Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon lis 29, 2021 7:30 pm


Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Měniče Axpert
Další

Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Martin P » stř lis 03, 2021 5:29 pm

Dobrý den.
Na druhou větev do své FVE uvažuji o měniči axpert.
Výkonově by mi vyhovoval axpert VM 48V 5000W PF1.
Ale na stránkách ostrovních elektráren jsem narazil na upozornění, že měnič lze zapojit jen na třívodičovou sít. U dvouvodičové prý mohou nastat problémy.
Zajímá mne to z toho důvodu, v domě je část elektroinstalace zrekonstruovaná (třívodič) a část je ještě postaru (dvouvodič).
Axperta plánuji použít na zrekonstruovanou část (připojit myčku a troubu), kde bych si zimní nedostatek vyřešil přepnutím do bypasu a victron zůstane na zbytek. Zároveň mám v plánu mezi větvemi udělat křížové propojení z důvodu zálohy jednoho měniče druhým. Zde by se na axperta připojila zbývající část instalace která je dvouvodičová. Proto mne zajímá co je tam za problém. A týká li se jen tohoto axperta, nebo všech?
Napadly mne dva způsoby řešení problému:
1) každý měnič pojede do své části instalace bez možnosti vzájemného zálohování.
2) na axpertu proklemovat na svorkovnici PE s N.
3) nic dalšího mne nenapadá ... .

Děkuji za odpovědi.
Martin P.
S-UPS.
První blok.
Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, tři baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah, třetí Lifepo4, nominál 500Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Druhý blok.
14 x 450Wp. Regulátory: První 4 x 450Wp, druhý 6 x 450Wp, třetí 4 x 450Wp. Celkem 6,3kWp.
Přes pomocnou sběrnici připojeno na hlavní sběrnici.
?
Martin P
 
Příspěvky: 429
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod shuty » stř lis 10, 2021 6:12 pm

na toto tema sa tu cas od casu objavi nejaky dotaz a aj ked sa to tam rozobera nejak sa nikdy nedojde k nejakemu konkretnemu rieseniu.
nikto nenakreslil konkretne schemy zapojenia iba sa dookola teoretizuje a nakoniec odpovede skoncia bez zodpovedanych otazok....
Uživatelský avatar
shuty
 
Příspěvky: 435
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod macherko1 » stř lis 10, 2021 7:36 pm

Ahoj Ja mam pokyrte 2 fazy s MPP Solar PIP5048GK cca druhý rok PEN prepojeny s N nebadam žiadný problem ...
Poloostrov /Faza L1:JV: 325Wp /10ks poly 3250Wp +Axpert VMIII 450V Mppt + OpSZ fG Forte 48V/620Ah Faza L2:JV: 285Wp /12ks Poly + MPP Solar PIP5048GK 450V MPPT-OpSZ IGB 48V/840Ah,GreenBono AKU
Uživatelský avatar
macherko1
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř bře 24, 2021 3:16 pm
Bydliště: Bytča

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod sindyk » stř lis 10, 2021 7:41 pm

Řekl bych, že spousta majitelů Axpertů bude mít 3f instalaci, kde se jedna fáze využije pro FVE a zbylé dvě budou na DS. To znamená, že je vstup i výstup se připojí proti společnému pracovnímu vodiči N, protože ve 3f instalaci je pouze jeden, a také bude vše většinou v TN-C-S, kde je vlastně v bodě rozdělení stejně N a PE spojeno a přizemněno, protože z DS přichází PEN, takže bych neviděl ani problém u propojení PE na N.

U starších Axpertů jsem četl, že může propojení vstupní a výstupní svorky N způsobit poškození. Já mám chvilku svého MAXe 3.6k a mezi svorkami N na vstupu a výstupu jsem při bateriovém režimu naměřil asi 0,6V, takže v tomto případě bych si troufl propojit.
8s Elerix 380 Wp | Axpert MAX 3.6k | 2,4 kWh lead-carbon
?
sindyk
 
Příspěvky: 55
Registrován: pát kvě 21, 2021 11:53 am

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod sindyk » stř lis 10, 2021 8:11 pm

A ještě bych dodal, pokud mají ty dvě větve být na měničích zaměnitelné, je potřeba u té novější rozdělení PEN realizovat až za měničem. Rozhodně nelze jakkoliv křížit TN-C a TN-C-S sítě a přepínaní musí být na úrovni TN-C.
8s Elerix 380 Wp | Axpert MAX 3.6k | 2,4 kWh lead-carbon
?
sindyk
 
Příspěvky: 55
Registrován: pát kvě 21, 2021 11:53 am

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod jahodovák » stř lis 10, 2021 8:28 pm

Jelikož 3 vodičovou sít nemám,nemám ani tyto problémy,vše napojeno jen na dva vodiče a dříve každý aexpert jel na svůj okruh,tedy fázy s možností pokud jeden by jeden odešel tak je možnost tyto okruhy spojit.Ted místo druhého je silnější a zapojení zůstalo zachováno,v případě pokud by odešly oba,jde to zpět na sít přepnout přepínačí 1-0-2 každý okruh na jinou fázi,případně jen na jednu.Se sítí to jinak spojit nelze,takže žádný přetok nehrozí a pokud nesvítí je baterka dobita v době levného tarifu,motory jedou stále na sít a spotřeba je jen několik málo kilovat za rok v drahém pásmu,vše ostaní jen ze slunce,nebo dotováno přez nabíječku v levném pásmu,takže n spojen natvrdo s pe a jede to bez problémů už od 2013......
6,4kWp-
aexpert MKS,power jack 10 kw a cca 40kW LIFE A LION
?
jahodovák
 
Příspěvky: 1409
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Martin P » stř lis 10, 2021 8:51 pm

Pokud tomu dobře rozumím jsi na výstupu z měniče proklemoval PE s N dohromady?
A na vstupu je PE a N zvlášť?
S-UPS.
První blok.
Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, tři baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah, třetí Lifepo4, nominál 500Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Druhý blok.
14 x 450Wp. Regulátory: První 4 x 450Wp, druhý 6 x 450Wp, třetí 4 x 450Wp. Celkem 6,3kWp.
Přes pomocnou sběrnici připojeno na hlavní sběrnici.
?
Martin P
 
Příspěvky: 429
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod macherko1 » stř lis 10, 2021 9:05 pm

nie na vstuoe aj na vystuoe je PEN+N spolu tzv.preklemovany ...
Poloostrov /Faza L1:JV: 325Wp /10ks poly 3250Wp +Axpert VMIII 450V Mppt + OpSZ fG Forte 48V/620Ah Faza L2:JV: 285Wp /12ks Poly + MPP Solar PIP5048GK 450V MPPT-OpSZ IGB 48V/840Ah,GreenBono AKU
Uživatelský avatar
macherko1
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř bře 24, 2021 3:16 pm
Bydliště: Bytča

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Marek_Kuřim » čtv lis 25, 2021 12:50 pm

Ahoj všem, řeším podobnou situaci, tak jsem napsal p. Kolaříkovi následující dotaz:
Dobrý den pane Kolaříku,
Obracím se na Vás s dotazem k měniči Axpert MAX 48V/7200W.
Na MyPower.cz jsem prošel nemálo diskuzních příspěvků, ale nikde jsem nenašel jednoznačnou odpověď.
Otázka se týká připojení a propojení měniče s DS.
V domě (hlavním domovním rozvaděči) mám soustavu TN-S, tedy tři fáze, modrou sběrnici N a zelenou sběrnici PE.
K měniči vedu L1 / N / PE v odpovídající tloušťce.
Z měniče k jističům vedu L1 / N / PE.
PE je v měniči spojeno a nemusím se o něj starat.
Mohu spojit Nin a Nout a použít N-sběrnici v domovním rozvaděči jako společnou???
Nebo musím mít pro okruhy za měničem oddělenou (separátní) N sběrnici? Pokud Ano, musí tato separátní sběrnice být též uzemněna na PE???

Jsem sice elektrikář, ale slaboproudař a v manuálu k měniči k tomuto není ani čárka.

Děkuji, M.S.

A od p. Kolaříka přišla následující odpověď:
Dobrý den,

odpověď není jednoznačná.

Ano, můžete N spojit dohromady, měnič to zvládne, nedojde k poškození. Kdo to udělal, může klidně napsat příspěvek, že mu to funguje.

Ne, doporučujeme mít zcela oddělené sítě, tedy včetně nuláků. Okruh energie ze sítě se nesmí míchat s okruhem energie z FV, protože jinak by mohly:
- občas vyletět proudové chrániče
- měnič mít problémy s regulací na AC straně -> pomalejší reakce na změny zátěže -> možnost výraznějších krátkodobých přetoků a nebo možná i dlouhodobých přetoků do sítě.

To vše proto, že měnič dodává přes výstupní fázi energii do spotřebičů, ale nulákem se mu nemusí vracet celý generovaný proud do nuláku na výstupu, ale odtéká do země a nebo se do měniče vrací přes nulák vstupu. To samozřejmě vede měnič k domněnce, že se na vstupu z AC něco děje.

Stejné pravidlo o oddělení vstupní AC od výstupní AC , včetně nuláků, platí v principu pro všechny hybridní měniče.

Tuto odpověď můžete zkopírovat na mypower, třeba to omezí další dotazy.

M.K.


Tož tak odpověď.
Marek Svoboda
___________________________
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
Uživatelský avatar
Marek_Kuřim
 
Příspěvky: 196
Registrován: čtv led 10, 2013 1:24 pm
Bydliště: Blansko

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod rasto1 » čtv lis 25, 2021 4:37 pm

Kup si 4 polovy prepinac sieti a problem vyrieseny cize 1f,2f,3f,N.
7425Wp-J, 4125Wp-Z - SUN275-60P; Li-ion 38kWh CATL; 2x5048MK, 1xRunner 60A
?
rasto1
 
Příspěvky: 752
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod unicast » čtv lis 25, 2021 4:54 pm

Mě to teď čeká u Kinga také, stará část elektoinstalace je TN-C, okruhy, které jsem nově přidával, TN-C-S. Takže spojím vstupní a výstupní PEN a nebudu se s tím dále nervovat. Bod rozdělení i chrániče samozřejmě až za měničem.
?
unicast
 
Příspěvky: 650
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod mmv » čtv lis 25, 2021 6:34 pm

king rozhodně funguje TN-C jak na vstupu, tak na výstupu, na hulváta to lze dokonce provozovat s jedním kabelem CYKY-J 3×XXX tzn jeden fázovej in, jeden fázovej out, a jeden jako společnej PEN
(a teď do mně ;) )
5400Wp 6×GWL/POWER ESM-450H, 6×ULICA UL-450M-144HV vše ZZJ 15° Axpert king 5kW, 240Ah přestárlého olova
?
mmv
 
Příspěvky: 65
Registrován: úte dub 13, 2021 9:45 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Martin P » čtv lis 25, 2021 7:57 pm

16378665212368115189454280276300.jpg
Máš to namysli takto?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
S-UPS.
První blok.
Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, tři baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah, třetí Lifepo4, nominál 500Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Druhý blok.
14 x 450Wp. Regulátory: První 4 x 450Wp, druhý 6 x 450Wp, třetí 4 x 450Wp. Celkem 6,3kWp.
Přes pomocnou sběrnici připojeno na hlavní sběrnici.
?
Martin P
 
Příspěvky: 429
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod berounskygrizly » čtv lis 25, 2021 8:16 pm

Martin P píše:
16378665212368115189454280276300.jpg
Máš to namysli takto?

ty asi nebudeš elektrikář?
Uživatelský avatar
berounskygrizly
 
Příspěvky: 38
Registrován: pát říj 06, 2017 4:27 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 25, 2021 8:24 pm

máš to úplně blbě. NE neexistuje, když už, tak PE. a ze místem rozdělelení PEN na PE a N už se NIKDY nesmí spojit. A potom máš naopak vstup a výstup, pokud má být dodrženo to výše. Takhle nikdy ne!!!
Kdo z vás podrobně prohlídl nějakou desku z axperta? Já jich několik po 100Kč koupil na součástky, a prohlídl jsem si, jak je to řešený, dokonce mám kus té desky s výstupním filtrem uřezanej a zapojenej na svůj samodomo měnič. Tím pádem jistě vím, že jak vstupní filtr na přívodu ze sítě, tak výstupní filtr je symetrickej, tj stejnej jak pro L tak pro N. Propojením N vstup s N výstup se vlastně ty filtry částečně vyřadí z provozu, když se nestane nic jinýho.
To Jahodovák: ty bydlíš v paneláku? u nás na moravě se dvoudráty nachází jenom v panelácích, jinak historicky zemnění, tj 3 dráty, a napěťový chrániče, pozděj v 70-tých letech proudový chrániče...
Kombinace axpertu zapojenýho za fi který je u leketroměru je potenciálně nebezpečná věc.
1.) fi nechrání obvody za axpertem.
2.) po vybavení fi se může dostat část napětí z měniče na N vodič.
3.) proudy který prochází odrušovacím filtrem do ochranného vodiče můžou způsobit nežádoucí vybavování chrániče.

Takže řešení je snadné: přívod klidně TNC, rozdělit N a PE na svorkovnici před axpertem, vývod TN-S, tj L a N, PE už je spojený na vstupu, nějaký chrániče a pak TNC-S instalace (3 vodiče) do skanzenu zapojenýho v TNC bych neměl odvahu něco takovýho zapojit, záleží na odvaze každého soudruha. Už třeba proto, že v TNC nelze použít Fi, který v domácnosti s biologickými škůdci považuju za nezbytnost (biologičtí škůdci jsou různých druhů, děti, kočky, králík, morče, manželka...) protože mají snahu ničit veškerý pohyblivý přívody, a jenom fi zajišťuje jejich přežití...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5950
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod mmv » čtv lis 25, 2021 8:47 pm

mmv píše:king rozhodně funguje TN-C jak na vstupu, tak na výstupu, na hulváta to lze dokonce provozovat s jedním kabelem CYKY-J 3×XXX tzn jeden fázovej in, jeden fázovej out, a jeden jako společnej PEN
(a teď do mně ;) )


tnc_na_hulvata.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
5400Wp 6×GWL/POWER ESM-450H, 6×ULICA UL-450M-144HV vše ZZJ 15° Axpert king 5kW, 240Ah přestárlého olova
?
mmv
 
Příspěvky: 65
Registrován: úte dub 13, 2021 9:45 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Pawel » čtv lis 25, 2021 9:22 pm

Také jsem se bál to takto zapojit ale už to jede takto rok.
?
Pawel
 
Příspěvky: 192
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod jahodovák » čtv lis 25, 2021 9:34 pm

kodl69 píše:máš to úplně blbě. NE neexistuje, když už, tak PE. a ze místem rozdělelení PEN na PE a N už se NIKDY nesmí spojit. A potom máš naopak vstup a výstup, pokud má být dodrženo to výše. Takhle nikdy ne!!!
Kdo z vás podrobně prohlídl nějakou desku z axperta? Já jich několik po 100Kč koupil na součástky, a prohlídl jsem si, jak je to řešený, dokonce mám kus té desky s výstupním filtrem uřezanej a zapojenej na svůj samodomo měnič. Tím pádem jistě vím, že jak vstupní filtr na přívodu ze sítě, tak výstupní filtr je symetrickej, tj stejnej jak pro L tak pro N. Propojením N vstup s N výstup se vlastně ty filtry částečně vyřadí z provozu, když se nestane nic jinýho.
To Jahodovák: ty bydlíš v paneláku? u nás na moravě se dvoudráty nachází jenom v panelácích, jinak historicky zemnění, tj 3 dráty, a napěťový chrániče, pozděj v 70-tých letech proudový chrániče...
Kombinace axpertu zapojenýho za fi který je u leketroměru je potenciálně nebezpečná věc.
1.) fi nechrání obvody za axpertem.
2.) po vybavení fi se může dostat část napětí z měniče na N vodič.
3.) proudy který prochází odrušovacím filtrem do ochranného vodiče můžou způsobit nežádoucí vybavování chrániče.

Takže řešení je snadné: přívod klidně TNC, rozdělit N a PE na svorkovnici před axpertem, vývod TN-S, tj L a N, PE už je spojený na vstupu, nějaký chrániče a pak TNC-S instalace (3 vodiče) do skanzenu zapojenýho v TNC bych neměl odvahu něco takovýho zapojit, záleží na odvaze každého soudruha. Už třeba proto, že v TNC nelze použít Fi, který v domácnosti s biologickými škůdci považuju za nezbytnost (biologičtí škůdci jsou různých druhů, děti, kočky, králík, morče, manželka...) protože mají snahu ničit veškerý pohyblivý přívody, a jenom fi zajišťuje jejich přežití...

ne bydlím v domku,žádný proudový chránič není instalován,nějak necítím potřebu ho instalovat,musel bych polovinu drátů vytáhnout z trubek a ten třetí přidat,vůbec se mi do toho nechce,ono by se tam možná ani nevešlo,původní instalace byla ze stodoly venkovním vedením přez nástřešáky do baráku,třífázový jen do sporáku a jeden vodič na vše ostatní,nový rozvaděč instalován v 1977 i s novým přívodem a zrušením nástřešáků a vstupní revize i se změnou tarifu v tomtéž roku,naštěstí bylo vše v kovových trubkách a šlo protáhnout měděnné vodiče dostatečného průřezu a vše rozdělit do okruhů,funguje to dodnes a podle stavu vodičů mě to přežije...jinak od rozvaděče k měničům vede v trubce 6 vodičů 6 mm2 a zpět kabel z toho 2 spojeny jako zem a zpět do rozvaděče cyky5krát 6,délky asi 5 metrů....
6,4kWp-
aexpert MKS,power jack 10 kw a cca 40kW LIFE A LION
?
jahodovák
 
Příspěvky: 1409
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod antoni_sk » čtv lis 25, 2021 10:38 pm

Je super že aspoň dvaja užívatelia pochopili že lepšie ako 10 riadkov textu je jeden obrázok nakreslený na papier a odfotený, alebo nakreslený v programe ktorý je súčasťou windowsov :yes: ;)
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
Meniče: CarSpa P600-24 24V/230V 600W (špičk.1200W), Soluowill NP1200-24 24V/230V 1200W (špičk.2400W) Carspa 3000W (špičk.9000W)
batérie: 21x Samsung SDI 60Ah (3P7S na 24V) 16x 200Ah LiFePo4 (24V)
Uživatelský avatar
antoni_sk
 
Příspěvky: 564
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: Axpert- dvou, nebo třívodičová síť.

Příspěvekod Martin P » čtv lis 25, 2021 11:08 pm

16378780355247070451551316410992.jpg
Pokud jsem to dobře pochopil, má to být takto.
Za ten kopanec v minulém příspěvku se omlouvám. Máme celá rodina koronáče a nějak mi to nemyslelo. :oops:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
S-UPS.
První blok.
Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, tři baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah, třetí Lifepo4, nominál 500Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Druhý blok.
14 x 450Wp. Regulátory: První 4 x 450Wp, druhý 6 x 450Wp, třetí 4 x 450Wp. Celkem 6,3kWp.
Přes pomocnou sběrnici připojeno na hlavní sběrnici.
?
Martin P
 
Příspěvky: 429
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Další

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Reputation System ©'