Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv pro 08, 2022 12:29 am


2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Poznatky z vlastních modifikací zdrojového kódu, tutoriály, nápady, vylepšení, rozšíření, nové funkce, pluginy, speciální úpravy
Předchozí

Na MicroLogu chci hlavně

SD kartu
12
39%
DS18B20
6
19%
MODBUS
7
23%
Grafický LCD
0
Žádná hlasování
Pulsní měření
2
6%
Wifi
4
13%
 
Celkem hlasů : 31

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod Frenky » stř lis 06, 2013 6:15 pm

Radeji zustanu u sveho klasickeho displeje 16x2 a pridavneho padla 80x4. Ale porad ve me hloda ta grafika a moznost zobrazeni nejakych tech grafu primo na displeji (vembloud). :lol:
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
podporuje fórum
 
Příspěvky: 786
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod jarík » stř lis 06, 2013 7:11 pm

mypower.cz píše:Ad PWM a SSR, samozrejme je to krasne umet ridit vykon co nejplynuleji, nicmene u AC proudu to muzeme delat stejnak nejmene po pulvlnach, jinak vyvstavaji dalsi problemy. Dlouho premyslim pri svych jiz nekolikaletych praktickych poznatcich na uplnem ostrove bez DS nad otazkou, zdali je potreba ridit skutecne kazdou pulvlnu a rychle skubat s menicem a baterkama, nebo cyklovat, coz znacne zjednodusuje cele rizeni prebytku (tedy pomalu skubat s baterkama a menicem - tak jako v beznem provozu) tak jako napriklad na FVE u MareC3k-a kde se to dle grafu chova zajimave a velmi dobre a pokud se nemylim je to jen relatkem spinane topne teleso, a rele rizeno podle hladiny napeti na baterkach, nic vic. Cela parada zacina po 12te hodine po dobiti baterek. (REKLAMA :D ) mereno micrologem (KONEC REKLAMY :D )

Ja teda k rizeni prebytku vyuzivam zatim svuj mozek a sve ruce, tedy zapnu spotrebic kdyz zapnout mohu a dospivam k nazoru ze rizeni prebytku by mi stacilo treba maximalne kdyz uz tak ne uplne plynule ale treba ve 4 krocich a to napriklad pripojovanim spiral (nebo zmenou jejich zapojeni) v boileru a tim zmenu vykonu, nebo pripinanim treba 4 topnych teles o mensich vykonech jednotlive, apod. Ono to cyklovani o kterem hovorim se beztak deje samo. Termostrat boileru natvrdo odpojuje a pripojuje bez plynule regulace. Varic, zehlicka reguluje uplne stejne tak spinanim plne zateze. To znamena ze s timto by mel nejspise menic uz z principu bezproblemu pocitat, protoze se tak deje i v beznem provozu.


Trochu sme sa nechali uniesť a preto odpoviem do vlákna viewtopic.php?f=19&t=1036#p14144
Uživatelský avatar
jarík
podporuje fórum
 
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 12:46 pm
Bydliště: SK

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod Frenky » stř lis 06, 2013 7:55 pm

Mě by se na Micrologu nejvíc líbila funkce vyrobená energie a spotřebovaná DC energie v kWh. A dále nějak vypočítat stav nabití akumulátoru. (stav AKU v procentech)
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
podporuje fórum
 
Příspěvky: 786
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod jarík » stř lis 06, 2013 8:03 pm

Frenky píše:Mě by se na Micrologu nejvíc líbila funkce vyrobená energie a spotřebovaná DC energie v kWh. A dále nějak vypočítat stav nabití akumulátoru. (stav AKU v procentech)

Ono to nefunguje ? :sm1: čo tie kWh, MWh a % ? :?:
Uživatelský avatar
jarík
podporuje fórum
 
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 12:46 pm
Bydliště: SK

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod Frenky » stř lis 06, 2013 8:07 pm

To jo na grafu jo ale já bych to chtěl na displej, abych se nemusel kochat úlovkem energie honem přes internet
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
podporuje fórum
 
Příspěvky: 786
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod Frenky » stř lis 06, 2013 8:11 pm

Těma procentama myslím stav akumulátoru. Zadal bych kapacitu akumulátoru a při práci FVE bych hned na první pohled viděl jakou kapacitu akumulátor momentálně má.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
podporuje fórum
 
Příspěvky: 786
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod jarík » stř lis 06, 2013 8:31 pm

Na to je podľa mňa jednoduchý recept. Dostať napätia a prúdy do druhého arduina na to si premiestniš LCD a jednoducho už len výpočtami z prijatých hodnôt môžeš dostať čo budeš chcieť. Ja som overil RxTx komunikáciu medzi dvomi Ardu. a funguje to v pohode. Je treba čo najjednoduchším spôsobom dostať tie údaje z mikrologu do druhého aby si každý mohol počítať čo bude potrebovať. Pre tých čo by nevedeli a chceli takú možnosť, by sme spoločnými silami upravili jeden hlavný výpočet. Chcel som sa Filipa opýtať či by to bolo veľmi zložité dostať merané údaje do druhého Arduina ale pretože je tak zaneprázdnený ešte som sa ani nepýtal. :) :?:
Uživatelský avatar
jarík
podporuje fórum
 
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 12:46 pm
Bydliště: SK

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod TyTycko » úte lis 19, 2013 10:56 pm

Frenky píše:
TyTycko píše:No pokud by došlo i na grafické LCD,dovoluji si upozornit že by to mohlo poměrně zpomalit celé Arduino,neboť fonty a grafika je poměrně náročná a pokud by to bylo dotykové LCD např.320x240 - no prostě se obrazovky zobrazují poměrně pomalu.Právě testuji arduino s dotykovým LCD a je to docela bída.Asi by to pak chtělo rychlejší základnu třeba ChipKit.
Ale je to mlůj názor....
to:Jarik - knihovna pro 18B20 fakt neni narocna,spis dodelani pro vice cidel aby byli logicky pridělovány ,pokud se budeme bavit třeba o 10 čidlech na jedné 1wire sběrnici.To chce hlavičku a hlavně času spoustu a spoustu...


Mám k dispozici arduino due, myslíte že by ten grafický display chodil svižněji ??
http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardDue


Mno....
záleží jak se to napíše a jaké zobrazení se od toho bude očekávat.Grafy ? Pruběh napětí? Ono docela stačí pokud se na displeji udělají pěkné tlačítka - je potřebné toto načíst již třeba z SD karty - to taky zdržuje.Ale duo je určitě rychlejší :-)
Polánka 2790W (24v),8 x MoserBaer 195w Jih,6 x 205W Sever :-( ,Midnite 150 Lite,NiCd 4x160Ah(life blackout)+18650 2,5kW+LiFePo 160Ah Winston+LiFePo 2x 120Ah by Mivvy, PowerJack LF 6kW by Matěj +5kW záložní by Matěj, HomeAssistant s komunikací BT BMS
?
TyTycko
 
Příspěvky: 109
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod jarík » stř lis 20, 2013 9:47 pm

Frenky píše:to:Jarik - ... ,pokud se budeme bavit třeba o 10 čidlech na jedné 1wire sběrnici.To chce hlavičku a hlavně času spoustu a spoustu...


Tých desať nemám odskúšaných, no ak som správne pochopil ten algoritmus, potom by to malo zvládať ľubovolný počet. Samozrejme odzrkaldlí sa to na časovom odstupe pri zmene nameranej hodnoty prvým čidlom, kým sa znovu dostane na rad :)
Uživatelský avatar
jarík
podporuje fórum
 
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 12:46 pm
Bydliště: SK

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod TyTycko » čtv lis 21, 2013 6:58 am

Určitě to zvládne minimálně 20 čidel což nám postačuje.Mě šlo spíš o to kdYž už bude připojeno oněch více čidel ,jak bude řešeno přidělení např. čidlo 7 - teplota baterek,čidlo 11 -teplota panelů a tak.Zkrátka kde se bude přidělovat co které čidlo dělá.Standartně je "sensors.getTempCByIndex(0)" až třeba "sensors.getTempCByIndex(20)".Pokud by se to nastavovalo někde přes WWW - tak to chce tu "HLAVIČKU" co jsem myslel.Zkrátka čidlo které bude třeba šesté v pořadí které bude měřit teplotu čehosi odejde a vyměníme ho za nové a v tu ránu dostane už jiné číslo,nebo ne ?
Zatim jsem používal maximálně dvě a vždycky jsem si otestoval které je které a upravil program.
Polánka 2790W (24v),8 x MoserBaer 195w Jih,6 x 205W Sever :-( ,Midnite 150 Lite,NiCd 4x160Ah(life blackout)+18650 2,5kW+LiFePo 160Ah Winston+LiFePo 2x 120Ah by Mivvy, PowerJack LF 6kW by Matěj +5kW záložní by Matěj, HomeAssistant s komunikací BT BMS
?
TyTycko
 
Příspěvky: 109
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod Mira80 » stř úno 04, 2015 3:50 pm

Poprosim, nevim, zda to uz nezaznelo, existuje k micrologu modul, ktery by umel cist informace pres seriovou linku z regulatoru Epsolar a tyhle udaje dal zuzitkovat (k zasilani na web). prece jen, ten regulator pres seriovou linku poskytuje docela dost stavovych a ciselnych informaci.
Uživatelský avatar
Mira80
 
Příspěvky: 111
Registrován: pon říj 13, 2014 7:56 am
Bydliště: Brno

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod mypower.cz » stř úno 04, 2015 4:17 pm

Mira80 píše:Poprosim, nevim, zda to uz nezaznelo, existuje k micrologu modul, ktery by umel cist informace pres seriovou linku z regulatoru Epsolar a tyhle udaje dal zuzitkovat (k zasilani na web). prece jen, ten regulator pres seriovou linku poskytuje docela dost stavovych a ciselnych informaci.


Zdravim, dokumentace k protokolu se mi nedostala do ruky, takze modul neni. Budu-li mit dokumentaci a regulator k otestovani pak neni problem na zakazku vyrobit.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod Mira80 » stř úno 04, 2015 9:00 pm

Vyborne. diky. Dokumentace protokolu je zde
http://uloz.to/xz6XYLX8/protocoll-trcaer-mt-5-pdf

mel jsem to uz zprovoznene vuci PC a vuci MCU, takze v praci muzu oscenovat jeste moji vytistenou verzi s poznamkami. Pokud se bude jednat jen o cteni provoznich hodnot, tak staci jeden konstantni telegram, ktery se odesila a vrati se druhy telegram, ktery se rozklicuje.

Co se tyce logickych urovni - tracer pouziva TTL RS232, takze se da pouzit prevodnik 5V/12V s MAX232
Uživatelský avatar
Mira80
 
Příspěvky: 111
Registrován: pon říj 13, 2014 7:56 am
Bydliště: Brno

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod Mira80 » čtv bře 05, 2015 12:14 pm

Jetse bych tu mel par tipu, ktere me napadaji pri ozivovani
Ovladani vystupu na zaklade analogove hodnoty vstupu. nevim, zda neco takoveho aktualne existuje ci nikoliv. Napadaji me v zasade tyto moznosti pouziti
1. pripojeni dalsi zateze pri informaci, ze napeti na baterii je vyssi nez nastavena hodnota (= je nabita). V mem pripade napriklad pripojeni menice pro nabijeni dalsich akumulatoru.
2. odpojeni zateze pri poklesu baterie pod nastavenou hodnotu - Pokud delsi dobu bude spatne pocasi, tak bych odpojoval ne zcela kriticke aplikace, abych setril energii
3. Pripojeni nabijecky z DS pri poklesu napeti baterie pod kritickou mez

U vsech techto veci je pak samozrejme nutne uvazovat s hysterezi

Diky
Uživatelský avatar
Mira80
 
Příspěvky: 111
Registrován: pon říj 13, 2014 7:56 am
Bydliště: Brno

Re: 2013/11 - Anketa k vývoji MicroLogu

Příspěvekod Mira80 » sob kvě 16, 2015 9:41 pm

Prosim, zkusil jsem si do LCD zadat nasledujici

//vypocet
$battP = $@A4 * $@A3


#
AKU U|$@A4.2 V
AKU I|$@A3.2 A
#
FW p|$fvP.1 W
AKU P|$battP.1 W


na obrazovce U a I mi to ted ukazuje napeti cca 24V a proud -0.485 A a na nasledujici obrazovce, kde je soucin mi to ukazuje KLADNYCH 11W. Na nastaveni analogovych vstupu taktez vidim, ze napeti je kladne, proud zaporny. Nejak si tedy nedovedu vysvetlit, ze soucin kladneho a zaporneho je kladny, kdyz jsem zkusil
$battP = -1 * $@A4 * $@A3

tak vysledek byl opet zobrazovan kladny. Diky za radu
Uživatelský avatar
Mira80
 
Příspěvky: 111
Registrován: pon říj 13, 2014 7:56 am
Bydliště: Brno

Předchozí

Zpět na Vývoj MicroLogu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'