Podle popisů SDS bych to dokázal zapojit a možná i nastavit, ale můžete mi někdo poradit co koupit. Případně, jestli je to blbost a pořídit jiný monitoring.
Co jsem četl tady, tak jsem skončil u zkratek apod.
Děkuji za jakoukoli radu.
?
Migrifič
 
Příspěvky: 15
Registrován: stř lis 14, 2018 2:13 pm
Bydliště: Praha 8

Re: Výběr Macro 485 nebo Big 64 SD485

Příspěvekod rokytna » ned dub 19, 2020 5:09 pm

Koupit SDS MINI za 1200 Kč a to bude zcela stačit, na měření energií a teplot, bez nutnosti programovat.
ostrovní FVE
?
rokytna
 
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: Výběr Macro 485 nebo Big 64 SD485

Příspěvekod pkougl » ned dub 19, 2020 5:21 pm

ahoj, používám několik let SDS MICRO Light E - R2 LAN Kontroler a pro mně pohoda, 4x analog, 3x vstup elektroměrů, 2x výstupní relé a jeden výstup tranzistoru, 16x teploměr dalas, mam zapojené skoro vše a naprosto stabilní deska

Pavel
pohled na originál tovární stránku
sds.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, 2xměnič Studer XTM 4000, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
?
pkougl
 
Příspěvky: 302
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: Výběr Macro 485 nebo Big 64 SD485

Příspěvekod brumlaj » ned dub 19, 2020 5:39 pm

Jelikož se ptáš na produkty 485 tak máš asi důvod. V každém případě verze BIG má plnohodnotnou implementaci céčka. Verze Macro jej má zjednodušený. BIG využívá novější a rychlejší CPU. Proto zvládá více a lépe ;-)
Pro jednoduché aplikace však stačí i levnější varianty. Hlavně si rozmysli kolik vstupů a výstupů potřebuješ.
Jo a Macro má relé s přepínacími kontakty. U BIG musíš dopředu výrobci sdělit kolik chceš relé s rozpínacími kontakty a kolik se spínacími. Nebo později vyfoukat a vyměnit.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Výběr Macro 485 nebo Big 64 SD485

Příspěvekod hurvayz » ned dub 19, 2020 7:08 pm

Ahoj Pavle, čidla 1820 máš pověšeny na UTP čku a všechny za sebou? mě to občas háže chyby. Dík
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 929
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Výběr Macro 485 nebo Big 64 SD485

Příspěvekod brumlaj » ned dub 19, 2020 8:06 pm

Problém s čidly u první řady SDS je v napájení 3,3V. Proto BIG napájí čidla 5V. Holt je zapotřebí to vyřešit programově.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Výběr Macro 485 nebo Big 64 SD485

Příspěvekod hurvayz » ned dub 19, 2020 9:30 pm

Ja ted kupoval nové, SDSko ale nakonec jsem s panem Prejdou a udelal mi Macro na prani s AD vstupy do 80V a 8 elekteomerů, coz je standard. To se ho ale zeptam, jestli by slo zvysit napeti na cidla i v mem pripade. I kdyz ja mam znameho a tomu to problemy nedela a to ma micro a 16 snimacu. Mozna mám hodne ruseni.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 929
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Výběr Macro 485 nebo Big 64 SD485

Příspěvekod pkougl » pon dub 20, 2020 4:37 pm

hurvayz píše:Ahoj Pavle, čidla 1820 máš pověšeny na UTP čku a všechny za sebou? mě to občas háže chyby. Dík

Ahoj,
no mam to na UTP (napájení taknějak spíš jako hvězdice ale datový striktně v řadě za sebou).
Rušení je problém.
Když zapnou desulfátory na bateriích tak komunikace selže totálně - bez šance ať jsem dělal co jsem dělal.
Na každém čidlu mám na napájecích vývodech napájen 100nF keramickéj kondenzátor.
Když desulfátory nejdou tak je to spolehlivé. I když párkrát do dne nějaké čidlo na jedno čtení vypadne - nahodile
Jedno čidlo mam dokonce v hlavním toroidním cca 6kW trafu (strčený ve vinutí) solaru a docela to měří ( v určitých výkonech to ale padne na jedno nebo více čtení)

Pavel
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, 2xměnič Studer XTM 4000, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
?
pkougl
 
Příspěvky: 302
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: Výběr Macro 485 nebo Big 64 SD485

Příspěvekod rokytna » úte dub 21, 2020 6:48 am

I to napájení 3V3 je v pohodě, chce to jenom změřit přímo u čidla že to tam fakt je. Často není (dlouhé tenké dráty atd.) a pak je to jasné... pomáhá dát tam kondík (desítky až stovky uF, ten 100nF jen v podstatě zkratuje nějaké rušení ale moc nepomůže) nebo zkrátka řešit tak, aby to tam bylo.
Druhý problém je v hvězdicovém zapojení, které samo o sobě můźe v pohodě fungovat pokud jsou segmenty hvězdice "správně" dlouhé (aby se odrazy signálu z konců hvězdice v centrálním bodě správně strefili a nedělali paseku).
Tady pomáhá zakončení (rezistor mezi DATA a GND), ale jeho hodnota je vždy experimentální (musí se vzít osciloskop a sledovat hrany a odrazy... kdo si to udělá, ten má pak jistotu zcela spolehlivé funkce napořád).
To rušení (desulfátory atd.) lze taky pěkně řešit, dát tam malé SMD varistory (na 5V), zakončovací rezistory, zkrátka si s tím pohrát. Hodně pomáhá vhodný výběr vodičů v párech UTP kabelu (vždy kroucený pár DATA+GND, pár VCC+GND), nebo použít FTP kabel (stíněný) a uzemnit jen na jedné straně kabelu (druhou stranu stínění nechat nezapojenou, ať tam neteče vyrovnávací proud).
Vždycky to jde řešit.
Je to obecná věc o sběrnicích (1-W) a je jedno jaký systém to obsluhuje (SDS nebo cokoliv jiného), ty pravidla jsou všude stejná...

Nebo použít jiné čidlo (např. kombinované T-RH (DS2438) místo DS18B20) co teď jde k SDS připojit, teď jsem osadil SDS-1W-T-RH co se prodává už na svém maličkém plošňáku a jsou tam ty přepěťovky a kondenzátory atd. a šlape to parádně.

Jo a to MINI umí i RS485 pokud se k tomu připojí externí převodník (UART-485), všechny signály (RX,TX,DRV) tam jsou na tom MINI vyvedené na konektoru (pájecí piny na desce). A to MINI se dá koupit v osekané variatně ("webový teploměr") pod tisícovku, jak se tak dívám, kde stále ten převodník (UART - Ethernet) je...
ostrovní FVE
?
rokytna
 
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: Výběr Macro 485 nebo Big 64 SD485

Příspěvekod pkougl » úte dub 21, 2020 10:06 am

díky za informace o možnostech stabillizace komunikace 1W.
Varistor jsem ještě nezkoušel, zapojení mezi DATA-GND nebo i napájení pár?. Koukal jsem že varistory jsou např. na 5,5VDC (4VAC) - tyto používáš? - na každé čidlo nebo do "uzlů".
Zakončovací odpor je řádově jak veliký?

díky za info
Pavel
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, 2xměnič Studer XTM 4000, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
?
pkougl
 
Příspěvky: 302
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: Výběr Macro 485 nebo Big 64 SD485

Příspěvekod rokytna » úte dub 21, 2020 10:33 am

Prakticky lze vybrat cokoliv, např. inspirace zde: https://cz.farnell.com/w/c/ochrana-obvo ... 7v|5v|5.5v

Zakončovací rezistor - protože typicky UTP pár má impedanci cca 100R, tak zakončit také 100R.
Podle schématu SDS (první produktová řada) je zakončení na straně SDS uděláno sériovou kombinací 120ohm(R)+1n(C) a to mezi GND a DATA. Ten kondenzátor v sérii je tam proto, aby zakončení fungovalo jen na AC složku (datový tok), ale DC složka (parazitní napájení) nebylo zatíženo a neklesalo napětí.
Teoreticky by mělo být to samé i na druhém konci. Vždy by měli být zakončeny oba konce - ale to pak naráží na situaci kdy je hvězdicový rozvod, kdy konců je více, a nejde to rozumně zakončit (musí se volit vyšší hodnota rezistoru aby paralelně neudělali moc tvrdou zátěž a pak to vůbec nefungovalo).

Vhodná hodnota je tedy otázka. Při systému vše v jedné linii, tak jak to má být, je zakončení v SDS a pak se přidá na úplný konec vedení a je to. Ale při hvězdici se to musí vhodně kombinovat (někdy vyjde délka vedení tak, že se tam nic nedá, a některé jiné paprsky hvězdy to chcou zakončit určitě). Vyžaduje to osciloskop, dívat se na průběh na datovém drátu vůči GND (jak u SDS, tak u jednotlivých čidel !) a podle tvaru hran (musí být co nejostřejší) a viditelných falešných (odražených) impulsů, pak laborovat se zakončením. Je to drbačka, ale ve výsledku to pak zaručí funkční 1-W sběrnici i v často zprasených případech... Toto platí obecně, nejenom o 1-W sběrnici, ale i o RS485, 422, CAN, LIN a všech dalších...

Varistorů bych tam dal co nejvíce, postupně v rozumných vzdálenostech na vedení (vždy na kroucený pár DATA+GND, a na pár VCC+GND). Jejich vlastní parazitní kapacita je obecně zanedbatelná (pro rychlost komunikace 1-W) takže akorát pěkně pocvakají přepětí nebo podpětí. Čím delší vzdálenost mezi varistorem a jiným prvkem (délka kabelu) tím méně se ale varistor uplatní, proto je vhodné to na vedení připojovat více varistorů vždy po nějaké vhodné vzdálenosti.
Napětí varistoru např. 5Vdc je v pohodě i na 3V3 systém, jde o to, kdy se varistor aktivuje (často se např. 5Vdc rated varistory aktivují až třeba při 14V atd., to je OK a často i chtěné, ale je potřeba se podívat do datasheetu k dané součástce a správně si pak vybrat).
Často se dávali i Schottkyho diody, např. mezi DATA a VCC, nebo VCC a GND, které také odvedli přepěťové špičky, ale to už je takové laborování. Ale jak jsem napsal, pokud si někdo natáhne sběrnici do hvězdy nebo přes rušení či se souběhy se silařinou, tak holt tohle musí udělat, to nejde jinak.

Taky mám doma natáhnutou jak přímou cestu (za sebou), tak jednu hvězdu, a šlape mi to jak na 3V3 tak na 5V. Dával jsem sadu kondenzátorů ke každému čidlu (mám je na destičce kvůli mechanice, tak se mi tam vlezlo i SMD 10uF + 100nF + 1nF + 100pF) a současně tam mám varistor a diody. Zakončoval jsem to s pomocí osciloskopu, mám tam na té hvězdě několik konců a každý nakonec s 1kOhm rezistorem. Ta přímá sběrnice zakončení nepotřebovala (tedy asi potřebuje ať je to správné, ale SDS se s tím v poho popralo od začátku, takže jsem to ani neřešil)
Nicméně teď jsem to poslal dále a přešel všude na SDS-1W-T-RH, což to má víceméně stejně, akorát to kromě teploty měří i relativní vlhkost a vlastní napájení, takže i pěkně vidím jestli je někde nějaký nepořádek. Nakonec rozdíl mezi 3V3 a 5V jsem nepozoroval (5V když jsem přešel na SDS BIG), protože jsem si právě tu sběrnici vyladil.
ostrovní FVE
?
rokytna
 
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am


Zpět na SDS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'