Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř říj 21, 2020 5:48 pm


Axpert 5048MK fault 32

Měniče Axpert

Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod lzahradil » pon říj 12, 2020 3:51 pm

Tak ani tento měnič nezklamal :(
Dnes, nebo možná už včera začal měnič hlásit fault 32.
Přišel jsem na to náhodou protože ani nevypadla elektrika. Přecvakl totiž do bypassu a tak i zůstal ale podle grafu zpětné vidím že už včera z něj žádná spotřeba nešla.
Na displayi jen bliká 32, dá se pohybovat v menu ale cokoli tam nastavím tak po opuštění menu je tam zpět původní hodnota co tam byla.
Veškeré napětí jak AC tak DC tak i PV ukazuje 0V.
Při zmáčknutí zapínacího tlačítka relé cvakne ale to je vše.

Nějakej nápad?

Dle manuálu vidím že se jedná o nějakou komunikační chybu

Odpojení od baterie a AC jsem zkoušel.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 100Ah@48V (zatím) | Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
lzahradil
 
Příspěvky: 361
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod Vitek » pon říj 12, 2020 4:34 pm

lzahradil píše:Tak ani tento měnič nezklamal :(
Dnes, nebo možná už včera začal měnič hlásit fault 32.
Přišel jsem na to náhodou protože ani nevypadla elektrika. Přecvakl totiž do bypassu a tak i zůstal ale podle grafu zpětné vidím že už včera z něj žádná spotřeba nešla.
Na displayi jen bliká 32, dá se pohybovat v menu ale cokoli tam nastavím tak po opuštění menu je tam zpět původní hodnota co tam byla.
Veškeré napětí jak AC tak DC tak i PV ukazuje 0V.
Při zmáčknutí zapínacího tlačítka relé cvakne ale to je vše.

Nějakej nápad?

Dle manuálu vidím že se jedná o nějakou komunikační chybu

Odpojení od baterie a AC jsem zkoušel.


čau chba 32 resp fault 32 neni v návodu je to warning 32, což je skutečně komunikační chyba ale ne fault kod.
přesně tento 32 kod se mi zjeví když ponehám usb kabel mezi raspberry a měničem a kompletně ho vypnu.

zkus vše odpojit, i icc nebo usb kabel a střídač zapnout. jak se to chová, neuděláš video? at se dá něco prozkoumat?
Jinko 16,2 kWp,3xPIP5048mk,GBO a GBO AKU, 5xSSR + 1x klima 0-10V, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A, 705Wp fasada - makeskyblue 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56972
Vitek
 
Příspěvky: 1443
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod Vitek » pon říj 12, 2020 4:38 pm

co předešlo vypnutí? vybitá baterie?
Jinko 16,2 kWp,3xPIP5048mk,GBO a GBO AKU, 5xSSR + 1x klima 0-10V, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A, 705Wp fasada - makeskyblue 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56972
Vitek
 
Příspěvky: 1443
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod padre » pon říj 12, 2020 4:46 pm

Většinou se to stane když se zasekne komunikace mezi měničem a raspberry pi. U mě už se to stalo taky 2x, stačí raspberry restartovat vypnutím napájení.
FV ohřev vody -> 2040Wp + Arduino střídač Siton 210 + 2x topná vložka 2kW s prioritou
12x Suntech 295Wp (3540Wp) JV + 12x Suntech 300Wp (3600Wp) SZ; PIP5048MK; Aku. 52V 100Ah (16s EvBattery) + 140Ah (16s24p 32700); DiyBMS_v4
Tom http://tnweb.tode.cz ... http://46.174.61.40/emoncms/eemon/fotovolt
Uživatelský avatar
padre
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát říj 03, 2014 8:11 pm
Bydliště: SM

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod lzahradil » pon říj 12, 2020 5:06 pm

Já u toho teď nejsem, musel jsem ještě odjet. Jen jsem prepl barák mimo měnič a nechal ho komplet odpojenej od AC i DC i panelů. vč USB. Tak doufám že až přijedu tak to pojede. Ale moc tomu nevěřím.
Odpojení už jsem zkoušel ale ne na delší dobu.
Všiml jsem si že po naběhnutí na U01 ukazoval 88 88, to se pak po nějaké době změnilo na verzi FW která tam skutečně je.

Co tomu předcházelo nevím. Nic zvláštního nevidím.

Warning nebo fault... Svítí pravá spodní červená což je špatně a je jedno zda warning nebo fault. Když jen bliká tak to asi ještě jde :)
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 100Ah@48V (zatím) | Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
lzahradil
 
Příspěvky: 361
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod mobilik » pon říj 12, 2020 5:11 pm

No nieje to jedno. Varning je výstraha, napr. slabá bateria a podobne. Varnik menič rozdycha po restartovani. Fault už nemusí.
Fault je zlyhanie systému, dosky chyba meniča a podobne...
mobilik
 
Příspěvky: 2386
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod lzahradil » pon říj 12, 2020 5:59 pm

Tak už jsem se k tomu dostal a vyzkoušel zapnout po delším vypnutí.
Měnič naběhl ale jako by byl z části v továrním nastavení. Některé hodnoty v menu bylo na defaultních, jiné beze změny.
Nechápu, nikdo s tím nic nedělal ani do místnosti kde je měnič nechodí..
Začal jsem teda zapojovat USB. Komunikace se s rpi rozjela, data měnič posílá. Pak jsem zapojil i rs232 který vede do druhého rpi. Vyzkoušené že vše běží bezproblemu současně (USB i rs232) přes USB monitoruju a ovládám vlastním řešením a na rs232 jej sleduje solpiplog a v případě že by mé řešení selhalo tak zasáhne solpiplog.
Po připojení rs232 ale nyní naskočí 32 a přestane to ukazovat. Jakmile jej odpojím tak se vše zase rozjede. Divné. Před vypnutím se nerozjelo ani po odpojení všeho. Snad možná nějaké rušení které rozhodí komunikaci mezi displejem a měničem?
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 100Ah@48V (zatím) | Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
lzahradil
 
Příspěvky: 361
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod Vitek » pon říj 12, 2020 6:04 pm

máš oddělené obvody včetně oddělených zemí, napájení atd? já používám wifi, a jako napájení mám origo adaptér třídy II, který je napájen jen a pouze z napětí který střídač vyrobí.
Máš ověřené že je bezpečné právě toto používání dvou napojených současně? díky za info....
Jinko 16,2 kWp,3xPIP5048mk,GBO a GBO AKU, 5xSSR + 1x klima 0-10V, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A, 705Wp fasada - makeskyblue 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56972
Vitek
 
Příspěvky: 1443
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod lzahradil » pon říj 12, 2020 6:23 pm

Vitek píše:máš oddělené obvody včetně oddělených zemí, napájení atd? já používám wifi, a jako napájení mám origo adaptér třídy II, který je napájen jen a pouze z napětí který střídač vyrobí.
Máš ověřené že je bezpečné právě toto používání dvou napojených současně? díky za info....


Rpi jsou napojené skrze dcdc měnič přímo z baterie axperta a kvůli jistému oddělení od všeho jedou data dál do sítě přes WiFi.
Takže ano, oddělení mám.
Měnič mám od 6/2019 a od té doby to takhle souběžně funguje. Úplně na začátku jsem měl nějakou dobu místo druhého rpi na rs232 připojen starej ntb se zapnutým watchpower kterym jsem skrze RDP axperta ovládal než jsem vyladil vlastní řešení skrze USB.
Funguje to spolehlivě takhle současně. Přes USB čtu data co vteřinu nebo 2. Už nevím. To byl na rs232 problém a při takovém fofru to sem tam chybovalo. USB s tím problém nemá.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 100Ah@48V (zatím) | Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
lzahradil
 
Příspěvky: 361
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod padre » pon říj 12, 2020 7:22 pm

lzahradil píše:
Vitek píše:máš oddělené obvody včetně oddělených zemí, napájení atd? já používám wifi, a jako napájení mám origo adaptér třídy II, který je napájen jen a pouze z napětí který střídač vyrobí.
Máš ověřené že je bezpečné právě toto používání dvou napojených současně? díky za info....


Rpi jsou napojené skrze dcdc měnič přímo z baterie axperta a kvůli jistému oddělení od všeho jedou data dál do sítě přes WiFi.
Takže ano, oddělení mám.
Měnič mám od 6/2019 a od té doby to takhle souběžně funguje. Úplně na začátku jsem měl nějakou dobu místo druhého rpi na rs232 připojen starej ntb se zapnutým watchpower kterym jsem skrze RDP axperta ovládal než jsem vyladil vlastní řešení skrze USB.
Funguje to spolehlivě takhle současně. Přes USB čtu data co vteřinu nebo 2. Už nevím. To byl na rs232 problém a při takovém fofru to sem tam chybovalo. USB s tím problém nemá.


Na to připojení čehokoliv k USB ovládácího panelu měniče pozor! Není tam žádné izolační oddělení. USB vede přímo do procesoru na desce ovládacího panelu. Takže jedině přes oddělovač, třeba něco takového:
https://www.aliexpress.com/item/4000125240219.html

IMG_20200824_174806.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
FV ohřev vody -> 2040Wp + Arduino střídač Siton 210 + 2x topná vložka 2kW s prioritou
12x Suntech 295Wp (3540Wp) JV + 12x Suntech 300Wp (3600Wp) SZ; PIP5048MK; Aku. 52V 100Ah (16s EvBattery) + 140Ah (16s24p 32700); DiyBMS_v4
Tom http://tnweb.tode.cz ... http://46.174.61.40/emoncms/eemon/fotovolt
Uživatelský avatar
padre
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát říj 03, 2014 8:11 pm
Bydliště: SM

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod lzahradil » úte říj 13, 2020 12:06 am

Jak jsem psal. Jede to takto více jak rok a žádný problém. Ten rpi jede že stejné baterie jako axpert a dál s ničím spojen není.
Ale ten adum jsem objednal. USB ale problém nedělá. Komunikace do axperta mi teď zdechne v případě připojení rs232.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 100Ah@48V (zatím) | Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
lzahradil
 
Příspěvky: 361
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod Vitek » úte říj 13, 2020 6:13 am

Ahoj ještě jednou. psal jsi že to rok používáš, to vůbec nemusí být směrodatné, naopak... muže to chvílu vydržet a třeba se to po roce podělat...
nic neobvyklého.

ještě řekni, měnič ti po celou dobu funguje správně a je jen chyba komunikace?
díky.
Jinko 16,2 kWp,3xPIP5048mk,GBO a GBO AKU, 5xSSR + 1x klima 0-10V, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A, 705Wp fasada - makeskyblue 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56972
Vitek
 
Příspěvky: 1443
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod josse » úte říj 13, 2020 7:04 am

Nové měniče MK už mají tu komunikaci nezávislou do DSP? Staré (například MS) mají USB i 232 na společném kanálu DSP. Na té společné to je loterie, klidně to mohlo fungovat dva roky do kolize, ještě navíc když každý vyčítá s jinou periodou.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 2x80P14S 18650 (~360Ah/18kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 985
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod Plazivec » úte říj 13, 2020 8:26 am

josse píše:Nové měniče MK už mají tu komunikaci nezávislou do DSP? Staré (například MS) mají USB i 232 na společném kanálu DSP. Na té společné to je loterie, klidně to mohlo fungovat dva roky do kolize, ještě navíc když každý vyčítá s jinou periodou.


No právě, taky jsem někde četl, že USB s RS232 není radno používat spolu, protože je to dvojí rozhraní téhož komunikačního kanálu. A mám pocit, že to bylo v některým manuálu. Než jsem koupil PIP 3024 MSE tak jsem jich prošel několik, takže si nepamatuju kde to bylo, ale obecně jsem si to zapamatoval jako fakt a souběžné využívání USB a RS 232 jsem si zakázal.
1,140kWp Amerisolar, Epsolar Xtra 4210, 2000W/4000W levná Čína, 200Ah kulek do mušket.
Plazivec
 
Příspěvky: 235
Registrován: čtv kvě 07, 2020 1:35 am

Re: Axpert 5048MK fault 32

Příspěvekod Vitek » úte říj 20, 2020 7:00 am

Ahoj zajímalo by mě jestli je problém vyřešen ??? můžeš nám to postnout ?? dík V.
Jinko 16,2 kWp,3xPIP5048mk,GBO a GBO AKU, 5xSSR + 1x klima 0-10V, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A, 705Wp fasada - makeskyblue 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56972
Vitek
 
Příspěvky: 1443
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am


Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'